Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Belvárosi temető: valódi sírok virtuális térben

Elindult az az internetes keresőszolgáltatás, amellyel mindenki megtalálhatja a Belvárosi temetőben nyugvó szerettei sírhelyét. A szoftver iránt már más megyeszékhelyek temetőüzemeltetői is érdeklődnek. A cél az, hogy létrejöjjön egy összesített hazai adatbázis.
Kisimre Szabolcs dolgozta ki a rendszert. Fotó: Schmidt Andrea
A napokban indult el teljes kapacitással az az internetes szolgáltatás, amelynek segítségével bárki megtalálhatja a szegedi Belvárosi temetőben nyugvó szerettei sírhelyét. Kisimre Szabolcs, az Európában is egyedülálló szoftver kifejlesztését végző cég ügyvezetője elmondta: a közel százhúszezer nevet tartalmazó adatbázis feldolgozásán és bevitelén egy évig dolgoztak, most naponta frissítik. A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy október végétől tegnapig közel 36 ezer látogatót regisztrált a website-ra telepített számláló.

Kétszázaléknyi hiba

Adódhatnak problémák a rendszer használatával. Gyorstesztünk azt mutatta: a szegedi hírességek – így Móra Ferenc, Juhász Gyula vagy Tömörkény István – sírját virtuálisan ugyan megtaláltuk, saját rokonaink közül azonban többekét nem. Kisimre Szabolcs ezt azzal magyarázta: a szoftver keresési pontossága csak 98 százalékos, rokonaink adatai valószínűleg a maradék két százalékba esnek. Hozzátette: a temető könyvekben tárolt adataiból dolgoztak, előfordulhat, hogy már az eredeti adatok között is voltak hibásak – amiket most a digitális változatba is továbbvittek. Észrevételeket várnak a felhasználóktól, hogy a hibákat kijavíthassák.

A kereső használatához a temető kezelőjének, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.-nek a honlapjára (www.testamentum.hu) kell ellátogatni. Ott a felsorolt menüpontok közül a „Temetői kereső" címkére kattintva az elhunyt neve, születési és halálozási dátuma alapján megkapjuk a keresett parcellát, sort és számot. A mellette feltüntetett „Térkép" feliratra klikkelve egy villogó pont jelöli meg a temető nagyítható térképén a sír helyét. Az üzemeltető kft. munkatársai nyilvántartási szám alapján is kereshetnek, így – a „mezei" felhasználóval szemben – a sírral kapcsolatos összes adathoz hozzáférhetnek.

A vezető elmondta: a szolgáltatás népszerűsítése érdekében a napokban több száz levelet küldtek szét az ország temetkezési cégeinek, a megyeszékhelyek többségéből és a fővárosból már megérkeztek az első kedvező visszajelzések is. Fő céljuk – a kamara meggyőzésével – az lenne, hogy a hazai temetőkben nyugvók adataiból létrejöjjön egy összmagyarországi digitális adatbázis, amelyben bárki megtalálja elhunyt szeretteit, akárhol is legyen a sírjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom