Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Betörőt fogott a rendőrnek jelentkező Nelli

Szeged - Ezer fiatal látogatott el a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola nyílt napjára. Belenézhettek mesterlövészpuska távcsövébe, körbejárták az iskola gyakorlópályáit, épületeit. Az érdeklődők között rengeteg lányt láttunk, köztük a 45 kilós Kiss Nellit, aki korábban betörőt fogott.
– Anyu, én rendőr szeretnék lenni! – sok kisfiú a jövőjét egyenruhában, egy igazán férfias foglalkozásban képzeli el. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartottak nyílt napot a már érettségizettek, illetve az idén érettségizők számára. Az iskolába mintegy ezren érkeztek az ország minden pontjáról, hogy megismerkedhessenek az intézménnyel, a felvételi követelményekkel.

– Hány felülést tudsz megcsinálni 1 perc alatt? – faggattuk a 18 éves Kiss Nellit, miután kezébe vette az iskola bejárata elé kitett mesterlövészpuskát. A fizikai alkalmassági felvételi követelményrendszerében ugyanis írva vagyon: a maximálisan megszerezhető 25 pontért a fent említett időtartam alatt fiúknak 57, lányoknak 53 felülést kell teljesíteniük. – Nem tudnám hirtelen megmondani, de konditeremben dolgozom, így nem hiszem, hogy akadályt jelentene a maximális pontszám megszerzése – válaszolt magabiztosan a hosszú műkörmű 45 kilós lakiteleki lány.

Nelli szerint nagy kihívás számára a fizikai felvételi, de régi álma, hogy egyenruhába bújjon. – Tavaly nyáron egyedül fogtam el egy betörőt. Az öcsém elfelejtette bezárni az ajtót, egyszerre csak motoszkálást hallottam lentről. Egy ismeretlen nőt láttam a nappalinkban, aki azt mondta, hogy zoknit árul. Mivel félig benne volt a szekrényünkben, mondtam neki, hogy tűnjön el. Később észrevettem, hogy minden értékünk hiányzik, ezért utánaszaladtam, és visszaköveteltem a zsákmányát. Ideadta – mesélte a harcias amazon, aki az egyenruha kedvéért még hosszú műkörmeitől is megválna.

Lakitelekről jött A 18 éves Kiss Nelli. Az egyenruha kedvéért műkörmeitől is megválna. Fotó: Segesvári Csaba

A csoportokat a rendészeti iskola tanárai, oktatói kalauzolták végig az épületben, ahol Ábrahám Péter törzszászlóstól a jövendőbeli tanulók a rendőrhumorból is ízelítőt kaptak. Mikor a már odajáró diákok „Viszontlátásra!" köszöntéssel távoztak, a törzszászlós azt felelte: „Na ne ijesztgessenek, nekem nem öröm viszontlátni magukat!" A sportpályánál azonban sokkal komolyabb vizekre eveztek. Ábrahám Péter arról világosította fel a fiatalokat, hogy a szintén a felvételi részét képező 2000 méteres síkfutásban rengetegen elvéreznek. – Sok 18 éves képtelen lefutni a távot, ezért gyúrjanak, gyakoroljanak – adott tanácsot az oktató.

A bajai Talabér Zoltán nem ijedt meg attól, amit látott. A 21 éves fiú már kiskorában rendőr akart lenni, amit aztán kinőtt, míg néhány éve újra előtört belőle az egyenruha utáni vágy. – Sokat edzek, ami itt az oktatás része, ezért erről sem kellene lemondanom – magyarázott a rendőrszakma vonzáságáról a jelenleg kasszásként dolgozó fiatalember.

33 év, büntetlen előélet, érettségi

A rendészeti szakközépiskolába büntetlen előéletű, érettségivel rendelkező, maximum 33 éves fiatalok jelentkezhetnek. Egy tanévre Szegedre általában 130 elsőst vesznek fel. Az oktatás 2 évig tart. Az írásbeli mellett a felvételi 2000 méteres síkfutásból, felülésből, fekvőtámaszból és négyszer tízméteres ingafutásból áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 300 ezer is lehet a közlekedésrendészeti bírság

Csökkent a balesetek száma, kevesebb a szabálysértés az objektív felelősség elvének bevezetése óta.… Tovább olvasom