Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bérre nem jutott a 100 milliós kápolnaépítésből

Ópusztaszer - Kifizetetlen bérekre panaszkodnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Facebook-oldalán a kápolna építői. A 100 milliós projektet megnyerő fővállalkozó nem válaszolt kérdéseinkre.
Épül a Pallavicini-kápolna az Emlékparkban – írta február végén Facebook-oldalán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A felállványozott épület képe mellett egy férfi megjegyezte, „akik meg ott dolgoztak, azokat meg b...ták kifizetni", más pedig arra panaszkodott, „nevetséges, EU-s pénzből épül, és milliókat csaltak el, közben meg a munkások nem kapták meg a fizetésüket". A két bejegyzés még tegnap is ott volt a park Facebook-oldalán.

 Pénzhiány a milliárdos projektnél

2012 augusztusában írtuk meg, hogy közel 1 milliárd forint uniós forrást nyert az emlékpark a „Lépj be múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren" beruházásra. Az eredeti szerződés szerint a látogatóközpont 2014. június végére, minden más szeptember végéig elkészül. A szerződést módosították, a közbeszerzési értesítő szerint azért, mert a park pénzügyi helyzete nem tette lehetővé a 200 milliós előleg kifizetését. Ugyanis a park a működési támogatást nem költhette beruházásra, hitelt pedig csak később kaptak. A szerződésmódosítás szerint a látogatóközpontot idén április 10-én adják át.

Az egyik hozzászóló munkással felvettük a kapcsolatot. Azt mondta, tavaly augusztusban kezdtek a kápolnán dolgozni, egy korábbi alvállalkozót váltottak. – Decemberig nyögvenyelősen még kaptunk pénzt, januárban már nem. Nekem 95 ezer forintom ragadt bent, a másik munkatársamnak 325 ezer forinttal adósak, a többieknek 90–120 ezer forint hiányzik. Folyamatosan próbáltuk elérni az építésvezetőt, aki a fizetési kérésünket azzal utasította el, hogy a fővállalkozó síelni ment a családjával – mondta lapunknak Ajtai István.

Hozzátette: olyat is hallott, hogy a fővállalkozó később sem fog fizetni, mivel a kápolnaépítésre kapott pénzt egy nagyobb beruházásba fektette. – Mi még olyan nagyon nem fáztunk rá, mert vannak, akik ebben az országban még jobban pórul jártak. Azt is sajnálom, hogy hiába jelenik meg erről cikk, nem fog semmit sem jelenteni. A körbetartozás évek óta létezik – panaszolta a férfi.

Bérre nem jutott a 100 milliós kápolnaépítésből. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A közbeszerzési értesítő szerint az ópusztaszeri kápolnaépítési tendert tavaly július elsején nyerte meg a kiskőrösi ARCUS Építészműhely Építőipari Kft. A 103 millió forintos projekt része az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark Pallavicini-kápolna felépítése, stációk, szent szobrok restaurációjának elvégzése. 2013 májusában megírtuk, határon átnyúló európai uniós pályázatból ökumenikus kápolna épül európai uniós támogatással az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében. Akkor Kertész Péter, a nemzeti park ügyvezetője elmondta, a beruházás Csongrád és a szomszédos romániai Temes megyében kialakítandó zarándokútvonal részeként valósul meg, és 2014-re készül el. A közbeszerzési szerződést legutóbb január közepén módosították, eszerint a kápolnát március végén avathatják.

Az ügyben kerestük az ARCUS Építészműhely Építőipari Kft. Nem válaszoltak sem a többször elküldött e-mailjeinkre, sem telefonos megkeresésünkre. Amikor a cég telefonszámát hívtuk, egy női hang azt mondta, „a cégnek küldött leveleket a főnök olvassa".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnal Ferenc szerint a nők menthetik meg a háziorvosi szakmát

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át március 15-én a Szegedi Tudományegyetem Családorvosi Intézetének vezető professzora. Tovább olvasom