Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Beszakadt a jég a tízéves kisfiú alatt

Szeged - Beszakadt a Búvár-tó jege egy tízéves kisfiú alatt – a baleset szombat délután a Szeged Plaza mögött történt. A biztonsági őrök és egy járókelő lélekjelenlétének köszönhetően nem lett komolyabb baj – Viktort a játszópajtásai bujtották fel, hogy lépjen rá a vékony jégpáncélra.
Egy tízéves kisfiú alatt beszakadt a Búvár-tó jege szombaton a Szeged Plaza mögött. A szerencsétlenül járt Viktor a tónál játszott, amikor barátai cikizték: gyáva, ha nem mer a vékony jégre menni. Hát rálépett. A tó közepe felé sétált, amikor nagyjából 15 méterre a parttól beszakadt alatta a jég, és a vízbe esett. A játszótársai – a szemtanúk szerint körülbelül nyolcan lehettek – elszaladtak. Szerencsére azon a részen, ahol beszakadt a jég, nem mély a víz, csupán 60 centiméteres. Viszont az iszapos aljzat miatt akár el is süllyedhetett volna. A pláza biztonsági őreinek és egy járókelő lélekjelenlétének köszönhetően nem történt komoly baj.

– A fiú már a vízben volt, amikor arra jártunk a kollégámmal. Sokan odaálltak a partra – bámészkodtak, fotóztak és videóztak a mobiltelefonjukkal, de senki sem segített. Már majdnem bementünk Viktorért a vízbe, amikor egy arra járó férfi észrevette a parkolóban kifeszített kordonkötelet. Rákötöttünk a végére egy követ majd becsúsztattuk a fiúnak. Csak a második próbálkozásra sikerült elérnie. A kötél segítségével húztuk ki – mesélte a történteket Biczok Szabolcs. A 20 éves biztonsági őr elmondta: még soha nem került hasonló helyzetbe, de egy percig sem gondolkodott rajta, hogy bemenjen-e a fiúért.

A két biztonsági őr időben húzta ki a fiút a jéghideg vízből. Fotó: Karnok Csaba
A két biztonsági őr időben húzta ki a fiút a jéghideg vízből.
Fotó: Karnok Csaba

– Az adrenalin dolgozott rendesen. Amikor az emeleti ablakból észrevettem a kisfiút a tóban, rögtön hívtam a tűzoltókat és a mentőket, közben pedig leszaladtunk segíteni. Amint kihúztuk Viktort a vízből, az ölembe vettem, és felszaladtam vele az emeletre – folytatta a történetet Börcsök István. A 21 éves biztonsági őr egyenesen a tusolóba vitte a gyermeket. Először a hideg majd a meleg zuhany alá dugta. Ügyelt rá, hogy folyamatosan melegítse fel a jeges vízbe esett fiút, aki remegett – ki tudja: a hidegtől vagy az ijedtségtől jobban. István betakarta, és a radiátor mellé ültette. Körülbelül ekkor ért ki a három tűzoltóautó és a mentő.

Mikor elég vastag a jégpáncél?

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága meghaladja a 10 centimétert. Számos tényezőtől függ, hogy mikor éri el a jég ezt a vastagságot, többek között függ a víz szennyezettségétől és a tömegétől is.

Viktor maximum 10 percig lehetett a vízben. Megvizsgálták a mentősök, többször is megmérték a testhőmérsékletét, ami rövid időn belül normalizálódott. Nem kellett kórházba szállítani. Az édesanyja és az édesapja, illetve az egyik bátyja körülbelül egy órával a baleset után érkezett meg. Nem akartak beszélni a történtekről.

Információink szerint a kisfiú anyukája remegett az idegességtől, amikor a pláza emeleti irodájába értek. A környéken laknak, Viktor soha nem mehet el a ház körül. Szombat délután is ott fociztak a barátaival, az édesanyja állítólag rálátott az ablakból.

