Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bemutatják Kristó Gyula 56-os színdarabját

Szeged - Kristó Gyula 56-os színművét mutatják be ma 17 órától a Fekete Házban a Szalon-estek keretében. A Fiúk és apák című darabot a Szegedi Egyetemi Színház tagjai olvassák fel.
Az eddig be nem mutatott darabot a legendás történészprofesszor, a szegedi egyetem egykori rektora még a Kádár-rezsim idején, 1984-ben írta. Az 56-os forradalommal kapcsolatos színmű három idősíkban meséli el egy család három generációjának történetét: 1934-ben, 1956-ban és 1984-ben zajlanak az események. A mű különlegessége, hogy az elfoglalt tudós, rektor, családapa 1984-ben felvállalta egy 56-os témájú színdarab megírását, amely aztán másfél évtizeden keresztül fiókban hevert. „A szegedi egyetem bölcsészkarán az ötvenes évek nem értek véget 1956-ban, sőt bizonyos történészrégiókban még a hatvanas években is olykor-olykor az ötvenes években éreztük magunkat" – nyilatkozta Kristó Gyula a korszakról 1998-ban.

„Egyes oktatók továbbra is készítettek a hallgatókról káderlapokat. Az osztályszempontok mindenek felett álltak. Előszeretettel szóltak bele a hallgatók magánéletébe. Erőteljes késztetések voltak a politikai állásfoglalásra. Nem hagyták autonóm módon szerveződni a hallgatókat, hanem a maguk céljai érdekében tudatosan irányították őket. Létezett egyfajta besúgói rendszer, amit egyes tanárok – különböző hatásfokkal – működtettek. Az egyetem bizonyos történészrészlegeinél nem a tudományos munka volt a meghatározó, hanem a mozgalmi tevékenység.

Egyik-másik ezek közül nem volt rossz oktató, de amit tanítottak, az színtisztán dogmatikus valami volt. Úgy gondolták, a történelem arra való, hogy az elméletet igazolja, s nem a történelem tanulmányozása hoz létre és alakít elméleteket. A dogmatikus, sztálinista értelemben vett, nagyon vulgarizált marxizmus a mindennapjainkban is jelen volt, erről vitatkoztunk éjszakánként a kollégiumban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összedőlt Éváék tanyája: lakhatatlanná vált a beteg asszony és élettársa ásotthalmi otthona

Összedőlt Éváék tanyája: lakhatatlanná vált a beteg asszony és élettársa ásotthalmi otthona
Összedőlt egy ásotthalmi tanya egyik fala tegnap hajnalban. A rendkívül rossz állapotban lévő épület lakhatatlanná vált, az áramot kikapcsolták, lakóinak nincs hová mennie Tovább olvasom