Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bemutatják a Móra Ferencről készült filmet

Többszöri újravágás, rendezői koncepcióváltás, pénzhiány miatti kényszerszünet után végre a szegedi közönség is megnézheti a Móra Ferencről készült filmet. Az Anzix a búzamezőkről című alkotást Vészits Andrea, az író dédunokája álmodta filmvászonra.
Amikor a Fekete Házban forgatták a filmet. Lőrincz József operatőr és Vészits Andrea. Fotó: Karnok Csaba
Hosszú várakozás után végre Szegeden is bemutatják a Móra-filmet. Az Anzix a búzamezőkről című alkotást Móra Ferenc halálának 72. évfordulóján, holnap délután 1 órától vetítik a szegedi Belvárosi moziban. A díszbemutatón Botka László polgármester mond köszöntőt.
Mint lapunk beszámolt róla: Móra Ferenc halálának 70. évfordulóján felolvasónapot tartottak a szegedi múzeumban az író tiszteletére 2004 februárjában. Ott jelentette be az író dédunokája, Vészits Andrea: filmet forgat dédapjáról. A Móra írásain alapuló dokumentumfilm hosszú vajúdás után született meg.

A forgatáshoz már minden készen állt, amikor kiderült, a beígért támogatások egy része nem folyik be. Ennek ellenére 2004 júniusában a stáb Szegeden forgatott. Felvételeket készítettek a Kultúrpalotában, a Fekete Házban, Alsóvároson, az újszegedi ligetben, a Somogyi-könyvtár Móra-emlékszobájában. A város a filmes stáb munkáját nem csupán pénzzel támogatta: a forgatás idejére lezáratta a Boldogasszony sugárutat. Vészitsék lapunk közbenjárására kaptak engedélyt arra, hogy Móra egykori kedvenc helyén, a korhűen felújított Virág cukrászdában is készíthessenek felvételeket. A fogadalmi templomba azonban, bár a stáb előre kérte az engedélyt, nem tudtak bejutni. Nem akadt senki, aki kinyitotta volna nekik a dómot. Akkor Vészits lapunknak azt nyilatkozta: „mindenes cselédje vagyok a filmnek: forgatókönyvíró, rendező, gyártás- és felvételvezető, valamint vágó, s mindezt a munkát pedig szerelemből és örömből végzem".

Anzix a búzamezőkről

A Móra Ferenc életét 44 perces dokumentumfilmbe sűrítő alkotást Szegeden és Kiskunfélegyházán forgatták, a film operatőre Lőrincz József. Alapja az író önvallomása, a szöveget Vészits Andrea családi levelekből, dokumentumokból és írástöredékekből válogatta. A szövegeket Huszárik Kata és Végvári Tamás tolmácsolja.

Volt azonban jó hír is, mi több, irodalomtörténeti szenzáció: a felvételek készítési közben Vészits Andrea megtalálta a Hannibál feltámasztása című regény elveszettnek hitt, eredeti kéziratát. 2004 őszén Vészits megerősítette lapunknak: akadozik a film befejezése – egy regisztrációs csúszás miatt nem kapta meg a produkció a Történelmi Filmalapítvány támogatását – erre várni kell. A szegedi bemutató újabb dátuma 2005 februárja lett. Ám ez sem valósult meg, mert a dédunoka újravágta a filmet, és megváltoztatta a rendezői koncepciót is. A szegedi bemutató továbbá azért is csúszott, mert Vészitset közben Szabó István Oscar-díjas filmrendező felkérte a Rokonok című film forgatókönyvének megírására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes diploma

Nyugat-Európában és az USA-ban rohamosan fejlődik a távoktatás. A közlekedési, kollégiumi és egyéb… Tovább olvasom