Kordonkötél segítségével mentették ki Viktort a befagyott Búvár-tó vizéből. Fotó: Karnok Csaba
Kordonkötél segítségével mentették ki Viktort a befagyott Búvár-tó vizéből.
Fotó: Karnok Csaba

Megrongálják a tiltó táblákat

– A Búvár-tó a plázához tartozik, de nem kötelez bennünket szabály a tiltó táblák kihelyezésére. Ha már néhány napja a fagypont alatt van a hőmérséklet, kitesszük a veszélyre figyelmeztető táblákat. Öt-hat darabot a tó különböző pontjaira. De teljesen fölösleges: az első éjszaka kiszedik, és a nádasba, illetve a vízbe dobják a huligánok. A „horgászni tilos" tábláknak is ugyanez a sorsa – mondta Pesszer Gábor őrparancsnok, a Szeged Plaza biztonsági őrszolgálatának vezetője. A rendőrség vizsgálja, hogy történt-e bármilyen szabálysértés azzal kapcsolatban, hogy a kisfiú a jégre ment.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. killBeatZ 2009. január 03. 19:47
  „Tisztelt Mil!
  Hogy miért kell egy ilyen esethez 3 tűzoltóautó?Hát lássuk csak:
  1.A jégről mentés az egy nagyon komplikált dolog,kell hozzá létszám(ember) és felszerelés ami a tűzoltóknak van meg,ők szokták ezt gyakorolni,őket kiképzik az ilyenre.Ha te alattad szakadna be a jég hát nem a helyi péküzem kollektíváját riasztanák hogy légyszíves hozzatok már péklapátot meg sodrófát mert ki kéne szedni szerencsétlent a vízből...
  2.3db tűzoltóautó-A tűzoltóautók közül nem úgy kell elképzelni az összeset mind a filmekből...Vannak különböző megnevezésű tűzoltógépjárművek különböző létszámmal és felszereléssel,különböző céllal kialakított gépjárművek pl. gépjárműfecskendő,létra,emelő,műszaki-mentő,autópályaszer,vízszállító stb....
  Ez olyan mint a mentőszolgálatnál,ott is megvannak a különböző szintű mentőegységek.Ha te eltöröd a lábad(sima törésre gondolok nem a komplikáltabb törésekre) akkor ne várd,hogy rád küldenek 1 roham vagy egy esetkocsit orvossal vagy mentőtiszttel és amíg veled vannak elfoglalva addig az agyvérzéseshez meg megy a mentőkocsi ápolóval meg sofőrrel....?Hát logikus hogy ez fordítva lesz...
  A 23. hozzászólóhoz is szólnék:
  Kedves nasi08!
  Amit te itt írtál azzal nem értek egyet,ez hülyeség.A tűzoltóknál nincs ilyen előírás,hogy minimum 2 autóval kell kivonulni,annyi szerrel vonulnak az esethez,amekkora a káresemény.Annyi autót mozgatnak meg melyen megvan a felszámoláshoz szükséges felszerelés és létszám.Most te is belegondolsz,mondjuk közterületen ég 1kuka vagy 5m2-en a száraz fű-ide minek kellene 2 kocsival(2fecskendővel) meg másfél vagy két rajjal(10-12 ember) kivonulni?Felesleges lenne mert csak az eszközöket vonná el egy másik eseménytől...
  A tűzoltóságnál különböző kategóriájú parancsnokságok vannak különböző létszámmal és eszközszámmal..Az I.kategóriás parancsnokságról sem tudna kivonulni mindig 2 autó ha mondjuk van 1fecskendő+tartalék fecskendő....
  A tűzoltóságnál különböző riasztási fokozatok vannak I-es fokozattól az V-ös fokozatig és ennek alapján rendelik el a riasztást. Felmászott a cica a fára?-I-es fokozat.Ég a panel 6.emeleti lakása?-mondjuk III-as fokozat attól függően h mennyien vannak veszélyben,mekkora kiterjedésű a tűz-mondjuk egy ilyen eseménynél a Riasztási és segítségnyújtási tervet figyelembe véve(RST) a szomszéd városból is jöhet segíteni az ottani tűzoltóság egysége!-paneltűzre gondolok
  A biztonsági őröknek gratulálok!
  Köszönöm figyelmeteket ennyit szerettem volna!
  Üdv:Egy ember aki a mentők és tűzoltók tisztelője”
 • 49. kakoszeged 2009. január 02. 18:45
  „A segítő járókelőnek és a két őrnek gratulálok és minden jót kívánok!”
 • 48. Zs 2008. december 30. 20:11
  „Asszem a pofonfa szüretelése továbbra is esedékes kellő mértékben....”
 • 47. Iza3 2008. december 30. 10:46
  „Jha, ma ismét tizenéves kölykök bandáztak a tó jegén......
  (Erről, ennyit....)”
 • 46. papus3 2008. december 30. 05:39
  „ProEgo-nak igaza van. - a "drága barátok" valóban megérdemelnék a büntetést.
  A VIDEÓZÓ FELNŐTTEKET viszont a SAKÁLOK sem rekintenék még ÁLLATNAK SEM- ez az ő példamutatásuk.
  Aki kamasz gyereket nevel az nagyon nehéz helyzetben van: valami kis szabadságra, a ház körüli játékra időnkénti rátekintéssel szükség van. A természetes veszélyérzet viszont csak kb: 16 éves kor körül kezd kialakulni- ezt használják ki egyébként az élsportolókat "felkészítő" edzők is.
  Mást nem lehet tenni, mint :
  1.mondani a magunkét: vigyázz fiam,
  2.SEGÍTENI, és
  3.megmutatni, hogy sajnos mi történik, ha mégsem vigyáz.
  Úgy látszik fényes nappal is csak három agyilag is valóban felnőtt ember volt a környéken.
  Mindhárom ÉLETMENTŐNEK GRATULÁLOK!!!!”
 • 45. nagypappa 2008. december 30. 04:36
  „Gratulálok a biztonsági Őröknek. Tényleg szép volt tőlük a segítség.
  Létezik Életmentő emlékérem, remélem nekik is lesz ilyen.
  AKi szakadt már be fagyos vízbe az pontosan tudja 10 perc kutya hosszú idő a vízben.
  (gyerek koromban korcsolyázás, szánkózás közben sokszor beszakadtam, nádból tüzet raktunk és ott szárítkoztunk, mert ha vizesen hazamentünk volna még el is vernek.)
  A tűzoltók meg... akkor jó, ha nem kell megdolgozniuk a fizetésükért, mint most is... hála legyen a Teremtőnek nem volt dolguk.
  Az meg tényleg esztelen dolog lett volna bármiféle védőfelszerelés (létra, kötél) nélkül berohannak menteni.
  Jobbulást a srácnak, okuljon belőle.
  Szülök meg... hiába figyelik a gyereket semmit nem ér, neveléssel kell megtanítani, hogy a veszélyforrást el kell kerülni.
  Mondom én, nagy bölcsen...
  Vasárnap én is beszakadtam, míg a kocsiig elértem minden bajom volt.”
 • 44. Sziti 2008. december 29. 21:10
  „Akik itt ilyen könnyelműen ítélkeznek ne mondják már, hogy visszagondolva velük nem történhetett volna hasonló eset. Mikor történik valami akaraton kívül akkor is állandóan a felelősöket keresik egyesek.
  Miért?”
 • 43. Szandy 2008. december 29. 21:05
  „Szóval...Emberek...
  Ez felháborító,h miket írogatnak...olyanokon vannak kiakadva,amit nem is tudnak h biztos igaz e....
  Mi az a kérdés,h minek ment ki 3 tűzoltó autó???És ha te vagy a bajban,és nem 60 centis a víz hanem,mondjuk több méter...és már elsüllyedt és nem találják..az a két biztonsági őr...akkor mi van???Csak azok a tűzoltósok bírtak volna segíteni...senki más...
  Ja és barátaik sem futottak el....mert ugyan is ők mentek segítséget hívni,és nem is biztatták semmire se Viktort,h gyáva és nem mer bemenni,saját magától ment be......és az sem igaz...h a járókelők nem aktivizálták magukat...mert ők is próbáltak segíteni...jha és csak h ezt így elmondjam az egyik járókelő keresett vmit amivel kilehetett húzni Viktort....és talált is egy kordonkötelet...és annak a végére kötött kővel tudták kimenteni,kihúzni...szóval ennyit erről h a járókelők nem csináltak semmit...
  Én ott voltam tudom tanúsítani...h amiket a Délmagyar leírt az nem igaz....
  A két biztonsági őr tette az rendkívülien becsületre méltó...és tényleg Gratulálunk nekik,mert lehet ha ők nem segítenek...akkor nem biztos h túl éli...
  Csak ennyit akartam....
  Ha ott lettek volna és igazak amiket itt minden hülyeséget összehordanak akkor megértettem volna....”
 • 42. benq 2008. december 29. 19:58
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”
 • 41. szeszax 2008. december 29. 19:17
  „Csokinak, Szabinak és a névtelen járókelőnek gratulálok! Azt az apró részletet nem értem, hogy ha a Plaza környékén laknak Viktorék; mi több, az édesanyja "rálátott" a focizó fiára, hogy lehet, hogy mégis kb. 1 órába telt odaérniük?????? Rendkívül felelősségteljes szülők lehetnek, ha észre sem veszik, hogy eltűnt a gyerek, miközben elvileg figyelnek rá..... Vagy a "rálátott" csak egy lehetőség, amit elfelejtett kihasználni az édesanya???
  A lényeg, hogy Viktort épségben ki tudták húzni a srácok!
  Ők a mi "HÉTKÖZNAPI HŐSEINK". :)”
 • 40. stratus 2008. december 29. 18:52
  „A prevencióra egyetlen lehetőség van. Egyszóval: nevelés. A szülők felelőssége, hogy a gyerekkel ilyen megtörténhet. Az életben ránk leselkedő veszélyekre a gyerekeknek még egészen kicsi korukban fel kell hívni a figyelmét. És ebbe nem csak a vékony jég, hanem a "baráti kör" megválogatása is beletartozik.”
 • 39. halak33 2008. december 29. 18:45
  „Drága "Csoki" fiam!! Gratulálok Nektek, remélem kaptok elismerést a munkáltatótól és... természetesen a várostól is! "2. anyád" :)
  Amúgy pedig nem nézni kell h. hogyan fulladna meg egy gyermek, hanem bármi áron segíteni bárkinek is bármi áron, de sajnos ez nem sok emberre jellemző!! Szégyellhetné magát az a sok videózos, fotózós, bámészkodó ember, erre volt idejük?? Érdekes! Gratula annak a férfinak, aki ésszerűen gondolkodott ebben a helyzetben!!”
 • 38. KukoricaJancsi 2008. december 29. 17:34
  „Nem az az igazi tragédia, hogy beszakadt a jég alatta, hanem az, hogy azok a felbújtó gyerekek nem
  egyszerűen csak rávették, hogy menjen be, hanem gonoszkodtak.

  És ezt nem a saját ujjukból szopták ki, hanem a gyerek azt teszi, amit otthon lát!

  De a még nagyobb probléma az, hogy ezek a gyerekek nem a kiválasztott x fő Szegedről, akik hajlamosak gonoszkodni a "barátukal", hanem egy átlagos x fő.

  Ez pedig azt sejtteti, hogy a gyerekek általában ilyenek, ebből pedig következik, hogy a szülők általában ilyenek, ami maga után vonja azt a feltételezést, hogy a lakosság általában ilyen.

  Remélem, hogy sok felnőtt és gyerek magába száll az eset kapcsán....”
 • 37. antikos 2008. december 29. 16:40
  „Gratulálok a biztonsági őröknek!!! Szerintem életmentő érmet érdemelnének, ha van ilyen, sőt a plázától pénzjutalmat. Bár ha tragédia történt volna akkor biztos jó kis marketing támogatást élvezhettek volna a fókusz, meg az aktív és trutykó jóvoltából...
  A másik pedig a Búvár tó a legveszélyesebb tavak egyike. A mélysége, és a bizonytalan vízjárása miatt. A tavat állítólag forrás termeli alulról, iszonyatosan mély!!! Jó volna, ha az iskolákban oktatnák mondjuk oszifő órán mit kell tudni a tavakról, a Tiszáról akár a téli időszakokra vonatkozóan. Nem kellene nagy dologra gondolni, csak egy kis odafigyelésre.
  Búék! A kis srácnak, meg nagy mázlija volt...”
 • 36. Sziti 2008. december 29. 16:12
  „Akkor kinek is van igaza?”
 • 35. Csizi23 2008. december 29. 16:03
  „Tisztelt Délmagyar!

  Ezúton kérem sőt követelem hogy kérjenek elnézést a leírtak miatt. NEM IGAZ hogy a gyerek barátjai ELSZALADTAK !!! SEGÍTSÉGÉRT MENTEK. SŐT a TÚLZÁSOK is miként a járókelők nem akartak segíteni a gyereknek. Nem mertek bemenni mivel nem tudták hogy milyen mély a tó!! És a jégbeszakadás első szabálya az hogy nem megyünk mi is a jégre mivel ha már 2 embert kell kimenteni akkor a tűzoltók munkáját nehezítjük !!
  ENNYIT ERRŐL.”
 • 34. No.6-Sy 2008. december 29. 15:59
  „33: Azt gondolom, hogy egy megjelent újságcikk alapján minden gondolkodó ember, így te is, képes valamiféle véleményt formálni a történteket olvasva. Tehát nem kell ott lenni a helyszínen ahhoz, hogy egy eseményről véleményt formálhass a magad számára. Márpedig ezek a hozzászólások azt is tükrözik, ami egy-egy emberben a cikket olvasva átvillan, gondolati és érzelmi-indulati szinten.

  Ha igaz az, amit a DM leír, akkor bizony joggal nevezhetjük bármely, a helyszínen ácsorgó, a segítésre még csak gondolni sem akaró, fotózgató embert gyáván viselkedőnek. A "jaj csak be nem keveredni", "milyen jó hecc, végre történik valami", "valaki csináljon már valamit, valaki más" , "hát hogy is segíthetnék én, majd még vizes lesz a cipőm!"-ig sokféle ember lehet. Ez mind egyfajta gyávaság, meghunyászkodó, passzív magatartás. És ami a lényeg: nem cselekvés!

  Egy biztos: minden elismerésem annak a sétálónak, aki kiváló helyzetfelismeréssel, gyors gondolkodással azonnal a probléma lényegét látta - értelmes ember lehet -, ő adta a tippet a ténylegesen segítő fiatalembereknek.”
 • 33. Sziti 2008. december 29. 15:40
  „Nem biztos, hogy vihogtak csak tanácstalanok lehettek.
  Aki nem volt ott ne ítéljen el senkit egy újságcikk alapján.”
 • 32. Sziti 2008. december 29. 15:34
  „Kedves gézi!

  Én nem tudom mit tettem volna ha ott vagyok.
  Innen a jó meleg szobából én is másképp gondolom de nem biztos, hogy jobb lett volna ha két embert kellett volna menteni.”
 • 31. No.6-Sy 2008. december 29. 15:33
  „Véleményem szerint a kis barátokkal otthon a normális szülő leül és megbeszéli a történteket. Éppen elég az egy gyereknek, ha tudja, hogy amit csinált, az helytelen, és a szülő, akinek mindenáron meg akar felelni, a tettet rosszallja.

  A pofon nem vezet semmi jóra, sőt. Az is elképzelhető, hogy éppen az otthoni, iskolai stb. helyen kapott sok-sok testi-lelki pofon miatt kerestek maguknak egy "gyáva" áldozatot, akit a jégre kergettek, majd ők gyáván (!) megfutamodtak. (Éppen ilyen gyávák voltak azok, akik segítés nélkül csak fotóztak és néztek, mint a moziban, és akik vihogtak a parton.)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi biciklisek: egyik szemük sír

Szeged - A rossz minőség miatt a teljes kerékpársávot fel kell marni a szegedi Csongrádi sugárúton.… Tovább olvasom