Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Belvízhelyzet: 190 ezer homokzsákkal készül a katasztrófavédelem

Csongrád megye - Bár rendkívül sok csapadék hullott és több helyen szivattyúzzák a belvizet, Csongrád megyében még nem okoz katasztrófahelyzetet a bel-, és árvíz. Az országban eddig 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt.
Egyeztető értekezletet tartottak tegnap az árvízi és belvízi felkészüléssel kapcsolatban a szegedi Megyeházán Bakondi György altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának, a védekezésben érintett hatóságok és társszervek képviselőinek részvételével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elhangzott, Csongrád megyében még nincs aggodalomra okot adó állapot. A magyarországi folyókon 1529 kilométer hosszan zajlik ár-, és belvízvédelmi védekezés. Eddig 11 embert kellett kitelepíteni az országban belvíz miatt.

B. Nagy László kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, megyénkben inkább a belvíz jelent gondot, jelenleg kilenc településen, Balástyán, Felgyőn, Kiszomboron, Pusztaszeren, Kisteleken, Csanyteleken, Mindszenten I. fokú, Újszentivánon és Székkutason pedig II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási munkálatokat.

– Példa nélküli mennyiségű csapadék hullott, emiatt hihetetlen terhelés alatt vannak a vízgyűjtők. A napi középhőmérséklet pedig nem segíti elő a párolgást – magyarázta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Szatmári Imre ezredestől, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, a tűzoltók 19 alkalommal szivattyúztak, két területen: Makó, valamint a Dong-éri-főcsatorna térségében. A rendelkezésre álló 190 ezer homokzsákból eddig 4 ezret osztottak ki.

Olvasóink írták

 • 9. czindi 2013. április 09. 10:19
  „<moderálva>”
 • 8. czindi 2013. április 06. 15:07
  „3. polo, totál igazad van! Kismillió helyen javasoltam már (államtitkárig, orsz. gyűlési képviselőig ) hogy a közmunkások ne söprűvel a kezükben sétálgassanak, hanem takaríttassák ki velük az ártereket ( többmillió köbméter szutyak kitakarítása után többmillió köbméter víz elférne!), az anyagból brikettet lehetne gyártani, aminek az eladási ára, meg a jelenlegi védekezés költségei, meg a károk költségei + a biztosító által kifizetendő forintok bőven fedeznék a közmunkások ( akár megemelt! ) fizetését is!
  Továbbá fontos lenne az árkok, átereszek kitakarítása ill. újbólli kiása is! Pusztába kiáltó szó...”
 • 7. papprezsi 2013. április 05. 21:31
  „Én másképpen látom a dolgot,vészesen kezd hasonlítani a helyzet 2006-hoz. Ott is a kiszámíthatatlan hómenyiséggel nem tudtak mit kezdeni, és a hirtelen beköszöntött felmelegedéssel ami még rásegített a mellék folyókra.Itt márciusban 100 mm fölött esett,és Szlovákiában 3m-es havak fognak el olvadni ami a Dunát még csak most fogja felduzzasztani.A Romániai és Ukrajnai olvadás össze ér a Dunával fől duzzasztja a Tiszát és kész a káosz.Jövőhéten minden esély meg van a felmelegedésre és aztán csak imádkozhatunk hogy nem esővel jön.2006-ban is ilyen tályt jött az ár tanulni kéne belőle és szólni kéne előre az embereknek hogy ne az utolsó pillanatban legyen káosz.Még jó hogy a partfalat nem bontották szét a belvárosban úgy mint Csongrádon.”
 • 6. havranek 2013. április 05. 20:48
  „Isten ne adja de ha lenne egy az 1970-es hez hasonló árvíz félek meg kellene tanulnunk úszni . Mondom ezt a "felkészültséget" látva . Akkor én a Maroslelei " nagy buzgárnál " voltam váltásonként ötezred magammal .A "vízügyesek" tudták mit kell tenni mindenkinek volt munkája szerszáma ,mindenki kapott enni (főtt ételt) amennyit kért .Remélem rosszul látom de ezt a mozgósítást azt a szervezést én nehezen tudnám ma elképzelni .Bízzunk benne ,hogy nem lesz rá szükség és akkor utólag lehet a jutalmakat osztogatni .”
 • 5. 48as 2013. április 05. 17:51
  „3.polo 2013.04.05. 16:59

  Így van régen kotorták a Tiszát nem csak azért, hogy gyorsabban jobban fóllyon, hanem a hajózhatás végett is.
  Van egy másik igan nagy kérdés amivel senki nem akar foglalkozni. A Tiszának számos árterületén osztogattak építési engedélyeket, sok esetben két liter konyakért. Ma ezeknek az ingatlan tulajdonosoknak mindenük elveszik, hiszen évrôl évre ki vanna téve az árvízveszélynek, ami gyakran hatalmas károkat okoz. Errôl senki nem beszél. A biztosítóknál nem lehet ezeket bebiztosítani. Az építésiengedélyt kadó szervek, hogy nem vállalnak felelôsséget azért amit tettek.”
 • 4. Woman 2013. április 05. 17:17
  „Egész év volt rá,hogy a közmunkásokkal gátakat vagy árkokat készítsenek.De minden évben azt lehet hallani hogy fel vagyunk készülve e hóra a vizre stb stb...Látszik mondhatom!”
 • 3. polo 2013. április 05. 16:59
  „Én sokat nem értek ehhez de régen voltak csatornák a szántóföldek végén, melyeket folyamatosan takarítottak rendben tartottak és ilyenkor elég sok víz eltudott folyni a szántóföldekről , régen kotorták a Tiszát is és gyorsabban levonult az ár.”
 • 2. papika56 2013. április 05. 16:12
  „b nagy <moderálva> HÁNY tisztsége van ??? Hány helyről DŐL a lóvé ???? ő is kint van a gáton és zsákol ??

  v más <moderálva>ával veri a csalánt ???
  Makón is 3 napja szivattyúzzák ki a pincéből a vizet.Hiába ! ami egésznap kifolyik--éjjel vissza tér !Már térdig ér újra !
  vakondi <moderálva> is díszegyenruhába ossza az észt, a meleg szobából.
  FIÚK ! kint a gáton kéne dolgozni !!! ahol a többi kis ember is teszi a dolgát ..a dumálás helyett ???

  vajon : b nagynak VAN-e ?? gumicsizmája ??? lapátja ???

  v. csak öltönyben okoskodik --több milliós havi fixért ????”
 • 1. queenmargareth1 2013. április 05. 13:46
  „b.nagy miért nem tettél ellene, mikor aszály volt?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a szegedi Gróf-palota teteje

A fedélszék megerősítése, a tetőfedés cseréje is megvalósul 2014 áprilisának végére, a jellegzetes Zsolnay kúpcserepek eredeti minták alapján történő újragyártásával. Tovább olvasom