Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bemutatták a hiánypótló világirodalom-történetet

Az irodalomszerető olvasók tájékozódását is megkönnyíti és az egyetemisták felkészüléséhez is segítséget nyújt a Szegeden szerkesztett Világirodalom kötet, amelynek bemutatóját tegnap tartották az SZTE aulájában.
Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Pál József irodalomtörténész és Péter László irodalomtörténész. Fotó: Schmidt Andrea
Természettudósként is bibliaként forgatja majd, mert tudományos igényű, logikusan felépített útmutató – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Világirodalom című kötet tegnapi premierjén. Az Akadémiai Kiadó ezer oldalas kézikönyvét, amely az egyiptomi piramisszövegektől a kortárs dél-amerikai regényig egységes folyamatként, áttekinthető formában mutatja be a világ közel ötven irodalmának összehasonlító történetét – Szegeden szerkesztették.

Főszerkesztőként Pál József irodalomtörténész, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője jegyzi, és az Akadémiai Kézikönyvek címmel indított nagyszabású sorozat első köteteként jelent meg. A kiadó igazgatója, Bucsi Szabó Zsolt elmondta: a 2006 tavaszán a Kémia és a Magyar nyelv kötetekkel folytatódó könyvsorozat a művelt középosztály számára készül. Az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, Szörényi László professzor úgy vélte: ötven éve hiányzó egyetemi világirodalom tankönyv megszületését is üdvözölhetjük most. A szinte lehetetlenre vállalkozó monográfia nagy erénye, hogy beemeli a magyar világirodalmi kánonba a kínai, az arab, a perzsa, valamint a kelta és a bizánci irodalmat is.

A szerzők a szigorú terjedelmi korlátok miatt gúzsba kötve táncoltak, talán ennek is köszönhetően drágakőszerű miniatúrák is születtek. Péter László irodalomtörténész azt hangsúlyozta: a hazai bölcsészkarok oktatóinak összefogásával megszületett kötet nagyrészt szegedi teljesítmény, hiszen Benyik Györgytől Fried Istvánon át Szőnyi György Endréig az SZTE számos kutatójának nevét megtalálhatjuk a szerzők névsorában. Végül Pál József elmondta: nincs világirodalmi abszolút kánon, sőt mindenki fejében másmilyen létezhet. A kötet esetleges angol kiadásában arányosan szerepelhet – a sorozatban majd önálló kézikönyvben megjelenő – magyar irodalom is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom