Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Beruházási stop a klinikákon

Mikó Tivadar, az SZTE orvoscentrum elnöke sajtóközleményben jelentette be: a szegedi klinikákon beruházási és létszámstop lép életbe, mert az orvoscentrumnak havi 200 millió forinttal kevesebb a központi költségvetéstől, illetve az egészségbiztosítótól származó bevétele.
Az SZTE orvoscentrum elnöke, Mikó Tivadar pénteki lapszámunkban nyilatkozott arról, hogy az eddiginél kevesebb beteget tudnak ellátni a szegedi egyetemi klinikákon – a megszorító intézkedések miatt. Elmondta, hogy a sürgős, életmentő beavatkozások nem maradnak el, de a korábbinál sokkal többen kerülnek várólistára. Egyelőre a szeptember végéig érvényes intézkedésekről beszélt, amelyek azokat a gyógyító helyeket érintik legrosszabbul, ahol különösen drágák a beavatkozások.

A centrumelnök ekkor még nem beszélt a beruházási és létszámstopról. A közlemény kézhezvétele után szerettünk volna részleteket megtudni, de Mikó Tivadart nem értük el. Az orvoscentrum pr-referense, Haiman Éva megerősítette, hogy friss döntésről van szó. Kérdésünkre, hogy folyamatban lévő beruházást érint-e az intézkedés, nemmel válaszolt.

Az orvoscentrum által a sajtónak kiadott közlemény: „A betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében beruházási és létszámstopra kényszerülnek a Szegedi Tudományegyetem klinikái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a klinikákon átmenetileg csak külső forrásból finanszírozható fejlesztésekre van mód; illetve, hogy a jelenleg üresen álló álláshelyek egyelőre nem tölthetők be.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy szűkös központi, ezen belül egészségbiztosítási költségvetési források miatt – miként az ország más egészségügyi intézményei – a szegedi klinikák is a korábbinál kevesebb bevételből tudnak csak gazdálkodni. A fekvőbeteg-ellátásban ez körülbelül 15, a járóbeteg-ellátásban 5 százalékos, összességében havi közel 200 millió forintos forráscsökkenést jelent. Ebben a helyzetben a klinikák legfontosabb feladatukra, a betegellátásra csak úgy tudnak elegendő pénzt biztosítani, ha csökkentik az egyéb kiadásokat. A beruházási és létszámstop is ezen körbe tartozik. Bízunk benne, hogy az intézkedés a későbbiekben, anyagi helyzetünk stabilizálódásával feloldható."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom