Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Béremelés igen, sztrájk nem

Sokáig úgy tűnt, a Volán-dolgozók béremelésének ügyében országosan megfeneklettek a tárgyalások – helyi szinten tegnap végül mégis sikerült megállapodniuk a feleknek. A béremelés mértéke mintegy 7 százalékos lehet. A hétfőre meghirdetett országos sztrájkból a megye nem veszi ki részét.
Hétfőn a szegedi Mars térről is menetrend szerint indulnak majd a buszok. Fotó: Karnok Csaba
Nem lesz munkabeszüntetés hétfőn reggel 4 és 8 óra között a Tisza Volán helyi- és helyközi autóbuszjáratain, mivel a társaság vezetőségének háromnapos tárgyalás után tegnap sikerült megállapodnia a dolgozók érdekeit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezettel (KKSZ).

Mint arról korábban beszámoltunk, a Volán-dolgozók országosan 12 százalékos béremelést akartak kiharcolni maguknak – a munkáltatói oldal maximum hatszázalékos bérkorrekciót ajánlott fel. A buszvezetők eddig havi 220-240 óra munka mellett nagyjából 80-90 ezer forintot vihettek haza. A tárgyalások először országos szinten zajlottak a szakszervezeti és a munkáltatói szövetség között, és még e hét kedden is úgy tűnt, országos sztrájkra lehet számítani a Volán-társaságoknál.

Virágh István a KKSZ megyei elnöke azonban elmondta, a különböző szakszervezeteknek lehetőségében állt asztalhoz ülni a helyi munkáltatókkal. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója pedig arról számolt be, több Volán-társaság – köztük a Tisza Volán – is önállóan kezdett el tárgyalni szakszervezeteikkel, mivel a sztrájkot mindenképpen el szerették volna kerülni. Háromnapos tárgyalássorozat után végül egyezség született: az érdekképviseleti szervezetek által január 29-ére meghirdetett országos sztrájk nem érinti a Tisza Volánt, így járataik hétfőn is az érvényes menetrend alapján közlekednek majd.

A Volán vezetője nem kívánta részletesen ismertetni ajánlatukat, mondván összetett, differenciált béremelést tartalmaz a megállapodás. Annyit azonban elárult, a munkáltatói oldalról javasolt országos ajánlaton – 4-8 százalékos emelés – belül maradtak. A vezérigazgató elmondása szerint végső ajánlatuk a felső határhoz közelített. Szeri István úgy gondolja, a felek végül kölcsönös megelégedéssel állhattak fel az asztaltól. Virágh István azonban figyelmeztetett: az országos tárgyalások még mindig tartanak. Ha ott nagyobb béremelésben egyezik meg a két fél, azt a megállapodásuk szerint a Tisza Volánnak is el kell fogadnia.

Mivel nem minden megyében sikerült megegyezniük a feleknek, a Csongrádból távolabbra utazóknak a hétfői indulás előtt érdemes érdeklődniük a Volán-információnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Oscar-díjas lehet Szeged szülötte

A szegedi születésű, Los Angelesben élő Zsigmond Vilmost negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra. A… Tovább olvasom