Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Bene Zoltáné lett az Év könyve, megnyílt az Ünnepi Könyvhét Szegeden - galéria

Szeged - Temesi Ferenc író nyitotta meg az ünnepi könyvhetet Szegeden. Átadták az idei könyvtámogatásokat és az Év könyve díjat.
– Könyv még csak volna, de pénz rá nincs. Öt éve mondtam ezt Békéscsabán, de ma is igaz. A könyv luxuscikk lett – kezdte ünnepi beszédét Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író. Szeged friss Pro Urbe díjasa tegnap a Dugonics téren nyitotta meg a 88. ünnepi könyvhetet. Az ország és benne az irodalom megosztottságáról úgy fogalmazott: „A mi fajunk agya káliumból, foszforból és propagandából áll. Ezért egyre nehezebb felfogni, ami világos és érthető. Hogy nincs két szellemi elitünk. Mindnyájan magyarul beszélünk, magyarul álmodunk, magyarul szeretünk, magyarul utálunk. Történelmet mindenki tud csinálni, de kevesen tudják megírni. A politikusnak azt kell látnia, hogy mi fog történni holnap, az írónak pedig azt, mi fog történni tegnap."

Hozzátette, az írók, irodalmárok úgy hiszik, ők az egyik oldalon állnak, míg mindig a másik oldal mondja meg a frankót. Pedig a különbözőséghez való jog nélkül nincs irodalom. A két oldal jelesei viszont nemcsak hogy nem olvassák egymást, már nem is ülnek le egy asztalhoz. Holott nincs két ország és két irodalom; boldogulni csak együtt tudunk – mondta.
 
Bene Zoltáné lett az Év könyve, megnyílt az ünnepi Könyvhét Szegeden. Fotó: Török János - GALÉRIA

– 19 helyszínen több mint 110 program várja az olvasókat a következő öt nap alatt – mondta köszöntőjében Solymos László. Az alpolgármester hozzátette, idén összesen kétmillió forint pályázati támogatással segíti a város tíz könyv létrejöttét.
Támogatott szerzők

Könyvtámogatást kapott: Papp István Géza, Pintér Tibor, Szabó József, Szónoky Miklósné, Sághy Miklós, Diószegi Szabó Pál, Beslin Anita, a Múzeumi Tudományért Alapítvány, a Szegedi Írók Társasága és a Dugonics Társaság. Az Év könyve díjat és a vele járó 200 ezer forintot Az érdemes nemes „Rózsasándor" kalandjai című kötetéért Bene Zoltán vette át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedéves szemétszállítási csekkeket küld az állami központ, de még nem találtunk olyat, aki kapott

Negyedéves szemétszállítási csekkeket küld az állami központ, de még nem találtunk olyat, aki kapott
A héten megkapják a Szegeden és környékén élők a szemétszámlákat az év első három hónapjára - ígéri az állami holding. Egyelőre nem találtunk olyat, aki kapott. Tovább olvasom