Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bemutatták a Bolond Helgát a szegedi kisszínházban

Szeged - A gyilkossággal gyanúsított lehet, hogy gyilkos, a bolond nem bolond, a törvényőr az őrület határán. A háttérben egy láthatatlan herceg kavar. A Bolond Helga premierjét pénteken tartották a szegedi kisszínházban.
Krimi megnyugtató befejezés nélkül, dráma Szeged két híres bűntényével – Z. Nagy-gyilkosság és Farkas Helga eltűnése – a középpontban, vagy szerelmi háromszög. Három lehetséges Bolond Helga-értelmezés, de biztosan van több is. A nézők közül valószínűleg sokan töltötték a péntek éjszakát azzal, hogy megpróbálták megfejteni Darvasi László kisszínházban bemutatott darabját.

Kezdjük azzal, hogy Helga (Papp Gabriella) nem bolond, a törvények és szabályok által vezérelt, nagy tekintélyű Richter (Safranek Károly) azonban közel áll az őrülethez. A köztiszteletben álló polgárok mind erkölcstelenek, a gyilkossággal gyanúsított idegen (Pataki Ferenc) – aki kedve szerint jár ki-be a börtönből – hideg és közömbös. A legtöbb szereplő mániákus, van, aki mazsolát, van, aki hurkát zabál, Helga a második felvonásban állandóan köt. Nehéz lenne a figurák közül egyet is mondani, akivel a néző igazán szimpatizál. Akivel talán mégis, az lehet, hogy gyilkos.

Szerző! Szerző!

A pénteki premieren részt vett a darab szerzője, munkatársunk, Darvasi László is. Az írót a színészek felhívták a színpadra, ahol az előadás végén közösen fogadták a tapsot.

Az eseményeket elindító családirtás lezajlott a dráma kezdete előtt, hulláknak és vérnek már nyoma sincs – a darab végén utóbbiból kapunk bőségesen. Ahogy bonyolódik a cselekmény, egyre kevésbé érdekli a szereplőket, hogy ki a gyilkos. Annál jobban foglalkoztatja őket, hogy kitől terhes Helga, aki egyébként a meggyilkolt családban nevelt lány, valójában cseléd volt.

Nem csoda, hogy nem egyértelmű, ki mit tett, hiszen hiába látunk bele a városlakók életébe, van egy láthatatlan, szálakat mozgató alak: a herceg.
Papp Gabriella nagyon jó nem bolond bolond, Safranek Károly félelmetes törvényőr, de kellemesebb összeomolva. Nem mintha másra számítottunk volna, de Székhelyi Józsefről (Kauf) senki nem mondaná meg, hogy két nap alatt tanulta meg a szöveget. Nyomasztó a díszlet, a zene, egy kis pihenés a nézőnek a komédia: Tóth Lambert (Fener) és Szilágyi Annamária (Fukszné) pletykálkodása.

Az érzelmeknek kevés szerep jut, aki mégis átadja magát a szerelemnek – Richter és Helga –, az rosszul jár. Ahogy a lány mondja: „a szív, jó uram, az puha, mint a szar". Később ez a mondat még egyszer elhangzik, ekkor már Richter szájából.

Azok, akik mindig tudni akarják, hogy ki a gyilkos, találhatnak olyan megoldást, amivel minden és mindenki a helyére kerül. Mi legalábbis találtunk. De hogy ki a gyerek apja, arról fogalmunk sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom