Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Békésen zajlott le a díszünnepség a szegedi Klauzál téren

A megszokottnál kevesebb ünneplő jelenlétében, de békésen zajlott le a szegedi március 15-iki díszünnepség a Klauzál téren. Az eseményen Lékó Péter, a város legfiatalabb díszpolgára mondott beszédet.
Rendzavarás nélkül, de a korábbi évekhez képest kevesebb ünneplő jelenlétében zajlott le csütörtökön délelőtt a szegedi március 15-iki díszünnepség a Kossuth-szobornál. Az ünnepségen mintegy 200 ember előtt Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, a város legfiatalabb díszpolgára mondott ünnepi beszédet, majd a városvezetés, a pártok és szervezetek helyeztek el koszorút a Klauzál téri szobornál.

Lékó Péter beszédében az 1848-as polgári átalakulás, a forradalom és a szabadságharc kapcsán az akkori társadalomban uralkodó közbizalmat emelte ki. Elmondta: az akkori események alakítói is különböző, sokszor egymással vitázó állásponton voltak az átalakulásról, de őket is, a társadalmat is egyesítette az, hogy bíztak a másik jóakaratában.

Lékó Péter kiemelte, hogy az akkori politikai törekvések is eltérők voltak, mind a pozsonyi országgyűlésben, mind a Pilvax kávéház forradalmi ifjai között voltak nézetkülönbségek, és a szabadságharc vezetői között is mást gondolt a forrófejű Damjanich-vonal, és mást a császári hadseregben edződött, higgadtabb katonák. Mindannyiójukat összekötötte azonban az, hogy feltételezték egymásról: a hazáért jószándékkal igyekeznek tenni. Lékó Péter azzal zárta beszédét: azt kívánja, hogy a szabadságot, amelyért akkoriban küzdöttek, most mindannyian éljük is meg. Beszédét egyöntetű taps fogadta.

A beszédet követő koszorúzások alatt sem változott meg az esemény hangulata. A díszünnepség erős, de nem hivalkodó rendőri készültség mellett zajlott. A jelenlévő Botka László polgármester Lékó Péterrel együtt helyezte el a város koszorúját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi beteget a kórházba, a dócit a klinikára vinnék

A szegedi beteget a városi kórházba, az öttömösi és dóci pácienst a magasabb szintű ellátást nyújtó… Tovább olvasom