Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Békésen zajlott a csütörtöki demonstráció Szegeden

A hétfő óta tartó szegedi tüntetéssorozat ezúttal is a már megszokottnak mondható menetrend szerint zajlott: a résztvevők a városháza előtt találkoztak, ahonnan tegnap a Móra-múzeum elé vonultak. Itt egy Ausztráliában élő szegedi származású nő az 56-os emigránsok üzenetét hozta el a demonstrálóknak.
A Móra Ferenc Múzeum előtt az Ausztráliában élő szegedi származású Hódi Margit az emigráció üzenetét továbbította. Fotó: Segesvári Csaba
A Gyurcsány Ferenc és kormánya leváltását szorgalmazó tüntetéssorozat negyedik napján kevesebben gyülekeztek a szegedi városháza előtt, mint az elmúlt napokban. Este fél nyolcra viszont nagyjából már 300-400 ember hallgatta az elmúlt napokban megfáradt, rekedt hangú főszónokot, Péter Árpádot.

Új jelszó nem hangzott el, a régieket skandálták felváltva: „Táncolj, Feri, búcsúbuli!", Gyurcsány, takarodj"! A városháza előtt Botka László szegedi polgármester nevét is többször emlegették: „Botka Laci, gyere ki, ég a házad ideki!" Az előző napokhoz képest új transzparensek is megjelentek: „Október 1-je a féregirtás napja". A felirat mellett látható volt Gyurcsány Ferenc, Demszky Gábor, Kuncze Gábor és Botka László fotója.

A főszónok Szent István intelmeit idézve elmondta: „Nem tűrjük a zsarnokságot!" Ezután felszólította az összegyűlteket, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan békésen és hangosan vonuljanak végig a Tisza Lajos körúton, a Somogyi és az Oskola utcán keresztül a múzeumhoz. A Himnusz eléneklése után zászlókkal, transzparenssel, síppal vonultak. A tömegben feltűnt a Jobbik-zászló és a Kossuth-zászló. A parlamenti pártok képviselőinek Péter Árpád erkölcsi rendszerváltást szorgalmazott, ami az ő akciójukkal vette kezdetét. A mozgó demonstráció közben legalább 15 percre újra leállt az autóforgalom és a tömegközlekedés.

Miközben a tüntetők „Ébresztőt" fújtak a belvárosra. A múzeum előtt Péter Árpád arról beszélt: „a hatalom és a zsarnokság közti különbség az erkölcs – amiért ők harcolnak". Hangsúlyozta Magyarországon áprilisban választási csalás történt, megtévesztették a választókat. Ezért azt követelte – ezernyi torokkal megerősítve –, hogy mondjon le a kormány, valamint Botka László határolódjon el a miniszterelnöktől.

Itt egy Ausztráliában élő szegedi származású Hódi Margit lépett a mikrofonhoz, aki meghatottan az emigráció üzenetét továbbította a tüntetőknek: ebben elmondta, hogy az itt lévő fiatalok őrzik leghívebben 56 emlékét. Erre válaszul a tömeg megtapsolta és skandált: Isten hozott! Amikor Göncz Árpád egykori köztársasági elnök mint 56-os veterán nevét említette, a tömeg pfujolni kezdett. Amire úgy reagált: „köszönöm, ezt vártam tőletek", nem történt különösebb rendbontás. Beszédét verssel zárta.

Később magyar népdalokat hallhattak lantkísérettel. Péter Árpád mára újabb demonstrációra szólított fel. Ma este 7-kor a Dugonics téren találkoznak a kormány leváltását követelők. A tüntetők főszónoka ismét elhatárolódott a politikai és fizikai vandalizmustól is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a határidő, bírósághoz fordulnak a háziorvosok

Továbbra sem kapták meg augusztusi díjazásukat a mentőszolgálattól az ügyeletet ellátó Csongrád… Tovább olvasom