Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Beültették az ezredik vesét

Az ezredik veseátültetést végezték el kedden este a szegedi sebészeti klinikán. Ennél több transzplantáció csak a fővárosban volt. Szegeden évről évre nő a műtétek száma, az élődonoros transzplantáció népszerűsítésétől pedig további növekedést várnak.
Kovács Árpádné, Erzsike a műtét után. Tegnap már mosolyra is futotta Fotó: Schmidt Andrea
Jubilált a Szegedi Tudományegyetem sebészeti klinikájának transzplantációs osztálya: kedden este végrehajtották az ezredik veseátültetést. Ez a szám országosan is kiemelkedő: ennél több transzplantációt csupán a fővárosban végeztek el.

Az ezredik vesét, melyet egy balesetben elhunyt fiatal férfiból operáltak ki, egy mélykúti, 35 éves asszony kapta meg. Kovács Árpádné éppen a kedd délutáni művesekezelés után kapta a riasztást, melyre már két éve várt.

– Annyira örültem, hogy rosszul is lettem a hír hallatán – mesélte a műtét másnapján még kissé fáradtan, mégis mosolyogva. – Épp hogy csak összepakoltam a holmijaimat, már ott is volt értem a mentő, hogy Szegedre hozzon, este 11 órakor pedig már túl is voltam a műtéten.

A kétgyermekes édesanya csak másnap tudta meg: nemcsak az ő életében volt különleges ez a műtét. – Az operációt végző csapat vezetője, Szenohradszky Pál főorvos csak annyit mondott, mielőtt elaltattak, hogy másnap majd juttassam eszébe, valamit akart mondani – mesélte. – Aztán reggel már azzal fogadott: „Gratulálok, Erzsike, maga volt az ezredik."

A jubileumi műtétnek az osztály dolgozói is nagyon örülnek, ünneplésre azonban eddig nem volt idő, tegnap ugyanis a vezetőség transzplantációs konferenciára utazott Zalakarosra. – Azért majd összeülünk valamikor egy baráti beszélgetésre – mondta Szenohradszky főorvos. Hozzátette: túl ezer vesetranszplantáción talán már kijelenthető, hogy ez a beavatkozás szinte rutinműtét, viszont soha nem lehet rutinból végezni.

A sebészeti klinika igazgatója, Lázár György professzor is úgy fogalmazott: büszke a transzplantációs munkacsoportra. – A szegedi példán is látszik, hogy a vidéki transzplantációs központok fontos
Hat és fél év után

A jubileumi műtét napján, pár órával korábban egy másik vesetranszplantációt is végrehajtottak az osztályon. A „999-es sorszámú" szegedi férfi, Kiss László azonban egyáltalán nem bánkódik, hogy nem az eggyel későbbi vesét kapta meg. – Hat és fél éve vártam már rá, örültem, hogy végre meg tudtak műteni – mondta. – Annál nagyobb öröm úgysem lehetne számomra, mint hogy ezentúl nem leszek egy géphez kötve hetente háromszor négy és fél órán keresztül, amíg a dialízis folyik.  
szerepet töltenek be – mondta, utalva arra, hogy országosan is még csak az ötezerhez közelít az elvégzett veseátültetések száma. – Bízom benne, hogy hamarosan más szervek – például a tüdő és a szív – átültetését is végezheti majd a szegedi osztály, ahol a biopolisz projekt megvalósulása után remélhetőleg jelentősen javulnak majd a szervezeti és tárgyi feltételek.

A szegedi veseátültetések története 27 évre nyúlik vissza. Bár 1962-ben, Kelet-Európában elsőként ezen az osztályon hajtották végre az első, élődonoros veseátültetést, a szervezett transzplantációk csupán tizenhét évvel később, 1979 október 29-én kezdődhettek meg – a vidéki városok közül másodikként. Az elmúlt években átlagosan ötven ilyen műtétet végeztek, idén azonban minden bizonnyal rekordot döntenek, hiszen a keddi volt az ötvenhatodik.

– Az élődonoros transzplantációkra igyekszünk minden fórumon felhívni a figyelmet. Azzal ugyanis, hogy családtag vagy közeli hozzátartozó ajánlja fel egyik veséjét, a beteg elkerülheti a hosszú, több évig tartó várakozást – emelte ki Szenohradszky főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom