Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bértollnokok hirdetik magukat a neten

A világhálót böngészve megannyi szolgáltatásra bukkanhatunk: már hazánkban is megjelentek a bértollnokokat hirdető oldalak. Ezeken bármilyen szöveg elkészítését megrendelhetjük, legyen szó politikai programról, reklámról vagy szakdolgozatról.
Cyber-Cyrano

A klasszikus regényhős, Cyrano, barátja nevében írt szerelmeslevelekkel hódította meg az áhított lány szívét. Egy hatvanéves olasz újságíró, Jeannot Lucchi az interneten hasonló szolgáltatást működtet munkatársaival. A cég 33 euróért – ez körülbelül 8000 forint – vállalja, hogy szavakba öntse bárki szerelmes érzelmeit. Heti nyolc-tíz megrendelést kapnak. Hosszasan beszélgetnek a megrendelővel, hogy a levelet az ő stílusában írhassák meg, ha kell, még a szerelmes jellegzetes helyesírási hibáit is belecsempészik a szövegbe.  
Az interneten megrendelhető bértollnoki szolgáltatások legtöbbjét újságírók működtetik. Talán legrégebbi ezek közül, amelyet Márton Ferenc, a vásárhelyi születésű ózdi újságíró, fordító üzemeltet. A magyar bértollnokok úttörője hosszú ideig Szegeden élt, ma is ez a kedvenc városa. Itt végezte el az egyetemet, majd a Délvilágnál, a körzeti rádióban és könyvtárban dolgozott. Jelenleg a bértollnokoskodásból próbálja magát fenntartani.

– Három és fél éve lettem munkanélküli, akkor kezdtem el hirdetni ezt a szolgáltatást az interneten – mondta Márton Ferenc. – Tudtommal akkor még senki nem foglalkozott ilyennel az országban, magam is egy franciaországi ismerősömtől vettem az ötletet.

Az ózdi bértollnokot leginkább diákok keresik meg, akik évfolyamdolgozat, diplomamunka elkészítését rendelik meg tőle az ország minden részéről.

– Mivel magyar–történelem szakon végeztem, főként ezekben a témákban vállalok dolgozatírást. Csokonai a szakterületem, ha nincs meghatározva a téma, erről a költőről írok. Eddig több mint húsz munkám készült róla – mondta a bértollnok, akinek egy havi munkaidejét emészti fel egy-egy szakdolgozat megírása. Ez a szolgáltatás a téma nehézségétől függően 30-60 ezer forintba kerül.

A diákokon kívül sok politikus is akad a megrendelők között. Szórólapanyagok és helyi pártprogramok egyaránt kerültek már ki Márton Ferenc kezéből. – Nincs szükség hosszabb megbeszélésekre, már ismerem a dörgést, tudom, kinek mire van szüksége – mondta politikai szövegírói munkásságáról a bértollnok, akinek régebbi referenciamunkái közé tartozik a szextelefonok forgatókönyve is. – Amikor még nem élőben dolgoztak a lányok, hanem magnófelvételről nyújtották a szolgáltatást, engem kértek fel, hogy írjam meg nekik a szövegkönyvet. Eleinte instruáltak a megrendelők, milyen legyen a sztori, mennyire legyen fülledt a műsor, de hamar belerázódtam ebbe is, később már könnyen ment.

– Ha találnék állást, akkor azért felhagynék a szövegírással, mert kizárólag ebből a tevékenységből nem lehet megélni, még úgy sem, hogy mellette fordítói munkákat is elvállalok – összegezte a bértollnoki lét viszontagságait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerestük, de nem találtuk a megyei adósokat

A gazdasági társaságok közül egy budapesti cég közel 10 milliárddal, egy celldömölki férfi pedig… Tovább olvasom