Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Bemutatták volna, csak még nem készült el

Ópusztaszer - Uniós fejlesztéseket mutattak be a látogatóknak vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban: a park 6 projektre nyert pénzt, ebből eddig 2 készült el. Viszont, ha mindent átadnak, a történeti emlékpark lesz hazánk egyik leglátványosabb központja.
Húsvéti sokadalommal együtt tartották vasárnap az EU Fejlesztések Nyílt Napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvényen Kertész Péter ügyvezető igazgató a 2007-2013-as uniós ciklus pályázatairól a déli sajtótájékoztatón elmondta, több mint 1 milliárd forintot nyertek a „Lépj be a múltba" pályázatukra. A park életében mérföldkőnek számító beruházásban vendégváró kapu, multifunkcionális látogatóközpont - hungarikum tárházzal - épül, a Feszty – Körképnek is helyet adó Rotunda épületét körbejárhatóvá teszik belülről, új kiállításokat rendeznek be. - A Feszty műteremben bemutatjuk, hol és hogyan készült el a körkép. Egy interaktív telefon segítésével a látogató azt is megtudhatja, mi történt a születésének az évében. Numizmatikai kiállítás, és különleges régészeti bemutató is várja majd az érdeklődőket.

Uniós fejlesztéseket mutattak be az ópusztaszeri Emlékparkban. Fotó: SegesVári Csaba (galéria)

Utóbbinál a vendégek szakemberek segítségével antropológussá válhatnak, a kiállított csontvázakból következtethetnek a halál okára - mondta Kertész Péter. Hozzátette, elkészült a Pallavicini-sírkápolna, amit április végétől lehet látogatni, pünkösdkor szentelik.

A parkban uniós pénzből újították fel a szentes-dónáti szélmalom, valamint a skanzenben álló erdészházból kialakították a Puszta Házát. Ez a két beruházást már valóban elkészült és látogatható is.

Uniós fejlesztéseket mutattak be az ópusztaszeri Emlékparkban. Fotó: SegesVári Csaba (galéria)

Az EU Fejlesztések Nyílt Napján Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Miniszterelnökség országszerte 77 helyszínen mutatja be az elmúlt 10 év uniós fejlesztéseit. - Fontos, hogy lássuk a fejlesztések eredményét - mondta a volt sándorfalvi polgármester. Kakas Béla arról beszélt, hogy a közös adóforintokból épített eredmények büszkévé, összefogóvá tehetik az embereket.

A park vasárnap nem csak az uniós pénzek elosztásáról, hanem a húsvéti készülődéről is szólt. A látogatók kalácsot kóstolhattak, tojást festhettek. Hétfőn fél 11-kor zenés hírveréssel, lovas kocsival, élő zenével, táncosokkal indul a program, a hagyományos húsvéti locsolkodás fél 1-kor lesz a skanzenban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged tudja, hogy szexi

Egy friss kutatás rámutat: magabiztosak a párkeresők a napfény városában. Az utcán járva a sikeres ismerkedés titkát kutattuk. Tovább olvasom