Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bezár a szegedi csúcslaboratórium

A karácsonyi élelmiszer-hamisítási botrányok után, a húsvéti sonkarazzia előtt érthetetlen a döntés: megszüntetik a régió legkorszerűbb hatósági élelmiszerlaborját Szegeden.
A napokban közölték a szegedi állat-egészségügyi állomás több mint húsz munkatársával, hogy megszűnik a labor. Lapunk értesülése szerint az elmúlt években korszerűen berendezett Bécsi körúti épület két emeletének dolgozói áprilistól töltik felmentési idejüket. Fél éven keresztül kell rendelkezésre állniuk, de az ország egyik legkorszerűbb laborjával nehezen pótolható hatósági ellenőrző kapacitás tűnik el a megyéből.

150 ezer vizsgálat

Tavaly több mint 21 ezer mintán megközelítőleg 150 ezer vizsgálatot végeztek, ezt nemrég egy uniós és szakminisztériumi dicséret is elismerte. Akkreditált labor, ami annyit jelent, hogy hatósági, olykor bírósági döntéshozatalt is megalapoz. Ehhez kapcsolódik a háttérben, speciális szakmai kérdésekben az egyetem és a biológiai kutatóintézet tudásbázisa.

Ki tudja, mit eszünk?

Szerettük volna megtudni: mivel indokolható ez az intézkedés az egymás után kirobbanó élelmiszerbotrányok idején? Hogyan birkózik meg a szegedinél kisebb, kevésbé felszerelt labor a minimum háromszorosára növekvő vizsgálati anyaggal? Szigeti Sándor, a megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetője nem nyilatkozik az átszervezésről. Feletteseit a fővárosi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Másfél óra a határ


A szegedi csúcstechnika látja el az ország profiljukban legnagyobb élelmiszer-feldolgozó üzemeit: a szegedi Picket és SOLE-t, a szentesi Hungeritet, a csongrád-bokrosi Masterfoods-ot és a vásárhelyi ATEV-et. Nekik zömében mikrobiológiai teszteket végeznek, vagyis gyorsan romló élelmiszermintákat elemeznek. Ezeknek hűtött állapotban legkésőbb másfél órán belül laborba kell jutniuk, különben használhatatlanná válnak.

Mennek a műszerek

Úgy tudjuk, az állami tulajdonú Bécsi körúti irodaház aljában megmaradnak a kerületi állatorvosi irodák, a milliós műszereket viszont elszállítanák a régiós központba, Kecskemétre. A sürgős vizsgálati anyagokat egy autó gyűjtené össze Szegedről és Békéscsabáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkba kezdett a pénzéért

Éhségsztrájkba kezdett tegnap egy építőipari vállalkozó, akinek tízmillió forinttal tartozik a… Tovább olvasom