Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Bevörösödtek a centrumosok

Még működik a szegedi közgyűlés Centrum-frakciója, de hárman három felé tartanak. Molnár Gyula az MSZP színeiben a zöld érdekekért küzdene, a szintén szocialista jelöltként induló Pintér Ferencet a jogi bizottság vezetése érdekli, a pártpolitika nem. Egyedül Pászti Ágnes frakcióvezető marad centrumos.
Az egykori centrumosok: Pintér Ferenc és Molnár Gyula. Pászti Ágnes kitart pártja mellett
A szegedi közgyűlés Centrum- frakciójából ketten – kétféle magyarázattal – a szocialistákhoz soroltak be. Mindkettőjüket Botka László szegedi polgármester, megyei pártelnök csábította a szocialista táborba.

Az ismert zenész és főiskolai oktató, Molnár Gyula 2002-ben centrumosként került a szegedi közgyűlésbe; áprilisban, a parlamentbe jutásért már a Zöldek Pártja színeiben indult. Azt mondta, világéletében mindig is zöldpárti volt, most is az. 2002-ben a Zöldek – pénzhiány miatt – beléptek a Centrumba, mert az a párt rendelkezett forrásokkal a kampányhoz.

Azóta viszont Molnár Gyula kilépett a Centrumból. – Botka László polgármester, és az MSZP önkormányzati frakciója úgy értékelte, jól végeztem a dolgomat. Fölajánlották az indulás lehetőségét. Zöldpárti maradok, de azt nem lehet a szavazólapra írni, a választójogi törvény miatt – magyarázta a jelölt. – Nem vagyok MSZP-tag. Magam indultam volna, de ahhoz, hogy sikeresen szerepeljek, és érvényesíteni tudjam a zöldek programját, szükséges és indokolt megállapodni egy nagy párttal.

Pászti Centrum-jelölt

Az országos elnökség úgy döntött, hogy a Centrum nem köt együttműködési megállapodást pártokkal, Szegeden sem jött létre választási szövetség másik párttal – mondta Pászti Ágnes. A párt választmányának elnöke hozzátette: mind a 25 szegedi körzetben indul Centrum-jelölt, a személyekről most egyeztetnek. – Több mint pikáns, hogy Szentgyörgyi Pál alpolgármester is jelölt a körzetemben – válaszolta kérdésünkre. – Előny számomra, hogy az elmúlt négy év a felsővárosiakban pozitív emléket hagyott. A helyi szervezetekkel is együtt dolgoztam, és nem hiszem, hogy egy választási szövetség meg nem kötése miatt ne támogatnának.

Négy évig a jelenlegi koalíció képviselője voltam, és közös munkánkkal elégedett vagyok, ezért logikus lépés volt, hogy elfogadjam az MSZP támogatását.

Szintén a szocialisták jelölik Pintér Ferencet. Az ismert ügyvéd 2002-ben a Centrum párt tagjaként került a szegedi közgyűlésbe. – Botka László keresett meg, ha fel tudom vállalni a koalíció és a városvezetés eddigi működését, akkor induljak el MSZP-színekben és SZDSZ-támogatással – mondta Pintér. – A jogi bizottság elnökeként továbbra is szakpolitikával foglalkoznék, és – kérésemnek megfelelően – nem lenne dolgom pártpolitikával.

Pintér hangsúlyozta: a Centrum választmányi elnökét, Pászti Ágnest barátjának tekinti, nagy tisztelője Kupa Mihály elnöknek. Nem a Centrum párt ellen, hanem az MSZP jelöltjeként indul a képviselőségért. Szerinte a városban az országos politikától független szakmai munka folyik, szem előtt tartva Szeged érdekeit. Ehhez tudna megválasztása esetén csatlakozni – pártonkívüliként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom