Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Békésből Szegedre járnak dolgozni

Békés megyében még fű sem terem, Mezőhegyesen végképp bezárt minden, az emberek Szegeden találtak munkát. A szentmihályi vágóhídon dolgozók munkásszállón laknak, van, akinek a gyereke is a Tisza-parti városba költözött. A munkáért, a megélhetésért azonban manapság mindent meg kell tenni.
Akik Szegeden találtak munkát: Papp József, Dévai Antalné, Seresné Süki Ágnes üzemvezető és Tóth Jánosné. Fotó: Segesvári Csaba
Nem könnyű egy vágóhídon, egy baromfifeldolgozó üzemben, szalag mellett dolgozni, munkásszállón élni, hét végén látni csak a családot, és ehhez 85 kilométert utazni. A munkáért, a megélhetésért azonban manapság mindent meg kell
tenni.

– Békés megyében nincs munka, ezért jöttünk Szegedre – mondja Tóth Jánosné, aki előbb a Szentmihályi Új Élet Kft. apró, néhány ágyas munkásszállóján lakott. Majd eladta mezőhegyesi házát 3 millió forintért – ahol nincs megélhetés, csak elpotyázni lehet az ingatlant, teszi hozzá keserűen –, és Szegeden, hitellel kiegészítve egy másfél szobás panelt vásárolt. Most ott él 24 éves lányával, aki biztonsági őrként helyezkedett el.

– Mi már se ide, se oda nem tartozunk – folytatja a középkorú asszony. Meséli, a mezőgazdaságban dolgozott, majd cukorgyárban és különböző vállalkozóknál, akik hol bejelentették, hol nem, hol fizettek neki, hol nem, de inkább nem. Ebből lett elege. Az Új Élet Kft. egy ideig mikrobusszal naponta szállította az embereket, naponta négy órát utaztak, de ebben nagyon kimerültek. Az ingázásnál még a munkásszállás is jobb – mondja.
A szállás és az utazás ingyenes

Seresné Süki Ágnes üzemvezető magyarázatképpen még hozzáfűzi: a kft. korábban nem üzemeltetett munkásszállót. Amikor azonban úgy döntöttek, hogy mindenképpen szeretnék megtartani a megbízható, szorgalmas mezőhegyesieket, kialakították az egyszerű, fürdőszobás, konyhás szobákat. Ezért nem kell fizetni, a kft. a rezsit is átvállalja és állja a hazautazás költségeit is.

Dévai Attiláné két éve lakik a szállón, amit a kedvükért alakított a cégvezetés. A kovácsházi baromfi-feldolgozóban, a békéscsabai Barneválnál is dolgozott, vagy őt küldték el, vagy a cég szűnt meg. Szegedre, vagyis Szentmihályra vasárnap este utazik vonattal, egész héten itt van, miközben a férje esztergályosként naponta Nagylakra jár át. A gyerekek már férjhez mentek, megnősültek, senki sincs otthon.

Papp József is mezőhegyesi: Szegeden végzett erősáramú szakközépiskolában, de betegsége miatt nem dolgozhatott a szakmájában. Előbb egy gépjármű ügyintézői tanfolyamot végzett el, ilyen beosztásban dolgozott mezőhegyesi szállítási üzemnél, míg az meg nem szűnt. Most itt, a szentmihályi vágóhídon dolgozik szalag mellett az asszonyokkal együtt, és hasonlóképpen az üzem mellett lakik. Csak hét végén látja a családját, unokáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsaünnep lesz a hét végén Szőregen

Az idei nyolcadik szőregi rózsaünnep hagyományos és különleges programokkal várja a virágkedvelő… Tovább olvasom