Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Beoltották a szegedi madarakat

Hosszas késlekedés után mégis megérkezett a madárinfluenza elleni oltóanyag, és a Szegedi Vadaspark madarai tegnap megkaphatták a védőoltást. A rúgós futómadarakat befogás nélkül, fúvócsővel vakcinázták be.
Most már nem fenyegeti a madárinfluenza a Szegedi Vadaspark szárnyasait Fotó: Karnok Csaba
Összesen száznégy madár található a Szegedi Vadasparkban. Tegnap megkapták a vakcinát, mely többhetes késlekedés után érkezett meg Hollandiából. Dr. Szőke Istvánnak, az intézmény állatorvosának vezetésével oltották be a szárnyasokat. – Néhány hét múlva meg kell ismételni, mert csak úgy ad teljesen biztos védettséget – mondja Veprik Róbert igazgatóhelyettes.

A szegedi puma

Mostantól pumát is láthatnak a vadaspark látogatói. Az ezüstoroszlánnak vagy kuguárnak is nevezett, az egész amerikai kontinensen megtalálható, rejtett életű, csodálatosan kecses ragadozó – mely, a nagymacskák közt egyedüliként, dorombolni is tud – előreláthatólag rengeteg érdeklődőt vonz majd.  
A vakcinázásnak – bár muszáj volt végrehajtani – nem örül sem állat, sem ember. Az állatok azért nem, mert nagy stresszt jelent számukra a befogás, az ember pedig azért, mert nem akarja az állatokat ilyen megpróbáltatásnak kitenni. Némely madár – így az akár életveszélyes rúgásokat is osztogatható strucc, nandu, kazuár – fúvócső közvetítésével kapta meg a védőoltást, ezeket nem kellett befogni. A nagy sasok esetében sem volt könnyű a feladat. Az ember azt hinné, a másik véglet lehet a papagáj. De különösen a nagy ara-papagájok rettenetesen tudnak csípni a kemény csonthéjak feltörésére szakosodott csőrükkel. A vakcinát megkapott madarak egyedi azonosítókat, mikrochipet, illetve gyűrűt is kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom