Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bemondásra mérik az italt a tiniknek

Szeged - Nem kellett sok kocsmába betérni, hogy sörhöz és cigihez jussanak az általunk felkért jó kötésű középiskolások. A boltokban iratot kértek, szabadkoztak, hogy anélkül nem szolgálhatják ki őket. Valahol tippet is adtak, hogy oldják meg a vásárlást. A kocsmákban viszont kérdés nélkül csapolták nekik a sört.
Egy üveg Heinekent tett a kosarába Gergő és Patrik tegnap délben egy dorozsmai boltban, majd a pénztárhoz sétált. A két 16 éves, de jó kötésű srácot arra kértük, hogy próbáljanak alkoholt és cigit venni különböző helyeken – mi addig figyeljük, mi történik. Mindkét fiú szokott időnként sörözni – vallották be –, de hogy hol, azt nem árulták el. Annak kapcsán kezdtünk a tesztbe, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság legfrissebb felmérése szerint 10-ből 8 alkalommal tudnak cigit és alkoholt venni a 18 évnél fiatalabbak a Csongrád megyei vendéglátóhelyeken és boltokban.

A bolti kassza fölött ott lógott a felirat, hogy 18 évnél fiatalabbakat nem szolgálnak ki alkohollal és dohányáruval. Gergő ennek ellenére egy doboz cigit is kért, a megbeszéltek szerint.

– Van diákotok vagy valami iratotok? Nincs? Akkor sajnos nem tudom kiadni – szabadkozott a fiatal pénztároslány, majd azt javasolta, a fiúk kérjenek meg valakit, hogy az vegye meg nekik a sört és a cigit. A srácok nem kérdezősködtek, így a sör és a cigi is a boltban maradt.

Tesztalanyaink csak a boltokban akadtak fenn, a kocsmákban hozzájutottak a cigihez és az alkoholhoz is. Fotó: Schmidt Andrea
Tesztalanyaink csak a boltokban akadtak fenn, a kocsmákban hozzájutottak a cigihez és az alkoholhoz is. Fotó: Schmidt Andrea

Nem csüggedtünk, betértünk egy dorozsmai kocsmába, hátha ott nagyobb szerencsével járunk. A fiatalok két pohár sört kértek, amit a pultos hölgy készségesen csapolt. Kértek hozzá egy doboz cigit is, azt is megkapták. A hölgy csak azután kezdett gyanakodni, miután a fiatalok végeztek a poharakkal. – Ugye elmúltak 18 évesek? – Persze, különben nem is kértünk volna sört – hangzott a megnyugtató válasz.

Már nyúlt volna a cigispulthoz az egyik belvárosi nonstop eladója, amikor megkérdezte a fiúkat, hogy van-e náluk valami irat, elmúltak-e már 18 évesek. Mikor kiderült, hogy nincs iratuk, elnézést kért. Szabadkozott, hogy az állásával játszik, ne haragudjanak, de nem adhat cigit. – Amúgy is olyan kisfiús az arcod – szólt Gergőhöz, mintegy önigazolásul.

Először csapoltak, csak utána kérdeztek az egyik dorozsmai kocsmában. Fotó: Schmidt Andrea
Először csapoltak, csak utána kérdeztek az egyik dorozsmai kocsmában. Fotó: Schmidt Andrea

Az egyik Ady téri kocsmába is betértünk. A srácok Ászokat kértek, de csak Kozelt tudtak adni. Simán, mindenféle kérdezősködés nélkül. Cigit nem árultak, így azt nem vehettek, de valószínűleg akkor sem kértek volna tőlük személyit.

Aki olyan szerencsés

Egyik kolléganőnkkel többször esett meg a cikkben leírtak ellenkezője. Mint fogalmazott, aki olyan szerencsés, hogy huszon-, sőt harmincévesen is kamaszfeje van, sokszor csak az igazolványa bemutatása után jut alkoholhoz az élelmiszerboltokban. Az életkor-ellenőrzés utáni kínos nevetgélés még elmegy, de amikor ráförmednek az emberre: „Hát te hány éves vagy?!", azt nehéz tolerálni – mondta indulatosan.

