Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Belterületi házat is elöntött a víz

Domaszéken már nemcsak tanyákat, hanem a település belterületén álló lakóházakat is veszélyeztet a víz. A szerda esti esőzés miatt a Bálint Sándor utcában a katasztrófavédelem és a tűzoltóság tegnap három szivattyúval dolgozott. A domaszékiek abban reménykednek: nagyobb eső egy darabig nem várható.
Szivattyúznak az egyik árokból Domaszéken. Fotó: Karnok Csaba
A katasztrófavédelem szivattyúja az utca elején, egy tűzoltóautó az utca közepén. Nem oltanak, szivattyúznak ők is reggel óta. Domaszéken éjszaka 12 milliméter eső esett – csupán ennyi kellett hozzá, hogy reggelre már ne csak a település környéki tanyákat, hanem a falu belterületén álló házakat is veszélyeztesse a víz.

– Már nem olyan rossz a helyzet, reggel az egész lábazat víz alatt állt – mutatja házát Paréj Zoltán, a domaszéki Bálint Sándor utca egyik lakója. Az épülethez a sáron, pocsolyákon át palló vezet, szerencse – mondja –, hogy az autóval időben kiállt.

Paréjék nem először járnak így, augusztusban gumicsizmában sem tudták megközelíteni a házukat. – Akkor napokig esett. Most csupán három órán át – mondja a családfő. A környéken Paréjék portája van a legalacsonyabban. Egykor az utcaszinthez építkeztek, de a később jövők feltöltötték a telkeket. Ehhez jön most a rengeteg belvíz, az esővíz, és Paréjék szerint az, hogy a környékbeli tanyákról, földekről a falura engedi az önkormányzat a vizet.

Az esők növelik a belvizet

Szinte száz százalékig telített vízzel a talaj a dél-alföldi régióban, a párolgás ugyanakkor a hűvös idő miatt még kismértékű. Így a legkisebb esőzés is tovább súlyosbíthatja a belvízhelyzetet. Az Atikövizig folyamatos mentesítő munkája eredményeként a napokban már elkezdődött a belvíz borította területek csökkenése a régióban, a folyamat azonban a tegnapi csapadék hatására helyenként megfordulhat.

– Megértem, hogy az ott élőkön is segíteni kell, de miért ide vezetik a vizet? A csatornák nem bírnak el ekkora mennyiséggel – magyarázza a férfi, aki attól tart, családi házuk a vizesedés miatt értékét veszti.
A helyszínen tartózkodó Kispéter Géza polgármester másképp látja a dolgokat. Elmondja, a domaszéki tanyák veszélyben voltak, ezért róluk elvezették a vizet. A víz útja pedig hagyományosan a falun, a Bálint Sándor utcán keresztül vezet. Az esőre azonban, illetve, hogy mekkora károkat okoz, ők sem számítottak. Éppen szerdán minősítették vissza a harmadfokú belvízvédelmi készültséget másodfokúvá.

A polgármestert kísérő műszaki vezető, Ábrahám Zoltán hangsúlyozza: az árokrendszer legfontosabb részeit az önkormányzat ősztől folyamatosan figyelte, rendben tartotta. Sok domaszéki azonban a saját portája előtt nem takarítja az árkot, így az nem tudja elvinni a vizet, a csatorna kiönt. A szomszédos Bojárhalmi utcában mutatja: az elhanyagolt árkokban a víz útját szemét és hínár akadályozza. A tulajdonosokat az önkormányzat többször felszólította – eredménytelenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom