Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Belvárosi panoráma sok-sok fénnyel

Szeged - Porlódhoz méltóan a por az úr Szegednek a Víz után épült, több mint százéves palotái, középületei padlásán. Holott Európa nagyvárosaiban divat a tetőtér beépítése. Igaz, a Tisza-parti városban pedig az a trend, hogy minden új társasházban lakást bújtatnak a cserepek alá.
– Csodás a panoráma! Az ablakon kinézve a dómot látom. Szinte nincs is derékszög ebben a világos lakásban: nagyon hangulatos! Ráadásul nem hallom, ahogy fapapucsával klaffog a fölső szomszéd – áradozott pesti barátnőjének szegedi belvárosi albérletéről az egyetemista Nagy Zsuzsa. Szerinte ezekért az előnyökért nem nagy ár a régi ház hatvannál is több lépcsőfoka, aminek leküzdése után végre hazatérhet kuckójába.

„Ajándékként" a tetőtér beépítését is hozzákapcsolta a 70-es évek végén, a 80-as évek elején a szegedi IKV a többlakásos belvárosi házak felújításához. Főleg fiatalok vették birtokba örömmel például az Ady tér környéki, a Gogol utca, vagy a Takaréktár utcai házak fölső szintje fölött kialakított, szokatlan elrendezésű, padlástéri otthonokat. A lendület azonban megtört. A nagykörúton belül jó, ha 40-50 padlásteret alakítottak lakássá a bérpalotákban – mondott egy becsült számot kérésünkre Kovács Béla, a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának vezetője.

Az öregebb épületek padlásterének hasznosítására a szegedi egyetem több példával is szolgál. Például a fül-orr-gégészeti klinika tetején így alakítottak ki öltözőket. A gazdasági karnak otthont adó, Kálvária sugárúti épület felújításakor is minden lehetséges belső teret hasznosítottak: közvetlenül a tetőzet alatt például kisebb tanácskozók, szobák kaptak helyet.

Kuckós, barátságos lakás alakítható ki a tetőtérben.
Fotó: Segesvári Csaba

– A tetőszerkezet állapotától függ, mi történhet egy felújításra szoruló, hagyományos padlással. A Kálvária sugárúti volt iskolaépület födém- és tetőszerkezetét ki kellett cserélni – műszaki és tűzrendészeti okok miatt –, csak ezt követően lehetett beépíteni – magyarázta Koczor György. Az építész szerint „nem ördögtől való" ötlet, hogy a régi belvárosi házak padlásterét is lakássá, irodává alakítsák.

Fordulatot hozhat az év második felében, hogy a szegedi belvárosi önkormányzati lakások, így a paloták jó része magánkézbe kerül. A lakások új tulajdonosai ugyanis csak úgy tudják fedezni a lerobbant, száz év körüli házak felújításának költségeit, hogy a padlást eladják a befektetőnek, aki a tetőtéri lakások kialakításáért cserében renoválja az épület egészét.

Új ház: nincs padlás

A szegedi új építésű társasházak 99 százalékának nincs hagyományos padlása, mert a cseréptető alatt szinte minden négyzetcentimétert lakótérnek, esetleg tárolónak hasznosítanak – osztotta meg velünk tapasztalatát Kovács Béla, a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának vezetője. Ám egy tetőtéri lakásért az átlagos négyzetméterárnál 20-25 százalékkal kevesebbet kap eladója – véli Tatár Rózsa. Az ingatlanközvetítő példaként említette, hogy egy 2003-ban épült, a szegedi nagykörúthoz közeli társasház 70 négyzetméteres tetőtéri lakását tulajdonosai 14,5 millió forintra tartják, de fél éve nem kel el ennyiért.

Olvasóink írták

  • 1. egal 2008. február 05. 18:42
    „Sok helyen,maguk a tulajdonosok a kerékkötői annak, hogy a padlásból tetőtéri lakást alakítsanak ki. Pedig ez annyira evidens megoldás lenne a lerobbant belvárosi ház felújításához ! Ugyanazzal az indokkal, amelyet a cikk elején említ a barátnő : fölötte ne klaffogjon senki !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Kiskundorozsma volt a végállomás

Szeged - Csak kevesen mentek ki hétfőn az állomásokra és próbálkoztak azzal, hogy vonaton utazzanak a vasutasok hajnalban elkezdett, majd déltől 3 óráig felfüggesztett sztrájkja miatt. A szegediek Kiskundorozsmáról juthattak el Budapestre. Tovább olvasom