Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Békésen élnek egymás mellett romák és nem romák

Baks - Közösségi ház, képzési program is segíti a cigányokat, akik a baksi Mária-telepen élnek. Szerdán a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte az integrációs folyamatot.
– Nincsenek cigányok és nem cigányok, csak baksiak – mondta lapunknak szerdán a közösségi Csillagházban dolgozó Rostás Aranka. A fiatal lány Rostás Brigittával együtt segít a Mária-telepi cigányoknak a mindennapokban, most éppen a farsangra készültek. – Szükség van a programokra, a tanfolyamokra. Ez összekovácsolja az embereket – tette hozzá Rostás Brigitta. A lányok a 3 éve futó integrációs programot sikeresnek ítélik, úgy fogalmaztak: „Baks csodafalu". – A gyerekekkel tanulunk, ha kell, a felnőtteknek a munkakeresésben segítünk. A többségünknek olyan a közösségi ház, mintha hazajönnénk – mondta Rostás Aranka.

A baksi Csillagházat a 150 millió forintos komplex telepprogramban, a szegregátumnak is nevezett Mária-teleptől egy kilométerre építették. Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a két részből álló településen „meginduljon az átjárás". Az idén egyéves közösségi központot szerdán meglátogatta Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Farkas Sándor országgyűlési képviselő.

Jó úton halad az integráció. Megindult az átjárás a település két része között a Csillagház révén. A szerző felvétele
Jó úton halad az integráció. Megindult az átjárás a település két része között a Csillagház révén. A szerző felvétele

– A gyermekszegénység elleni programban épült fel a Mária-telepi közösségi ház, a tavaly ősszel zárult hároméves pályázatban több mint 60 embernek adtunk munkát. A közösségi központot belakták a Mária-telepiek, büszkék lehetünk rá – fogalmazott az államtitkári látogatás után Búza Zsolt. Baks polgármestere úgy véli, megérte a felnőttek képzése, a gyerekek segítése. – A következő lépés, hogy szociális bérlakásokat építenénk. Azoknak, akik valóban szeretnének integrálódni és a közösségben részt venni – mondta Búza Zsolt.

A felzárkóztatás a településfejlesztés része – tette hozzá Polyák Teréz. A komplex telepprogram szakmai vezetője elárulta, a Mária-telepieknek dolgozniuk kell a programba kerülésért, feladatokkal segítik a családokat.

– Lelkesen jönnek, nem lasszóval vadásszuk őket. Célt adunk az embereknek, amit velük együtt gondolunk ki – hangsúlyozta Polyák Teréz. Hozzátette, a Mária-telepiek 70 százalékát sikerült megmozgatni. –
A közhangulat is sokat változott. Látták, hogy a telepi közösségi ház pont ugyanúgy működik, mint a faluház. A családi napon már 600-an voltunk. Senki nem állíthatja, hogy nincsenek ellentétek, de folyamatosan dolgozunk az előítéletek lebontásán – magyarázta a programvezető.

– Nehéz arra válaszolni, hogy sikeresebb-e az elmúlt 3 év felzárkóztatási politikája, mint az azt megelőző 20-é, mégis azt tudom mondani, látványos eredményeket tudtunk elérni – mondta Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Úgy vélte, Baks több szempontból is példaértékű. – Szemléletváltásról már beszélhetünk. Nemcsak ad a közösség, hanem részvételt is vár. A segélyezés helyett aktivitásra támaszkodunk – fogalmazott az államtitkár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: plusz 26 millió segélyekre

Tanács Eszter: A szegedi projektek listáján legyenek rajta a szociális ellátórendszer intézményei! Tovább olvasom