Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Betegek vannak, járvány egyelőre még nincs

Szeged - Október elejétől figyelik a megyei influenzaadatokat: ezek szerint járvány még nincs. A krónikus felnőtt és gyermekkorú betegeknek több mint ötvenezer adag ingyenes oltást adhatnak be a megye háziorvosai. Azt egyelőre nem tudni, a beadásért kell-e fizetni.
– Csongrád megyében 18-19 influenzaszerű megbetegedést jelentettek tegnapig, ami októberben szokatlan, de járványról még szó sincs – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Októbertől a dél-alföldi régióban is elindult az influenzafigyelő-szolgálat: Csongrád megyében 48, Szegeden 26-27 háziorvos gyűjti és továbbítja a megbetegedésekkel kapcsolatos adatokat az ÁNTSZ kistérségi és régiós járványügyi szakembereinek. Ebből a reprezentatív mintából számítják ki, hogy a betegek száma alapján kialakult-e járvány. A határérték 200-300 influenzás beteg 100 ezer lakosra számítva.

Világjárványra készülnek

Nemzetközi szakemberek úgy vélik, hamarosan világméretű influenzajárvány törhet ki. Az úgynevezett influenza pandémia 30-40 évenként fordul elő, mostanában válik időszerűvé. Tombácz Zsuzsanna elmondta: évenként aktualizált pandémia tervnek elvileg minden kórházban kell lennie, amiben rögzítik, hogy milyen osztályokat ürítenek ki a beteg emberek ellátására. A világjárványra tervvel kell készülniük a közszolgáltatóknak is, hogy ne bénuljon meg például a közlekedés vagy az áramhálózat.

A főorvos szerint október vége és november eleje között kapja meg a regionális szolgálat azt a mintegy 174 ezer adag kombinált influenza védőoltást, amelyet azonnal szétosztanak a háziorvosok között. Csongrád megyében 54 ezer vakcinát kapnak az alapellátásban dolgozó orvosok, amihez a praxisukba tartozó, fokozottan veszélyeztetett betegek ingyenesen juthatnak hozzá. Ebbe a körbe tartoznak a hatvanévesnél idősebbek, a hatvan év alatti krónikus – például szív- és érrendszeri, cukor-, vese-, légzőszervi – betegek, az egészségügyi intézmények, a szociális otthonok dolgozói. Ingyen kaphatnak vakcinát a baromfifeldolgozók, s az ezer szárnyasnál többet tartó tenyészetek munkatársai is – az emberi és a madárinfluenza vírus nagyon kockázatos keveredésének megelőzésére.

Idén 3500 speciális, gyermekeknek adható infuenza elleni védőoltást is szétosztanak a régiós gyermek háziorvosok között. Ezt azok a fél és három év közötti gyerekek kaphatják meg ingyen, akik krónikus betegségben vagy fejlődési rendellenességben szenvednek. Az osztályvezető elmondta: a vakcinákat nemcsak a gyermek háziorvosoknak, hanem a régiós kórházak gyermekosztályainak, valamint a szegedi gyermekklinikának is felajánlják.

Egyelőre bizonytalan, hogy a védőoltás beadásáért kell-e fizetnie vizitdíjat vagy egyéb tarifát az ingyenes vakcinára jogosultaknak, a gyerekeknek, illetve azoknak, akiknek nem jár automatikusan az oltás. Mint a főorvos elmondta: az Országos Tisztiorvosi Hivatal már állásfoglalást kért a szaktárcától ebben a kérdésben – válasz azonban még nem érkezett.

Védőoltást a patikákban vényre is lehet majd vásárolnia azoknak, akik nem tartoznak az ingyenességi körbe. Értesüléseink szerint nagyjából egy hét múlva kerülnek a szegedi gyógyszertárakba a vakcinák, áruk ezer forint körül alakul. A felnőtt és gyermek védőoltások is két hét alatt adnak védettséget és egy szezonig – jövő év június végéig – megóvnak a betegségtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom