Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Betiltották a lövöldözést

A szegedi felsővárosiak tiltakozására és lapunk cikkét követően a jegyző korlátozta az Etelka sori lőtér működését, és vizsgálatot rendelt el az elviselhetetlen zaj miatt. A végleges döntés szerint a létesítményben nem lehet 5,6 mm-es kalibernél nagyobb lőfegyvert használni és vezetői összeférhetetlenséget is megállapítottak.
A hatalmas zaj miatt panaszkodtak a szegedi felsővárosi lőtér környékén élők. A lapunkban megjelent cikk hatására Mózes Ervin jegyző azonnali vizsgálatot rendelt el, és korlátozta a lőtér működését. A lakók ezután nyugodtabban pihenhettek, de a fegyveres őrző-védők más városba kényszerültek gyakorolni.

Az Etelka sori lőtéren hosszú időn keresztül csak légfegyverrel, illetve kisöblű fegyverekkel végeztek gyakorlatokat. Az utóbbi években azonban nagyöblű maroklőfegyvereket is használtak. A zaj miatt beérkezett lakossági bejelentés alapján a jegyző elrendelte a lőtér akusztikai szakértői vizsgálatát. Kiderült: a lőtér jelenlegi műszaki kiépítettsége mellett az 5,6 mm-es MCM típusú lőfegyver használata során nem lépik túl a zajhatárértéket, de ennél nagyobb teljesítményű fegyverek esetében igen.

Az önkormányzat ifjúsági és sportbizottsága a vizsgálatok után határozatot hozott: az Etelka sori lőtér jelenlegi műszaki állapotában nem üzemeltethető teljes biztonsággal, ezért a lakosság nyugalma érdekében a korábban ideiglenesen elrendelt korlátozást állandósítani kell, és ki kell terjeszteni valamennyi 5,6 mm-esnél nagyobb lőfegyver használatára.

– Az önkormányzatnak jelenleg nincs pénze a lőtér korszerűsítésre. A hasznosításra és üzemeltetésre, különös tekintettel a biztonsági és zajmentesítési korlátozásokra, magántőkét kell bevonni – mondta Pintér Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője.

A vizsgálat összeférhetetlenséget is feltárt: a lőtér létesítményvezetői feladatait ellátó Andrássy Árpád az objektumot térítésmentesen bérlő Szeged Városi Lövészklub elnöke is. A városi sportigazgatóság igazgatójának, Mezei Richárdnak – a határozat szerint – haladéktalanul meg kell szüntetni a lőtér vezetőjének munkaköri összeférhetetlenségét. Az igazgató elmondta: január elején ezt a problémát is megoldják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom