Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Bérlakást kapott Szegedtől Gyulay Endre

Ingyen kapott felújított bérlakást az önkormányzattól Szeged belvárosában a nyugdíjba készülő Gyulay Endre. A megyés püspöknek ugyancsak a belvárosban van egy saját lakása, amit a püspökségnek akar ajándékozni. Meglepőnek mondható, hogy az erről szóló döntést a KDNP alelnöke nem szavazta meg.
Gyulay Endre teljes püspöki ornátusban. Fotó: Karnok Csaba
Gyulay Endre 1987 nyara óta vezeti a szeged-csanádi egyházmegyét. A megyés püspöknek 2000-ben a város díszpolgári címet adományozott. Gyulay tavaly szeptemberben töltötte be a 75. életévét, és az egyházi törvénykönyv előírása szerint beadta nyugdíjazási kérelmét XVI. Benedeknek. A pápa döntésén múlik, hogy mikor és kit nevez ki utódjának. Gyulay Endre utódja kinevezése után nem akar a Dóm téri püspöki palotában maradni, mert ahogy fogalmazott: „semmiben sem szeretné befolyásolni, gátolni az új püspököt".

Gyulay Endre önkormányzati bérlakást kért a várostól, amit a közgyűlés megszavazott. A püspök kérdésünkre, hogy miért kért bérlakást a várostól a Kelemen utcában, ha van egy saját tulajdonú lakása a Dózsa utcában, azt felelte: már nem sokáig marad meg a plébánosi-püspöki fizetéséből vásárolt lakása, mert azt a püspökségnek ajándékozza. „Éltem azzal a lehetőséggel – fejtette ki Gyulay Endre –, amivel a város díszpolgára élhet. A Dózsa utca zajos, ott csattog a troli. Azt kértem, biztosítsanak számomra egy lakást a fogadalmi templomhoz közel. Többek között azért is itt, mert a lábam érszűkületes, és nem tudok hosszú távon járni. Nem titok, hogy öt-hat lakást is megnéztem a dómhoz közel, a felújított Kelemen utcai tömbben. Addig nem kívántam átadni a saját lakásomat a püspökségnek, amíg a képviselő-testület nem határoz az ügyemben."

Szeged, Kelemen utca 4. Ebben a felújított belvárosi bérházban kért és kapott lakást Gyulay püspök. Fotó: Karnok Csaba, Frank Yvette
A püspök 1996-ban vásárolta meg a Dózsa utcai, első emeleti, 69 négyzetméteres, kétszobás lakását.

Gyulay Endre arra nem tudott válaszolni, mikor költözik be a Kelemen utca 4. szám alatti, első emeleti, 87 négyzetméteres, háromszobás önkormányzati lakásba. Elmondta: amikor Rómából megjön a határozat az új főpásztor kinevezéséről, utána egy hónappal szentelik fel az új püspököt. „Az IKV-val abban egyeztünk meg, hogy ekkor venném át a bérlakást. Ez az idő azonban egy hónaptól akár öt évig is tarthat, így elképzelhető, hogy előbb költözök be a lakásba" – hangsúlyozta a püspök.

Gyulay Endre elődje, Udvardy József a Dóm téri püspöki palotában maradt a nyugdíjba vonulása után. „Udvardy püspök úr egy évig keresett lakást Szegeden, de nem talált, így megkapta a püspöki palota miniszteri lakrészét. A felszentelésem, 1987. július 4-e után nem sokkal, novemberben agyvérzést kapott. Embertelen lett volna kirakni az utcára" – mondta Gyulay Endre. Kérdésünkre, mi történt volna, ha nem kapja meg a Kelemen utcai bérlakást, azt válaszolta: maradt volna a Dózsa utcai lakásában.

A város tulajdonában álló lakások bérletéről szóló közgyűlési rendelet nem tiltja, hogy az is kapjon önkormányzati érdekből bérlakást, akinek van saját lakása – tájékoztatta lapunkat Mózes Ervin. A jegyző szerint törvényes volt a közgyűlés döntése. Kalmár Ferenc kereszténydemokrata önkormányzati képviselő nem szavazta meg a püspök lakását – tartózkodott a voksoláskor. A KDNP alelnöke megkeresésünkre azt mondta: döntését nem kívánja megindokolni.


Botka László: a közgyűlés döntött

A püspöki bérlakás ügyét Botka László terjesztette a képviselő-testület elé. A polgármester csupán az előzményekről volt hajlandó nyilatkozni. – Gyulay Endre megyés püspök – mint Szeged város díszpolgára – levélben indokolta meg, hogy nyugdíjba vonulása alkalmával a dómhoz közel kér egy lakást az önkormányzattól. Arra kért, hogy ezt terjesszem a képviselő-testület elé. Ilyen esetben a közgyűlésnek van joga arról dönteni, hogy Szeged város érdekében állónak tartja-e ezt a kérést. A közgyűlés szinte egyhangúlag, három tartózkodás mellett megszavazta Gyulay Endrének az önkormányzati bérlakást. 

Bérlakások számokban

Jelenleg 5100 önkormányzati bérlakást tartanak nyilván Szegeden, amelyek döntő többsége szociális bérlakás – tájékoztatta lapunkat Németh István. Az IKV Rt. vezérigazgatója nem tudta pontosan megmondani az igénylők számát. Szerinte mintegy ezren lehetnek jogosultak szociális bérlakásra, de sokan nem felelnek meg a feltételeknek. Legutóbb 30 szociális bérlakásra 370 család jelentkezett.
A felújított belvárosi tömbben lévő húsz lakást megpályáztatják, a bérleti jogot liciten lehet elnyerni. Az induló alapár várhatóan 100 ezer forint lesz négyzetméterenként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom