Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bernard Haitinktól tanult Cser Ádám

Szeged - A fiatal szegedi dirigenst, Cser Ádámot 160 jelölt közül kiválasztották a Grammy-díjas karmesterlegenda, Bernard Haitink hétfős svájci mesterkurzusára. A világhírű maestro szakmai irányításával a luzerni fesztiválzenekarral muzsikált – közös fotójuk megjelent a The New York Times hasábjain is.
A Zeneakadémián karvezetőként és karmesterként tavaly diplomázott fiatal szegedi muzsikus, Cser Ádám – akinek testvérét, az operaénekes Cser Krisztiánt is ismerheti a zenebarát közönség – a múlt héten részt vett a Grammy-díjas, világhírű dirigens, Bernard Haitink svájci mesterkurzusán.

– Decemberben találtam az interneten a luzerni fesztiválzenekar és a tavaszi fesztivál felhívását Bernard Haitink mesterkurzusára. Rögtön jelentkeztem. Életrajzot, CD-t és DVD-t is kellett küldeni, és ez alapján a világ minden tájáról pályázó 160 fiatal karmester közül 20-at választottak ki a luzerni fordulóra, ahol ötfős zsűri előtt kellett dirigálnunk. Ezt követően választottak ki a múlt heti mesterkurzusra 7 karmestert. Nekem is sikerült bekerülnöm a csapatba, és vezényelhettem a válogatott muzsikusokból álló, félelmetesen magas színvonalú luzerni zenekart. Hihetetlenül nagy élmény volt, mert ilyen jó együttest még nem dirigáltam – meséli már itthon Cser Ádám, aki Bartók Concertóját, Brahms IV. szimfóniáját és Bruckner IV. szimfóniájának lassú tételét próbálta Bernard Haitink irányításával napi hat órában.

Cser Ádám a luzerni zenekart dirigálja, mögötte a maestro, Bernard Haitink. Fotó: Franca Pedrazzetti – Luzern Festival
Cser Ádám a luzerni zenekart dirigálja, mögötte a maestro, Bernard Haitink.
Fotó: Franca Pedrazzetti – Luzern Festival

– Haitink hihetetlen nagy tudású karmester, 82 évesen is azonnal magával tudja ragadni a zenekart. Időnként leállított bennünket, és jó tanácsokat kaptunk tőle. Első vezénylésem után nekem azt mondta, olyan vagyok, mint ő volt fiatalkorában: rengeteg energiával dirigálok. Javasolta, hogy próbáljak meg jobban a fókuszra koncentrálni, azaz kisebb mozdulatokkal, nagyobb sűrűséggel vezényelni. Kaptam egy oklevelet a mesterkurzus elvégzéséről, amivel további
lehetőségeim adódhatnak. Ma nagyon nehéz fiatal karmesterként elkezdeni a pályát, ezért igyekszem külföldi versenyeken indulni, mesterkurzusokon részt venni – mondja a 32 éves dirigens, aki a szolnoki, a zalaegerszegi színházban és Budapesten is dolgozik darabokra szóló szerződéssel. Főleg operetteket vezényel – erre van kereslet a teátrumoknál.

– Szeretnék inkább zenekarépítéssel és szimfonikus művek dirigálásával foglalkozni. A Zeneakadémián Ligeti Andrásnál és Gál Tamásnál tanultam, Bécsben fél évig egy amerikai karmesterhez, Mark Stringer professzorhoz jártam. A szegedi szimfonikusokkal diplomáztam, Mahler IX. szimfóniáját és első szimfóniám első két tételét vezényeltem a Zeneakadémián. Elismerő visszajelzéseket kaptam a zenekartól, az együttes igazgatója, Baross Gábor ígért is egy filharmóniai koncertet – mondja Ádám. Bár Szegeden él, mert a barátnője spanyol lektorként dolgozik az egyetemen, itt nincs semmilyen karmesteri feladata, magánórákat ad zongorából és kamarazenéből.

Komponál is

Cser Ádámot zeneszerzőként is ismerik, több kórus- és kamaraművét is hallhatta már a közönség az elmúlt években. – Dolgozom szimfóniám befejezésén, és egy vonósnégyest írok a szimfonikusok szólamvezetőinek felkérésére – sorolja szerzői terveit Ádám, aki a szegedi zenei életben is szívesen vállalna feladatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás a kábítószer-függőségről

Apa és fia szerepében Scherer Péter és Kovács Krisztián A gyáva című előadásban. Tovább olvasom