Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Benzin: ötven forint a különbség literenként

Szeged - Tankonként háromezer forintot is spórolhat az, aki a kiszombori határ túlfelén tankol. A különbözet néhány kilométeren belül is közel ötven forint literenként – ám úgy tűnik, kevesen tudnak erről, ugyanis Őscsanádnál alig akad magyarországi tankoló. A Vajdaságban a dízel ennél is olcsóbb.
Várakozás és egyetlen iratellenőrzés – Szegedtől huszonöt, Makó belvárosától számítva tíz percen belül megérkezhetünk a romániai Őscsanád benzinkútjáig. A határvonaltól alig egy kilométerre telepített töltőállomáson barátságos üzemanyagárak fogadják a tankolni vágyókat – gyors számolás, és az eredmény megdöbbentő: van olyan közeli magyar kút, amihez viszonyítva literenként ötven forint is lehet a differencia.

A jelentős árkülönbség miatt érdemes a szomszédban tankolni. Benzinkút Őscsanádon.
Fotó: Miskolczi Róbert

Még döbbenetesebb azonban, hogy a kút napközben, „csúcsidőben" is szinte kong az ürességtől. Magyar rendszám sehol sem látható, csupán egy-egy Havasalföldről érkező, feltehetően Németországba vagy a mediterránemuba igyekvő família áll meg tankolni. Egyiküktől megtudtuk: még Romániában teletöltik a tankot, és ha lehet, Magyarországon üzemanyagért nem állnak meg. Persze van, amiért érdemes egy félórás pihenőt tartani, már rögtön a határ magyar felén – olcsóbbak a mosószerek, húsfélék, több más élelmiszer – de a benzin nem sorolható ide.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunk kérdésére elárulta: sem a kiszombori, sem a nagylaki határátkelőnél nem tapasztalható forgalomnövekedés. Természetesen ez a magyar járművekre is igaz, ez is megerősíti, hogy az utóbbi hónapok, évek tapasztalatának megfelelően gyakorlatilag megszűnt a korábban virágzó üzemanyag-turizmus.

– Nem tudtam róla, hogy pár kilométerre ennyivel olcsóbb a dízel, így azonban fontolóra veszem, hogy legközelebb utazok negyedórát azért a néhány ezer forintért – fogalmazott az egyik makói benzinkúton tankoló Oláh Ferenc. Elmondta: évekkel ezelőtt volt, hogy Nagylaknál átlépte a határt egy teli tankért, de az utóbbi években néhány forintosra csökkent a magyar és a román oldalon kínált árak különbsége.


A határ mentén kínált benzin 3,55, a dízel pedig 3,6 (új) lejbe kerül, egy lejt pedig pénteken, középárfolyamon 70 forintért vásárolhatott bárki. Rövid számítást követően kiderül: a 95-ös benzin 248, a dízelolaj pedig 252 forintért tankolható. Kiszombornál, az átkelőhöz legközelebb eső kútnál tegnap (kerekítve) 290 forintba került a benzin és 296-ba a dízel. Makón sem lényegesen jobb a helyzet: a legolcsóbb tegnap a város diszkontkútja volt, itt a benzinért 285, a dízel literjéért pedig 293 forintot kértek, a többi állomáson ettől 1-2 forinttal került többe a tankolás.

Még szembeötlőbb a különbség, ha megyei adatokat nézünk: a legdrágább dízelolajat tegnap Szentesen és Csongrádon mérték – literenként (kerekítve) 302 forintba került egy liter, itt a különbség már ötven forint a román olaj javára, bár kérdés, hogy ötven-hatvan kilométert megéri-e utazni egy teli tankért. Hasonló differencia tapasztalható a legdrágább, ruzsai és az őscsanádi benzin között.

A megyénkkel szomszédos szerbiai töltőállomásokon, bár a benzin némileg drágább (közel 30 forinttal), mint a román kutaknál, a dízel még ennél is olcsóbb, literje alig több, mint 234 forintba kerül (78,1 dinár). Ám üzemanyag-turizmusról Röszkénél sem beszélhetünk.

Olvasóink írták

 • 8. medofhon 2009. július 05. 17:26
  „Szerintem a lukoil kutak nem jó minőségű üzemanyagot árulnak, nekem többet eszik tőle a kocsim.Egy ismerősöm az OMH-nál dolgozik és Ő mondta, hogy ha tehetem csak Mol illetve Shell kúton tankoljak a többi mind kispórolja az adalékot vagy valami gagyit rak bele.”
 • 7. Alex 2008. január 27. 16:16
  „Egy gyors kérdés: A cikkben említett kúton milyen pénznemel tudok/érdemes fizetni?”
 • 6. árpi 2008. január 15. 07:39
  „Szerbiában a gázolaj nem 234ft-ba kerül hanem250ft”
 • 5. Mamus 2008. január 14. 15:06
  „El nyomottka.

  Az gondolom elég rég volt. Több éve már egyáltalán nem szar a román kutaknál kapható benzin. A képen bemutatott LukOil pedig kifejezetten jó minőségű benzint árul.”
 • 4. Heffalump 2008. január 14. 15:03
  „Egyébként a Lukoil kút nem "Őscsanádon" van, hanem az átkelő és Csanád között, a határhoz közelebb.”
 • 3. Heffalump 2008. január 14. 15:00
  „De a tv-ben nyilatkozó illetékes elvtárs szerint a benzinturizmusra ma már semmi ok, hiszen a környékünkön mindenütt hasonló az ár...”
 • 2. El Nyomottka 2008. január 14. 09:29
  „Tankoltam már román benzint, de többet nem fogok, mert érezhetően gyengébb minőségű, mint a hazai. Nincs benne power és büdös, mint a rosseb...

  Mellesleg a DM cikkeiben rendszeresen hibás árak vannak, ezért kint már többször is ért meglepi! :-/”
 • 1. Tóth Béla 2008. január 14. 09:04
  „Csak egy apró megjegyzés : én viszonylag sűrűn járok a Vajdaságba(Szabadkára),ezért mindig tisztában vagyok az aktuális forint-dinár árfolyammal : ez alapján kijelenthető,hogy a Délmagyar rosszul számolt,mert nem 3,00 forint 1 dinár ,hanem 3,30...

  Ez pedig azt jelenti,pedig a benzin nemhogy olcsóbb a szerb oldalon,mint nálunk,hanem kissé még drágább is!(91,5 dinár = kb. 302 ft.)
  Gázolajat,viszont valóban kedvezőbb áron lehet tankolni a határ túloldalán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvadás után ellenőrzés a Tiszán

Szeged - Ellenőrző kampány indul a Tiszán, mihelyt a jég elolvad. Vízi rendőr, halászati felügyelő nézi végig a halászok és a horgászok fölszerelését, zsákmányát. Egy másik kampány már elindult: az üzemszerű halászat beszüntetéséért gyűjt aláírásokat egy aktivista. Tovább olvasom