Olvasóink írták

 • 14. attractive 2009. június 18. 13:20
  „Nah!Ebben tegyen valaki rendet.Akkor ha elkérem akkor igazoltatásnak minősül?És akár meg is tagadhatja?
  Ha nem kérem és kamuzik akkor fizethetek 3kiló büntetést,és gondolkozhatok miből fizetem ki mert nyilván a főnököm ki is rúg,úgy hogy a lábam sem éri a földet.
  Igazán jó fejek ezek a tinik-mindenképpen jól járok.....
  Arról nem beszélve ha nem szolgálod ki, még ő van felháborodva.”
 • 13. Zs 2009. június 18. 12:30
  „Még jó, hogy nem írásbeli kérelem kell... :DD”
 • 12. Olvasó23 2009. június 17. 22:52
  „Ja bocsi az energiaitalosban vana leirás a pultosról, de az is a Nyugiról szól, meg ezis :)”
 • 11. Olvasó23 2009. június 17. 22:48
  „Na ez az Ady tér dolog kicsit tágas. Kapásból 3 kocsmát égetnek le ezzel a dologgal, nos a pultos leírásból szerintem a Nyugi kávézónak nevezett kocsmáról van szó, ahova vizsga előtt bemegyek kávét inni. Ott a poén az, hogy a pénztáros 17évesként diákmeloba dolgozik ott :) A pénztárgép kezelésére is majdhogynem megtanítottam mikor láttam, hogy mit össze nem szerencsétlenkedik :) röhej volt mikor egy kávét számláz nekem 10percen keresztül, nem bírtam megkérdeztem, hogy miért van itt egyáltalán, azt mnodta, hogy "kell a pénz a bulikra nyárra" ja bocs... :D A mellette lévő Pivo-t viszont hagni kéne, mert ott elkérik a személyit mnidenkitől! Szóval ne általánosítsunk az Ady térről... :) Mellesleg a Pivo jobb mint a szutyok Nyugi, ott 2perc alatt kapok kávét, nem 15... :)”
 • 10. CID 2009. június 17. 18:09
  „Bár, nem ismerem, a fene nagy állampolgári jogokat, de ha nem mutatja be a személyit, vagy nem igazolja az életkorát, akkor nem kap piát, cigit. Ez nem igazoltatás. Szerintem.”
 • 9. yvan16 2009. június 17. 11:42
  „Hééé! Reggel még nem volt eltakarva az arcuk:( x)”
 • 8. novaklaszlo56 2009. június 17. 10:17
  „Elolvastam a cikket, s mellé Sulyok Erzsébet jegyzetét is, akinek probléma-érzékenysége és kitűnő intuíciói miatt mindig nagy érdeklődéssel várom az esszéit. Ezúttal azonban nem értek egyet az ajánlásával. De azokkal az olvasókkal még kevésbbé, akik a cikkben bemutatott jelenséget bagatelizálják. Röviden: minthogy "A dohányzás súlyosan károsítja az ön és ... egészségét!", valamint bizonyított és (remélem, közismert) tény, hogy az alkohol nevű szerves sav méreg az emberi (különösen a még fejlődő) szervezet számára, logikailag tehát az, aki akár csak passzívan hozzájárul a gyerekek, fiatalok (tv.: ´kiskorúak´) dohányzásához, alkoholfogyasztásához, az a kiskorú gondatlan veszélyeztetése bűncselekményét valósítja meg, nem pedig szabálysértést követ el. Tehát: ha rajtam múlna, az ilyen, sajnos mostanában általában rejtve maradó ügyekben súlyos börtönbüntetéssel lehetne csak levezekelni, a jelenlegi közvélekedés szerint bocsánatos, aprócska botlásokat. Egyébként általában az a véleményem erről az országról, hogy csak több fényév távolságból látszik jogállamnak, közelről nézve... De ezt nem fejtegetem, megelőzendő a hozzászólásom moderálását.”
 • 7. yvan16 2009. június 17. 08:18
  „Erről egy beszélgetés jut eszembe!!!XD

  L: Csá
  B: csá, mizu?
  L: sokkhatás alatt vagyok
  B: mer???
  B: :O
  L: jövök haza, elmegyek két tipikus, sacc 12 éves forma csaj mellett
  B: mármint két liter festék, platinaszőke haj stb?
  L: ja
  B: és
  L: mondja az egyik, menjünk, vegyünk narisaripalimalit.
  B: :|||
  B: hogy mit????????
  L: én is ezt néztem, mondom, bemegyek én is a boltba
  L: két csaj előttem, és a boltos éppen odadob nekik
  L: egy doboz narancssárga Pall Mallt.
  B: :D:D
  B: szent szar
  L: az...

  LOL, a bal oldali srácot ismerem x)”
 • 6. ditta79 2009. június 17. 08:06
  „5.
  ez nagyon igaz, a boltos ha csak bemondja hogy elmúlt 18, akkor el kell hogy higgye.
  Ha akarom megmutatom ha akarom nem a személyit.”
 • 5. keletaru 2009. június 17. 07:37
  „Érdekes arról nem beszél senki , hogy magán személy nem igazoltatthat csak a hatóság ! Röhej mi ! Ha kéri azért büntetik , ha nem akkor meg azért . Na ebből legyen valaki okos .”
 • 4. Kudara 2009. június 17. 07:36
  „Ezen nem kell úgy meglepődni, persze, hogy kiszolgálják őket!
  Amúgy, még 3 évvel ezelőtt, ahogy a középsuliból jártam haza volt egy kocsma, ahova ez volt kiírva: "DIÁKOKNAK 10% KEDVEZMÉNY!"
  Nah, szerintem ettől többet nem is lehet ehhez hozzáfűzni...”
 • 3. persona 2009. június 17. 07:24
  „nyisson valaki egy tinikocsmát inkább, de közterületen (játszótéren, parkokban) ne lehessen alkoholizálni. A dohányzókat sikeresen letiltották, miért ne sikerülhetne ez is?:)”
 • 2. ditta79 2009. június 17. 07:21
  „nekem mindegy hogy isznak-e, végülis elengedik őket otthonról!
  De legyenek kedvesek üvegpoharat és sörös vagy pezsgős üveget nem a kezükbe adni!
  Teli a tiszapart üvegcserepekkel!Nem lehet a parton végigmenni!Vagy a városban,játszótereken, parkokban a sok sok üvegcserép miatt!Mindig remélem hogy az esik bele, vagy annak vágja szét a cipőjét aki a földhöz csapdossa!”
 • 1. haserot 2009. június 17. 05:17
  „Fura, hogy ez a nagy új, szenzációs, még friss ropógós, senki nem beszélt még erről hir nem az újság cimoldalára került.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihaí magyarul üzletel a nagybanin

Szeged - A dorozsmai nagybanin minden negyedik autó román rendszámú. Nagy tételben viszik el a… Tovább olvasom