Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Bemondott névvel is átveszik az aranyat

Bemondott névvel is átveszik az aranyatElőször alaposan megvizsgálják az értéktárgyat.
Magyarország, Szeged - Nem kérhetik el a zálogházak, azok személyes iratait, akik hárommilliós értékhatár alatt adnak be különböző tárgyakat. Így ha lopott arany kerül a zaciba, a zálogháznak ki kell adnia tulajdonosának. A beadótól viszont nehéz visszaszerezni a kifizetett pénzt.
Családi vállalkozásban károsítanak

Egy szintén zálogházat üzemeltető, nevét vállalni nem akaró cégvezető azt mondta az ügyben, hogy az országban, így Szegeden is, családi bandák szakosodtak a zálogházak megkárosítására. A családtag „ellop" egy aranytárgyat egyik hozzátartozójától, beviszi a zálogházba, amiért pénzt kap. Ezután a hozzátartozó bejelenti a rendőrségen a lopást, majd a családtag is elismeri bűnösségét. A zálogháznak ezután ki kell adnia az ékszert a károsultnak, az őt ért kárt pedig az esetek túlnyomó részében nem tudja visszaperelni.
– Nem vagyunk hatóság, így nincs jogunk elkérni a zálogházainkba aranyat beadók személyes iratait – mondta egy több szegedi zálogfiókot működtető, neve elhallgatását kérő vállalkozó. Nemrég írtuk meg, hogy a szegedi ügyészség lopással és rablással vádol egy férfit, aki három éven át tizenkét nő nyakából tépte le arany nyakláncukat, amelyeket azután zálogházban tett pénzzé. Csongrád megyében nem először fordult elő, hogy az ellopott arany ékszerek egy zálogházban kötnek ki.

– A magyar zálogpiac anonim, ahol a szerződést a zálogjegy testesíti meg. Amennyiben a bíróság elrendeli egy ellopott tárgy kiadását a tulajdonosának, a zálogkölcsönző a beadótól követelheti kára megtérülését. Csak a rendőrség eredményes felderítésében bízhatunk, hogy sikerül nekik azonosítaniuk az elkövetőt – tájékoztatta lapunkat a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Egyesülete.

Néhány helyen az elzálogosítótól rákérdeznek az elérhetőségeire, hogy tudják értesíteni arról, ha például lejárt az elzálogosítás határideje, és nem ment kiváltani ékszereit.
 
A zálogjegyre becsszóra vezetik rá az aranyat beadó személyes adatait. Fotók: Frank Yvette
A zálogjegyre becsszóra vezetik rá az aranyat beadó személyes adatait. Fotók: Frank Yvette

– De ekkor is csak bemondás után írjuk fel a lakcímet és telefonszámot. Azt mondhat be az ember, amit akar, el kell hinnünk neki. Egyedül akkor kötelező személyes iratokat átadnia a beadónak, ha hárommillió forintos érték felett zálogosít el tárgyakat. Erre a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló törvény kötelez – magyarázta a vállalkozó.

A zálogba adott tárgyak túlnyomó többsége tömegesen gyártott arany ékszer, melyek többsége nem rendelkezik sorozatszámmal és egyedi azonosító jellel, így pontos egyedi nyilvántartásuk lehetetlen. A zálogházak egyesülete ugyan kapcsolatban van a rendőrséggel, de csak akkor bukhat meg egy ékszertolvaj, ha a tulajdonos hamarabb jelenti be pontos leírással ékszere ellopását, mint hogy a tolvaj azt beadja valamelyik zaciba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre ritkábban gyónnak a hívők

Egyre ritkábban gyónnak a hívők
Az utóbbi hat évben hiába várja a bűnbánókat a plébános a templom gyóntatószékében, nem jönnek. Tovább olvasom