Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Belvíz: mindenki másképp segít, ha tud

Csongrád megye - Nincs központi előírás, hogy rendkívüli esetben, például belvízkár miatt mekkora összeggel köteles segíteni a helyi önkormányzat a megrongálódott ház tulajdonosát.
Nincs olyan előírás, jogszabály, ami megszabná, milyen pénzbeli támogatást köteles adni egy önkormányzat, ha a területén megrongálódik vagy összedől egy lakóház – tudtuk meg Nagy-György Attilától, a polgári védelem makói kirendeltségvezetőjétől. A kérdés sokakban felmerült az emlékezetes tavaly nyári vihar, illetve a vissza-visszatérő belvizek idején – a Makói kistérség településeit mindkettő sújtotta. Az egyes települések külön rendeletben, önállóan határozzák meg, miként segítenek a bajbajutottakon.

A megye legkisebb falujában, Kövegyen például 10 ezer forint azonnali támogatást tudnak kiutalni rendkívüli esetben, kérelemre pedig 100–150 ezer forintot, ha olyan súlyos a kár – mondta el lapunknak a polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária. Ez utóbbi kamatmentes kölcsön inkább, mint segély, az érintettek rendszerint apránként visszafizetik. Így történt annak az egyetlen kérelmezőnek az esetében is, aki tavaly a szélviharral kísért jégverés idején kért és kapott pénzt. A belvíz egyelőre nem okozott akkora problémát, hogy bárki jelentkezett volna miatta.

Pitvaroson a nyári vihar idején alig volt lakóingatlan, ami legalább kisebb mértékben ne károsodott volna, de volt egy teljesen lakhatatlanná vált ház is. Ennek ellenére a kövegyihez hasonló, visszatérítendő szociális támogatás kifizetésére, keretösszeg meghatározására ekkor sem volt példa, mert a tulajdonos önerőből renoválta az ingatlant – a falu pedig szállást biztosított neki néhány hétre. A község első embere, Radó Tibor azt is elmondta: náluk is létezik rendkívüli szociális segély, ám a község szűkös helyzete miatt ez mindössze 2–3 ezer forint a család nagyságától függően. Nem készpénzben fizetik ki, a patikában vagy az élelmiszerboltban lehet levásárolni.

A legfiatalabb Csongrád megyei városban, Csanádpalotán ugyanakkor – mondta el lapunknak a polgármester, Kovács Sándor – a 2–4 ezer forintos átmeneti segélyen kívül más pénzbeli juttatást nem szoktak adni, ha valakinek károsodik az ingatlana. Nem győznék az igényeket – magyarázta a kisváros első embere. Ehelyett természetbeni segítséget nyújtanak inkább. Nyáron például, amikor a jégverés sok tetőt tönkretett, közel 1500 használt tetőcserepet osztottak szét, a közmunkások pedig sok helyen vettek részt a helyreállítási munkákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kübekházi orvos halt meg egy thaiföldi szállodában

A kübekházi háziorvos, Kátai Tibor volt az a magyar, akit vasárnap reggel holtan találtak az egyik elegáns thaiföldi szálloda medencéjében. Tovább olvasom