Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Berecz András mesél

Szeged - A Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András lép fel az IH Rendezvényközpontban holnap. Balogh Kálmán cimbalomművésszel közösen ad ízelítőt az általa gyűjtött mesékből, dalokból, tréfákból.
Berecz András mesemondó dalokat, meséket, tréfákat gyűjtöget, hogy jókedvre derítsen kicsiket és nagyokat egyaránt. Holnap a szegedi IH Rendezvényközpontban hallhatják az érdeklődők Balogh Kálmán világhírű cimbalmossal együtt.

A cimbalmos
Berecz Andrást Balogh Kálmán kíséri holnap 19 órától. Napjaink egyik legismertebb cimbalmosa sokat tett a hangszer népszerűsítéséért. A világ számos pontján fellépett, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és dzsesszzenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is. 11 éves korában kezdett cimbalmozni, első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt. 
– Azt hiszem, a véremben van a mesemondás. Ehhez muníciót is szereztem olyan területekről, amelyek kevésbé ismertek – mondja Berecz András. – Erdélyben, Moldvában, a Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, a Nyírségben dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Csillapíthatatlan kedvem van ahhoz, hogy továbbadjam őket – teszi hozzá.

Élete bővelkedik hajtűkanyarszerű fordulatokban: rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is volt a Kossuth-díjas művész. – A mese alapvetően felnőttirodalom, amit letisztult formában kell a gyermekek kezébe adni – mondja. – Szegeden három fontos alkotóeleme lesz a mesés estnek: a zene, az ének és a szó.

Berecz András szerint a magyar mesemondás enyhe válságba került. Bízik benne azonban, hogy magától kilábal belőle. Mesére, tréfára, legendára ugyanis mindenkinek szüksége van: – Csak le kell venni őket a polcról, felolvasni, elmondani. Nemcsak nálunk, a világ számos országában óriási hagyománya van a mesemondásnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolozsvári Lajos: Vágytam erre az elismerésre

Batthyány-Strattmann-díjas lett Kolozsvári Lajos, a szegedi szemészeti klinika professzora, korábbi intézményvezetője - a kitüntetést egy szemorvosról nevezték el. Tovább olvasom