Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Betegszámla ár nélkül

Szeged - Idén már tételes elszámolást kapunk a járóbeteg-szakrendeléseken is, amelynek célja a páciensek tájékoztatása. Szegedi tapasztalataink szerint a betegszámláról sok minden kiderül, csak a vizsgálatok ára nem.
Januártól úgynevezett elszámolási nyilatkozatot kell kapnia minden betegnek a járóbeteg-szakrendeléseken is. Ilyen betegszámlát eddig csak a kórházban fekvőknek adtak a zárójelentésük mellé. Ebből a páciensnek kezelése után tételesen meg kellene tudnia, mennyibe került az ellátása az OEP-nek.

– Én ugyan nem néztem meg, mi szerepel ezen a papíron, de azért aláírtam a másodpéldányt – magyarázta tegnap a szegedi Tisza Lajos körúti szakrendelőben Berta Jánosné. Az idős nő belgyógyászati vizsgálatairól készült A/5-ös papírt mi is megnéztük – költségekről szóló részt azonban nem találtunk. Rajta volt négy vizsgálat neve, kódja, darabszáma és egy-egy ismeretlen érték mellettük, zárójelben: 260, 303, 500 és 750. A szemészeten is láttuk Tóth József számláját, azon csak egy, „vizsgálat" nevű bejegyzés szerepelt, mellette a 750-es érték.

Ahogyan a megkérdezett többi beteg, mi is úgy véltük, ezek a számok lehetnek a vizsgálatok árai – bár erre nem utalt semmi. Mint később kiderült, a helyzet bonyolultabb. Egy szakorvostól azt hallottuk: ezek csak pontszámok, ami után az OEP fizet. Forintosított árak egyelőre nincsenek a számlákon, mert az elszámolási szoftver ezeket még nem tartalmazza. Leghamarabb februárban kerülhetnek rá ilyen értékek.

Egy másik szakorvostól viszont azt hallottuk: a pontszámokat úgy lehet forintosítani, hogy fel kell szorozni az OEP által meghatározott értékekkel. Hogy mennyi a szorzó, azt viszont nem lehet tudni. Az egészségbiztosító ugyanis az ellátás után három hónappal fizet, és akkor határozza meg, mennyi is az aktuális szorzó. Azt viszont elmondták: nagyjából egyforintos értékkel lehet szorozni a pontokat. Azaz például az idős asszony belgyógyászati vizsgálata 1813 pontba, azaz nagyjából kétezer forintba kerülhetett.

Olvasóink írták

 • 1. Varga József 2008. január 10. 22:21
  „Remélem,hogy véleményem az írott sajtóban is megjelenik. Több kérdést is feltennék, melyek egy része a betegektől származik.
  1.Igaz-e hogy 30 évig megőrzendök ezek a számlamásolatok?
  2.Hány tonna papir kerül felhasználásara egy év alatt?
  3.Hány tonna papírt kell tárolni a rendelőkben és hány évig ??
  4. Hány tonna papir (számla első példány)kerül a szemétbe otthon amikor kidobják?
  5.Hány tonna fát kell ehhez kivágni, hogy papír legyen belőle?
  6.Mennyi nyomtató festék (vegyszer) fogy ezért évente?
  7.Mennyi áram fogy emiatt évente?
  8.Mennyi nyomtató kopik emiatt évente?
  9. Mennyi időt fordítunk a kiállításra évente, vizsgálat és tanácsadás helyett?
  10.Mennyi pénzbe kerül ez évente ?
  11. Mennyi és milyen haszna lesz a betegeknek ebből évente?
  12. Miért kell a betgegeknek aláírni a másodpéldányt, s miért nem kell aláírni ugyanígy a számlát a kisboltban, a kiskocsmában és a ruhaboltban, a Tescoban stb.....
  13. Szerencseszám ? Jobb lesz ettől az betegellátás és több pénz jut a betegekre ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

December 18-a után sütött ki a nap ismét Szegeden

Szeged - A napfény városában december 18-án sütött ki a nap utoljára. Ma reggel szó szerint megtört a jég, újra láthattuk a fényes égitestet. A hétvége enyhülést, valamint újabb csapadékot hoz. Tovább olvasom