Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Bemutatót tartott a téli havazás

Tegnap már dolgoztak a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. gépei, hiszen lehullott az első hó. A sószórók és a hókotrók néhány óra alatt végeztek, mivel alig esett egy centiméter kristályos csapadék. Szerdán nagyobb mennyiségű hó is elképzelhető, de a hét végén már enyhül az idő.
Ebből még nem lehet hóembert építeni. Fotó: Schmidt Andrea
Itt a tél: tegnap leesett az első hó, reggelre fehér lepel borította Szegedet. Az ősszel gondosan lenyírt gyepet milliónyi jégkristály borította. A kisgyerekek – akik gyalog mentek oviba vagy suliba – boldogan taposták a havat, majd rémülten vették észre, hogy a cipőjük-csizmájuk talpa alatt összepréselődött hó nyomban eltűnt. Ha fizikához kicsit is értő szülő fogta a gyermek kezét, akár több jelenségről is magyarázhatott az úton.

Hétfő hajnal öt órára alig egy centiméternyi csapadék hullott, ez a mennyiség a szegedi közlekedésben nem okozott fennakadást: a környezetgazdálkodási kht. nyolc síkosságmentesítő autója elsősorban a hidakat, a lakótelepi utakat, a járdákat, buszmegállókat és a kerékpárutakat kezelte. Négy nagy és négy kisebb járművel dolgoztak reggel öt óra húsz perctől – mondta Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető. A belvárosi és a nagyobb forgalmú utakról az autók gyorsan lecsapták havat, ami latyakká változott. A csúszós utakon több koccanásos baleset is történt.

Ma hajnalban körülbelül akkora mennyiségű hó várható, mint amit hétfői ébredésünkkor tapasztaltunk – mondják a meteorológusok. Szerdán viszont már több csapadékra lehet számítani. A csapadék halmazállapota attól függ, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyed-e vagy sem. Ezért a szakemberek úgy fogalmaztak: térségünkben havas eső és hó is előfordulhat. Kijelentették: megmaradó hóra nem számíthatunk, mivel a hét végétől enyhülés várható és akár tíz fok is elképzelhető. A déli légáramlat következtében szórványosan esőre is számíthatunk. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy fagyos karácsony várható, mert – a népi bölcsesség szerint – ha Katalin locsog, karácsony kopog.


Fűrészporos ládák a megállókban

Vásárhelyen a hó eltakarítására és a síkosság megszüntetésére Mercedes és Multicar teherjárműveket, valamint egy homlokrakodógépet tud bevetni az A. S. A. Köztisztasági Kft. A cég raktárában 370 tonna sót tárolnak, a buszmegállókba pedig már kihelyezték a fűrészporral teli műanyag ládákat. A Magyar Autóklub vásárhelyi műszaki állomásának vezetője, Juhász József szerint nem elég, ha átvizsgáltatjuk a gépkocsink fékrendszerét, futóművét, téli gumikat szereltetünk fel, valamint fagyállóval töltetjük fel a hűtőt és az ablakmosótartályt. Minden sofőrnek javasolja, hogy az első tartós havazás után egy hosszú és üres területen csúsztassák meg a járművet, így megtapasztalhatják, kritikus helyzetben miként kell korrigálniuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőjelölteket toboroznak

A jövő évi országgyűlési választások előtt alig fél évvel újsághirdetésekben kínál „megoldást"… Tovább olvasom