Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Benyik György: Másoljunk kézírással Bibliát!

Egy közösségi projekt, ami az elfelejtett kézírás-élményt és az Újszövetség megélését egyszerre szeretné felrázni.
A szegedi Szent Gellért templom építésének közelgő évfordulójára az Újszövetség közösségi, kézírásos lemásolását fogja meghirdetni a szegedi hívek között vasárnapi miséjén Benyik György Tátra téri plébános.

A bibliakutató pap elmondta, számára a kézzel írás az elmélyültséget jelenti, a kézzel írott szöveg üzenete mélyebben, élményszerűbben marad meg bennünk. Az Újszövetség pedig vallási és kulturális szempontból jelentős mű, amelyet így a hívek nemcsak olvasnak, de bizonyos értelemben meg is tapasztalnak.

Benyik György keresztel a Tátra téri Szent Gellért Templomban. Fotó: Szegedtarjanplebania.hu
Benyik György keresztel a Tátra téri Szent Gellért Templomban. Fotók: Szegedtarjanplebania.hu

Az Újszövetség közösségi lemásolása abban áll majd, hogy a vállalkozó hívek közül mindenki egy A4-es oldalt másol a bibliai szövegből, és aláírja. Ezekből a lapokból készül el a könyv, amely egyszerre jelképezi a közösségi hitvallást és azt, hogy a kézi írásbeliség a virtualitás korában is képes nyomot hagyni.

A projekt Benyik György régi terve. Még 1983-ben, Soltvadkerten kialakított lelki gyakorlatos üdülőházában kezdte el vendégeivel másolni az Újszövetséget, és már Máté evangéliumának felénél tartanak a kézzel írott oldalak. Az első oldalt Kemény Lajos, a szegedi hittudományi főiskola akkori rektora másolta, és olyan személyiségek is írtak a könyvbe, mint Erdő Péter, a későbbi bíboros.

A bibliamásolással a tarjáni katolikus közösség a névadó Szent Gellért püspökre is utal, aki a maga korában műveltségével tűnt ki Magyarországon, s Szent István korából csak tőle maradt fenn teológiai mű.

A tarjáni közösségben.
A tarjáni közösségben.
2015-ben a Tátra téri közösség a templom felépítésének 40 éves évfordulóját ünnepli. A közösség tervei között szerepel a templom tatarozása, a szigetelés pótlása, a bútorzat, a világítás és a hangosítás felújítása és a helyiségek akadálymentesítése. A gyóntató szobában szentségi kápolnát is kialakítanak majd, amely akár egész héten várja a híveket.

A Tátra téri plébánia megalakulása óta összetartó közösségnek ad otthont. Az alapító plébános Singer Ferenc volt, aki egykor Mindszenty bíboros illegális pásztori levelének sokszorosítása miatt börtönben is ült. - A templom, írja Benyik György plébános, idővel menedéke lett azoknak, akik el akartak bújni a nyilvánosság elől, de mégis imádkozni akartak valahol.

Itt gyűltek össze először az egyházmegye ifjúsági hittanosai, megalapozva a civil teológiai képzés bázisát. A templom énekkara is az új típusú vallási érzés és lelkiség megalapozója lett, a Jézus Krisztus Szupersztár dallamai, vagy az István a király rock opera templomban is énekelhető dalai itt váltak a liturgia részévé.

A Tátra téri hívek kezdettől fogva gondozták a szegényebbeket, a mentálisan sérülteket, az Acél utcai betegeket és öregeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A román szatír árokba lökte és közösülni akart a 17 éves lánnyal

Nincs közvilágítás Szeged-Szőreg és Újszentiván között azon a kerékpárúton, ahol vasárnap késő este egy román férfi megtámadott egy 17 éves lányt. Tovább olvasom