Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Betakarítani? Köszönjük, nincs mit

Csongrád megye - Gyenge közepes gabonatermés várható idén a megyében a jég és a belvíz okozta károk miatt. Pitvaroson nincs mit aratni, Algyőn a még mindig vízben álló földekre nem tud rámenni a kombájn. Senki sem meri megbecsülni, emelkedik-e a gabona – és ezáltal a kenyér – ára.
A megyei gabonaföldek 10–15 százalékán nem lesz mit betakarítani az idén. Mint megírtuk, a makói kistérségben 31 ezer hektáron teljesen megsemmisült a termés – például Pitvaros környékén –, a károk összesen 18 ezer embert érintenek.

A belvíz másutt is megtette a magáét: számítások szerint a mezőgazdaság 20 milliárd forintos kárt szenvedett.

A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatás Hivatal gyenge közepes termést vár a megyében, hektáronkénti 3,5–4 tonna valószínű – míg az országban kifejezetten jó idény ígérkezik. Csongrád megye ellátását biztosítja a termés, de exportra idén várhatóan nem jut – jövendölte Tasnádi Gábor főigazgató.

3–4 napon belül elkezdődhet az aratás – ha a gépek rá tudnak menni a vizes földekre. El is húzódhat a normális körülmények között 2–3 hetes munka.

Nincs mit betakarítani. Fotó: Karnok Csaba
Nincs mit betakarítani.
Fotó: Karnok Csaba

„Bizonyos vidékeken katasztrófa van" – festett még riasztóbb képet Vancsura József, a Gabonatermelők Szövetségének elnöke, aki az őszi kalászosoknál legkevesebb 30 százalékos terméshozam-csökkenésre számít hazánkban. A korai árpák aratása már néhol megkezdődött, de alig haladnak napi 5–10 hektárt. Sok helyen még mindig vízben áll a termés – máshol a kánikula gyakorlatilag „megfőzte" a növényeket.

– A Tisza menti fekete földekről nem tud lemenni a víz. Így a gyomot sem lehet megfelelően kezelni. Ahol megállt a víz a kukoricatáblán, ott semmi sem terem az idén. A jégeső kiverte a kalászból a termést, elfektette a szárat – magyarázta Gubacsi Zoltán, az algyői gazdakör vezetője.

Molnár Balázs 8 hektárnyi napraforgó-ültetvényén nem negyon lesz mit aratni. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Balázs 8 hektárnyi napraforgó-ültetvényén nem
nagyon lesz mit aratni. Fotó: Karnok Csaba

– Hétfőn volt nálam a biztosító: 3,5 hektáros, bérelt árpaföldemen 30 százalékos a kár – hallottuk Molnár Balázs algyői gazdálkodótól. Hektáronként 50 mázsa termésre számított – jó, ha 35 lesz. A 8 hektárnyi napraforgó 70 százaléka oda. Vállig kéne érnie, de néhol olyan sima a föld, mintha út lenne, szárnak nyoma sincs. A búza jó nagy területen meghajlott – az állva maradt kalászok pedig megfeketedtek a sok víztől. Gyengébb lesz a minősége. – 4 millió forintom van benne, gázolaj, műtrágya, munkaköltség. Nem tudom, visszajön-e. Sehonnan nem látunk biztatást, nem csodát kérek pedig, csak segítséget – fogalmazott, markában a jég verte kalászokkal.

Ki sem ejtik, hogy áremelés

A szakértők sem tudják, hogyan képesek a malmok 28–32 ezer forintos tonnánkénti búzaár mellett 45–50 forintos kilónkénti lisztátadási árakkal túlélni. Még a 75 forint és afölötti árak sem feltétlen fedeznék a valós költségeket – sommázta a Napi Gazdaságnak Makay György, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének szakértője. Szerinte jelenleg kiszámíthatatlan az új termésű búza – és a kenyér – ára. Varga László, a Bajor Pékség tulajdonosa, a pékszövetség szegedi elnöke sem vállalkozott becslésre, mondván: „ki sem szabad ejteni az áremelés szót". 10–15 százalékkal kevesebb a termés, és a fuzárium gomba további károkat okozhat. Más szakértők a nemzetközi piacon jó termést várnak, ezért szerintük nem valószínű a gabonaárak jelentős emelkedése.

Olvasóink írták

 • 19. ferdzso 2010. július 01. 23:18
  „"13 Lugas6": Már mint, azét, aki eladja majd, és az új gazda megfelelő mélyszántással,(hogy a víz le tudjon szivárogni) meg árokrendszer építésével, hatékonyan fog a földjén gazdálkodni!”
 • 18. Nuts 2010. június 30. 12:59
  „honorus: nem az a lényeg, hogy melyik földet vitte ki a víz. Hanem egy olyan iparban, ahol 5% alatt van a profit elég kínos egy 10-15% (jobb esetben) kiesés (2-3 évi eredmény).
  Én szivem szerint a profitból fizetném a földtulajokat. Járjon nekik a 75%-a. 10 év átlagában fele annyit sem kapnának mint most; és 2x-3x vissza kéne fizetniük az előző évi jussukat...”
 • 17. dodoko 2010. június 30. 09:39
  „Tiborc panasza ma időszerűbb, mint valaha!”
 • 16. Morpheus_RexXx 2010. június 30. 08:18
  „Mindent emelnek... főleg a kenyeret. Hol belvízre, hol árvízre, hol jégverésre, hol az üzemanyagra fogják. Utóbbi némileg tény, hogy befolyásoló... de a kenyérliszt nagyobb része nem magyar búzából készül. Az megy kifelé, mert így nagyobb a haszon... mi meg vagyunk a hülyék :) 1ébként mi pl. már rég rászoktunk a kenyérsütésre, így amikor akarunk, akkor erzsikenyeret vagy virslis sajatos kiflit, vagy kalácsot eszünk. Akkor eszünk bolti kenyeret, ha annak a kilónkénti ára 150,- alatt van, és sietünk... :P”
 • 15. majdénmegmondom 2010. június 30. 01:37
  „Annál jobb ha nincs mit. Majd fizet az állam (mi) vagy a biztosító. Meg úgyis lesz pótlás külfödről. Akkor meg mit görcsölümk?”
 • 14. Sportplusz 2010. június 29. 23:08
  „ez igazán sajnálatos .. különösen annak fügvényében , hogy a nyereséges Szabadtérire Botkáék . ujabb milliokat adnak( lsd. DM) ahelyett , hogy ezeket a kétkezi munkásokat segitenék .. de ez a városrombolo " botka- ujhelyi csapat " csak a "csokosait " segiti ( lsd .elfuserált , csöd közeli nap fény fürdő .. kézilbda ..szerb öregfiuk .. tönkrement SZEVIÉP .. stb )).. pénz másra.. másokra nincs .. szunyogok lepik el a várost, de az irtásukra " nincs anyagi fedezet "( lsd. DM ).. mikor számoltatja már el ezeket a parazitákat a fidesz ? ugy mint Pécsett .. B.pesten ??”
 • 13. Lugas6 2010. június 29. 22:36
  „Hamarosan elérkezik az ideje, hogy a tönkrement gazdák földjeit fölvásárolják, -sajnos....”
 • 12. deszkás 2010. június 29. 21:22
  „A magyar milliomosnál prasnyább embert nem hordott a föld a hátán. Igazi smucig dőzsölő beképzelt majmok azzal a felkiáltással:én adom a munkát azt csinálok amit akarok. Széchényit még egy lapon is emliteni na ne.”
 • 11. deszkás 2010. június 29. 21:15
  „ACHILLEUS! Hát ha neked minden tiszta akkor itt rajtad kivül mindenki zavarodott.”
 • 10. tótkomlósi 2010. június 29. 18:45
  „Az rendben van, hogy nem kell a cirkusz, de a cirkusz ára a büdös életbe nem fog az árvízkárosultakhoz jutni!
  Ez is csak egy ürügy a lenyúlásra!
  A milliós keresetűek, és az új képviselő urak nem nyilatkoztak még arról, hogy hány havi bérükről mondanának le az árvízkárosultak javára!
  Ezek nagyon kussolnak.
  Tehát, azt senki se higgye ma magyarországon, hogy egy ilyen akcióval valaki is jól járna.”
 • 9. Yucca 2010. június 29. 18:31
  „Tony, erről ne is álmodozz, nem fognak semmit felajánlani. Széchenyi eszmeisége már régen kiveszett a magyarból. Az elmúlt évtizedekben megtapasztaltam, hogy mindig az a legsmucigabb, akinek a legtöbb van.
  A kenyér engem legalább nem érint: 2 hét alatt eszem meg egy fél kiló szeletelt rozskenyeret. Ennyit talán még ezután is kibírok.”
 • 8. Tony_Soprano 2010. június 29. 17:09
  „Az elmúlt napokban megszámolatlan körüzenetet kaptam, ami arról tanúskodik, hogy a nép egyszerű gyermekei nemes cél érdekében hajlandóak lemondani a cirkuszról. Az árvízkárosultak javára felajánlották, hogy nem kérnek idén tűzijátékot.
  Olvasom az újságokat, nézem a televíziót, falom a blogok, hírportálok írásait.
  2-7 milliós havi fizetésekről olvasok egyes honpolgáraink vonatkozásában. A környezetemben jelentős számú ismerősöm, barátom egész évben nem keres ennyit. Honfitársaimról, akik ezt az elképzelhetetlen mennyiségű pénzt újabb és újabb ingatlanokba fektetik, külföldi bankszámlákra menekítik. A szerzés öröme. A kuporgatás a gyűjtögetés élménye. Feltételezem, kéjes örömmel készítenek időről időre számvetést, mennyi mindent sikerült ismét összeharácsolni. Történelmi tanulmányaimból rémlik egy igaz nagy magyar emléke, (Széchenyi István), aki egy évi jövedelmét ajánlotta fel egy általa nemesnek vélt cél érdekébe. Úgy emlékszem felajánlását a nemzet üdvére tette, nem a saját vagyonát gyarapította vele. A nép egyszerű gyermekei tettek egy nagyvonalú felajánlást. Nekik semmibe sem kerül. "Idén nem kérünk cirkuszt." Ennyi. A kormány kivár, még nem döntött, hogy lesze-e augusztusban tűzijáték. Persze valaki a brancsból, jó pénzért szolgáltatta volna ezt a szórakozást, és a cimbi most elesik a létől, ha nincs rá állami megrendelés. Hagyjuk is ezt a témát.
  Én ugyanis valami olyat olvastam volna szívesebben, hogy hazánkban azok a "mágnások" akiknek a havi fizetése meghaladja az egymillió forintot, létre hoznának egy számlát, amire az egymillión felüli összeget nagyvonalúan ráutalnák az árvízkárosultak javára. Istenem, mi történne? Ebben az évben nem vennének egy újabb ingatlant? Pár millióval kevesebb gyűlne a svájci bankszámlán?”
 • 7. pandababa 2010. június 29. 16:53
  „Nem akarok rosszat sejteni,de sztem lesz még idén 300.-is a kenyér... :-(:-(:-(
  Mindig van vmi kifogás az áremelésekre...
  Méghogy nem fog emelkedni a kenyér ára? Ugyan már! Ne etessenek itt mindenkit!!!
  Mindenki tisztában van azzal,hogy ezek a dolgok mivel/mikkel járnak!!!”
 • 6. Tony_Soprano 2010. június 29. 16:21
  „Egy előnye lehet van ennek a kárnak, a nepperek kikopnak a piacról, vagy megfizetik a termelőt, Budapesti nagybani, Dorozsmai piac mind nepper!”
 • 5. E! 2010. június 29. 16:19
  „Sajnos idén nem a túltermelés lesz a probléma :(”
 • 4. achilleus 2010. június 29. 15:14
  „3. hozzászólás Commander-V2 2010.06.29. 14:49
  Logaritmus kommander V-lagyimir II-jics. Erről kifejtheted soha nem tisztuló nézetedet ennél a témánál:
  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/tortenelmi_csucsan_a_frank_-_meddig_reszkethetnek_a_devizahitelesek/2166086/ Ajánlatos a cikket ráklikkelve végigolvasni. Ajánlom még achilleus hozzászólásait, ha valami nem tiszta.”
 • 3. Commander-V2 2010. június 29. 14:49
  „"hulladéklisztet használ a normális liszt helyett... az meg nem magyar, ezek után miért is emelnék az árát?!"

  Mert a Fidesz rossz gazdaságpolitikája és külföldi megítélése miatt a Forint a régiós valutákhoz és az EUROhoz képest is tovább gyengül, emiatt 1 EUR már nem 268 Forintba, hanem majdnem 290-be kerül. Magyarul drágább lesz az import termékek ára, a gáz, a liszt, a benzin, majdnem minden.”
 • 2. h65535 2010. június 29. 14:14
  „A kenyeret majd ... teszkós és winnys liszből fogják majd csinálni. Bár a pékségek 90%-a a hulladéklisztet használ a normális liszt helyett... az meg nem magyar, ezek után miért is emelnék az árát?! <moderálva..>”
 • 1. honorus 2010. június 29. 13:33
  „A TSz legalább most tudja mire fogni majd hogy miért nem fizet földhaszonbért, bár a megyei földjeinek 10-15 %-án nem tudnak semmit betakarítani:(((((
  Én azt jósolom hogy a megyében lévő összes Tsz-nek a földjei erre a 10-15%-ra fognak esni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a dóm elé a Tragédia

Évi 220 millióról 250 millió forintra emelkedik 2011-től a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. önkormányzati támogatása – így döntött a közgyűlés. Tovább olvasom