Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bemutatták a Mansfeldet Szegeden

A Mansfeld című film szegedi díszbemutatóján az alkotók is jelen voltak. A rendező szerint Mansfeld Péter a barátság, a hűség, a kitartás, és az erő példázata.
A szegedi Belvárosi moziban díszbemutatóval emlékeztek az ötvenedik évfordulóra. Fotó: Karnok Csaba
– Mansfeld Péter kivégzésére azért volt szükség, mert másképp nem tudták megtörni hihetetlenül erős emberi tartását. A fiú a barátság, a hűség, a kitartás, és az erő példázata – véli Szilágyi Andor, a Mansfeld című film rendezője. Az eleinte csupán huligánnak, majd rendszerellenesnek, „veszélyes ellenforradalmárnak" tartott – és ezért 18 éves korában, három évvel az 1956-os forradalom után kivégzett – fiúról szóló magyar–kanadai film szegedi díszbemutatóját tegnap tartották a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos Termében. Az eseményen jelen volt a rendező, valamint a címszereplő, Fancsikai Péter.

A 19 éves Fancsikait a Sorstalanságban, és a Tibor vagyok, de hódítani akarok címszerepében láthattuk. A Mansfeld rendezője, Szilágyi Andor A Rózsa énekei című korábbi alkotásáért több elismerést is kapott, például a 34. Magyar Filmszemle legjobb forgatókönyv díját. Mansfeld édesanyját a cannes-i nagydíjas román színésznő, Maia Morgenstern alakítja, és szerepelnek a drámában olyan ismert magyar színészek, mint Eperjes Károly, Pindroch Csaba, Nagy Ervin.

A Mansfeld mellett a forradalom 50. évfordulója alkalmából több 56-os film készült. A Szabadság vihara című amerikai dokumentumfilm a forradalmi eseményekkel párhuzamosan a szovjet–magyar vízilabda meccset dolgozza fel, és ez a témája a Szabadság, szerelem című Andy Vajna-filmnek, melynek főszereplői Fenyő Iván, Dobó Kata és Csányi Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom