Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Beszélni is tanít az utazó tanár

Szeged - Hetente akár 600 kilométert is vezet Tőke Viktória szurdopedagógus, utazó tanár. Feladata a régiónkban élő halláskárosult gyerekeket megtanítani helyesen beszélni, helyesen „hallani" hallókészülékeikkel.
– A gimnázium utolsó éveiben ezt a szakmát néztem ki magamnak, én sem tudom, pontosan miért. Mindenképpen gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, segíteni beilleszkedésüket – mondta Tőke Viktória, a szegedi Klúg Péter óvoda és általános iskola utazó szurdopedagógusa. – Főiskola előtt jártam egy jelnyelvtanfolyamra, akkor határoztam el, hogy az egyik szakterületem a hallássérültekkel való foglalkozás lesz. A budapesti Gyógypedagógiai Főiskolán elvégeztem a hallássérültek pedagógiájának terapeuta szakát, valamint a tanulásban akadályozottak tanári szakját.

A fővárosban négy évig tanított, majd férjhez ment, és átköltözött Szegedre, ahol három éve dolgozik. Feladata három megye – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád– területén élő halláskárosult diákok felkeresése, helyes beszédre, „hallásra" tanítása. Összesen 13 tanulóval foglalkozik – a legfiatalabb három-, a legidősebb tizenkilenc éves. Algyőtől Kiskunfélegyházán át Mórahalomig hetente 5-600 kilométert tesz meg autóján, melynek csomagtartója rejti azokat a készségfejlesztő játékokat, amiket korosztálytól függően használ a heti kétórás foglalkozások során.

Tőke Viktória a gyerekek kedvenc játékaival. Fotó: Karnok Csaba
Tőke Viktória a gyerekek kedvenc játékaival. Fotó: Karnok Csaba

– Nem szépen beszélni tanítom őket, mint a logopédus, hanem mindenféle olyan készséget fejlesztünk, ami a hallással, beszéddel kapcsolatos, például a beszédindítás, hanglejtés, hangszín, ami a hétköznapi embernek természetes, a diákjaim számára azonban az integráció nélkülözhetetlen elemei – meséli mosolyogva szakmájáról. Ebben nagy segítségére van a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett Beszédmester olvasásfejlesztő- és beszédjavítás-terápiai számítógépes program. A játékos multimédiás alkalmazás használata során például a gyerekek megtanulhatják a különbséget zöngés és zöngétlen hangok között egy kedves béka segítségével, ami a zöngés hangokra ugrik, és ha helyes ritmusban ejtjük a hangokat, ugyanakkora távolságra.

Szurdopedagógus

A görög-latin eredetű szurdopedagógus szakkifejezés a hallássérültek nevelésére felkészített gyógypedagógiai tanárt jelöli. Jelenleg kilenc speciális intézmény működik az országban a hallássérültek számára. A szurdopedagógus feladata: a hallássérült óvodás- és iskoláskorú gyermekek és fiatalok komplex fejlesztése, a hallássérült felnőttek rehabilitációja, a nyelvi-kommunikációs készségek, a magyar nyelvi és irodalmi ismereteket nyújtó tantárgyak oktatása.

– Fontos szerepe van a szurdopedagógusnak abban, hogy a halláskárosult gyerek megtanul-e rendesen beszélni. De mi csak két órát tudunk velük foglalkozni hetente, ez egyáltalán nem elég. A szülőknek is segíteniük kell, a foglalkozás nem érhet véget a mi távozásunkkal. Szerencsére ezt egyre többen belátják – mondta a harmincéves tanár, hozzátéve, azok a gyermekek tudnak igazán boldogulni, akiknek agilis a szülője, mindent kijár számára. Sokszor ahhoz is komoly diplomáciai érzék szükséges, hogy szerződést kössenek az adott önkormányzatokkal, ahol a speciális oktatást igénylő fiatalok élnek. Jól haladnak: amikor Viktória Szegedre jött, néhány gyerekkel kezdte meg munkáját, mára közel harminc helyre járnak. Azóta megnyertek egy uniós pályázatot is – mint azt lapunk korábban megírta –, így ma már két utazó tanár látogatja a diákokat régiónkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

S. O. S.! – Telefonon érkezik a lelki elsősegély

Szeged - A Szegeden 1981 óta létező telefonos lelkisegély-szolgálat vezetője szeretné, ha ismét 24… Tovább olvasom