Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Belvárosi Mozi: kész a karbantartás, használható az épület

Szeged – Hat nap alatt végeztek a Belvárosi Mozi karbantartási munkáival és az engedélyek beszerzésével – derült ki a polgármester sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette azt is, megerősített cégfelügyeleti csoportot hozott létre.
– 9.45-kor megkaptam a tűzoltóság hivatalos határozatát, ami rögzíti, hogy a Belvárosi Mozi villamos berendezése üzemszerűen használható. Utasítottam az Ifjúsági Ház vezetőjét, hogy azonnali hatállyal nyissa ki a mozit – közölte péntek délelőtt sajtótájékozatón Botka László. A polgármester elmondta: hat napba telt, és 860 ezer forintba került a szükséges karbantartást elvégezni, a hiányzó érintésvédelmi dokumentumot beszerezni, és ennyi idő alatt a tűzoltóság határozatát is megszerezték.

Botka László sajtótájékoztatója a moziról és a cégfelügyeleti csoportról. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Az IH vezetőjének sem oka, sem joga nem volt bezárni a Belvárosi Mozit. Nagyon ócska, nagyon felelőtlen zsarolási trükk volt az egész – fogalmazott a polgármester.

Botka László fenntartja azt az előterjesztését – amelyet a csütörtöki közgyűlésen a képviselők napirendre vettek ugyan, csak aztán a napirendet nem szavazták meg –, hogy a következő közgyűlés azonnali hatállyal mentse fel Sódar Istvánt, az IH vezetőjét.

A polgármester szerint az IH esete nem egyedi, az önkormányzati cégek gazdátlanul működnek, a tavalyihoz képest az üzleti tervük szerint átlagban hat százalékkal kisebb árbevétellel, 50 százalékkal kevesebb eredménnyel, 3-4 százalékkal több foglalkoztatottal terveznek. A kiszervezett szolgáltatások, ügyvédi megbízások, tanácsadói szerződések területén pedig többszörös költségek jelentek meg.
 Ezért július 1-től a polgármester átszervezést hajtott végre a hivatalban: egy megerősített, új cégfelügyeleti csoportot hozott létre, amely jogászokból, közgazdászokból áll.

 – Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a belső ellenőrzés ütemezett módon, évente egyszer-kétszer folytatott vizsgálatot az önkormányzati cégeknél. Új eljárás rend van, a cégfelügyeleti csoport folyamatosan, és állandóan minden önkormányzati cégnél ott lesz – mondta Botka László.

 A cégfelügyelői csoport főnöke Kispál László rendőr alezredes, aki 23 éven keresztül volt nemzetbiztonsági és rendőri vezető: a Nemzeti Nyomozóiroda kiemelt főnyomozójaként elsősorban szervezett bűnözés és korrupciós ügyekkel foglalkozott. illetve a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának volt régiós osztályvezetője.
A polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az átszervezés nem igényel pluszt forrást, kizárólagos polgármesteri hatáskör az átcsoportosítás. Kispál négy munkatárssal kezdi meg a munkát, „mindenhez joguk lesz, a tulajdonost képviselik".
 
Botka azt várja az intézkedéstől, hogy ne történjenek „olyan jellegű szélhámosságok és a városnak kárt okozó zsarolások, mint amik az IH-ban történtek."

Sódar István közleménye szerint „a Belvárosi Moziban befejeződtek a közvetlen élet-, illetve tűzveszélyt jelentő hiányosságok megszüntetésének munkálatai, így elhárult az akadály az épület megnyitása előtt. A mozi dolgozói hétfőtől ismét munkába állhatnak, előkészítik, hogy július 7-én, elindulhasson valamennyi teremben a filmvetítés és a közönség zavartalan körülmények között látogathassa újból az intézményt."
 A tűzoltóság arra kötelezte a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t, hogy a villamos hiányosságok kijavítására – melyet külön hibajegyzékben soroltak fel – készítsen ütemtervet, és azt július 31-ig mutassa be.

A Grand Café már pénteken kinyit.

A Belvárosi Mozi június 21-én zárt be.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. szeti 2011. július 05. 21:02
  „Na végre, hogy a körmükre néznek! Jó ötlet volt ez az új bizottság, most már nem garázdálkodhatnak a fidesz-jobbik pártkatonái.”
 • 51. bánki 2011. július 03. 19:56
  „50. Rozsdás 2011.07.02. 16:51

  Nálad a pont !”
 • 50. Commander-V2 2011. július 02. 23:09
  „48: akkor te vettél meg több tucat jegyet? Vagy ott sem voltál csak provokálsz és véded Sódar "urat".”
 • 49. Rozsdás 2011. július 02. 16:51
  „A hosszú barátság lényege a pontos elszámolás, nem lehet ez másként az önkormányzatnál sem.

  A Márciusi ifjak mos forognak a sirjukban ekkora szigor láttán!”
 • 48. teebee 2011. július 02. 16:40
  „Én voltam az előző Harry Potter előadást egyedül néztem meg a belvárosiban!”
 • 47. gubanc 2011. július 02. 14:41
  „Sódar nem véletlenűl jó zsíros megbízást szeretett volna adni valakiknek?
  Botka meg a szegediek érdekében közbeavatkozott a légycsapóval.”
 • 46. rozator 2011. július 02. 11:28
  „Mi ez a sok moderálva és<offtopic> az oldalon? ? Hogy lehet 1 hét alatt elvégezni egy több 100 milliós munkát Sódar "úr"? Miért moderálnak ki olyan kommentet is , amely senkit nem "sért"???”
 • 45. bánki 2011. július 02. 07:10
  „<moderálva>

  Időnként több az alkalmazottak száma, mint a mozi látogatók száma.”
 • 44. csmano 2011. július 02. 06:40
  „<offtopic>”
 • 43. joy 2011. július 02. 05:58
  „<offtopic>”
 • 42. Satnya 2011. július 02. 03:30
  „<moderálva> Szégyen, hogy a fidesznek csak ilyenekre futja....”
 • 41. teebee 2011. július 01. 23:18
  „<moderálva>”
 • 40. Dr.Evazan 2011. július 01. 21:12
  „És a múltkori elmaradt délmagyaros mozivetítés nyertesei is kárpótolva lesznek, ugye ???”
 • 39. Együgyű 2011. július 01. 19:54
  „Megint talán Botka úrnak lett igaza?
  ,,- Az IH vezetőjének sem oka, sem joga nem volt bezárni a Belvárosi Mozit. Nagyon ócska, nagyon felelőtlen zsarolási trükk volt az egész - fogalmazott a polgármester."
  Vagy mégsem"
  Városházán ülő emberek segítsetek! Ehhez ugye mostanában polgármester kell!”
 • 38. gubanc 2011. július 01. 18:49
  „FiúK!
  Lányok!
  Tán nem kéne egymásra köpködni!
  Komprumisszumra jutni és dolgozni kéne már végre és nem zsebtöméssel foglalkozni.
  A politika nem hatalmat jelent, ahogy egyesek ebben az országban képzelik, hanem marha sok munkát
  idegfeszítő vitatkozást és a nép szolgálatát.
  A nép szolgálata pedig nem a választásokig, a levesesfazék megszerzéséig tart. Téves, hogy utánna meg a nép kisemmizése jön.”
 • 37. vogyo 2011. július 01. 18:48
  „Ez az egész miért történt, azt homály fedi, nem is fogjuk soha megtudni.”
 • 36. Nórikám 2011. július 01. 18:47
  „Bár nem igen látogatom a mozit, de számomra hozzátartozik a városhoz, fiatalságom színtere volt, rosszul esett volna ha meg szűnik. Gondolom eladták volna, és ki tudja milyen förmedvény lett volna helyette! Olyan szép ez a város, őrizni kellene a régi patinás helyeket! Vérzik a szivem a régi Hungáriáért, Hágiért, Vigadóról és a többiről ne is beszéljünk. Ja, és nekem-sokunknak- soha nem volt Szabadság mozi! Nekünk Belvárosi volt, és marad! Egyik párttal sem szimpatizálok/ezt ugye nem kell moderálni?/ de most gratulálok a polgármesternek! Engedtessék meg, hogy elmondjam még, sok barátnőm van, van közöttük ateista, és mindegyiknek más a vallása, de mindenkivel nagyon jól megvagyunk! Koromnál fogva talán javasolhatnám ezt a toleranciát a közgyűlésnek is! A városért, városunkért dolgozzanak, pártjuktól függetlenül!”
 • 35. Mike3 2011. július 01. 18:37
  „nem gondoltam volna, hogy ilyen pozitív példa keletkezhet a politikában! nem a szívem csücske Botka, de most le a kalappal! ez szép volt!”
 • 34. maci52 2011. július 01. 18:23
  „Ezt a "belvárosi Mozi" feliratot Botka elődei a kommcsik letakarták és oda írták"Szabadság Filmszinház",a másik is találó volt"Vöröscsillag Mozi".Ez a Lacás most rendet vág a jobboldal körül,jobbra-ballra dőlnek az ellenfelek,végül egyedül marad,bár menne már haza.”
 • 33. DMagóg 2011. július 01. 18:08
  „33. harcsabajusz 2011.07.01. 17:54 !
  Meghívsz egy sörre? (No, ha ezt sem moderálják ki, feladom.)”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyű lesz összeszedni a 18 büntetőpontot

A büntetőpontok tartanak leginkább az autósok - pénteken hatályba lépett a közúti közlekedési szabályszegések új bírságolási rendszere. Tovább olvasom