Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Bemutatkozik az új egyetemi levéltár

József Attila egyetemi tanulmányai Szegeden – a szegedi egyetem József Attila korában címmel rendez ma konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Szaklevéltára az egyetem Dugonics téri épületében. A levéltár most gyűjti össze törzsanyagának nagy részét.
Az akkor még önálló intézményként működő Juhász Gyula Tanárképző Főiskola 1999-ben teremtette meg a jogi feltételeit egy új levéltár alapításának. Az egyetemi integrációval felmerült az igény egy összegyetemi szaklevéltár működtetésére, ám akkor önálló levéltárosi státusa még nem volt az intézménynek. A levéltár gyakorlati működését tavaly júliusban kezdte meg Vajda Tamás vezetésével.

A források nagy részét, mintegy száz folyóméternyi iratot még a Csongrád Megyei Levéltár gondozza, ezek átadásáról már megtörtént a megállapodás, de jelenleg sürgetőbb a különféle karokon lévő veszélyeztetett irat összegyűjtése. A tanárképző Szilléri sugárúti épületében lévő mintegy 70 négyzetméteres raktárhelyiséget a levéltárosok szerint három év múlva kinövi majd a gyűjtemény.

Vajda Tamás azt mondja, a mai József Attila-konferencia jó alkalom arra, hogy a levéltár bemutatkozzon az egyetemnek és a városnak. A neves előadókat az egyetem Dugonics téri épületének aulájában hallgathatják meg az érdeklődők ma 10-től 17 óráig.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom