Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bezárják a klebelsbergtelepi általános iskolát

Majd nyolcvan év után megszűnik a Klebelsberg Kunó által alapított Klebelsbergtelepi Általános Iskola. Az eddig az alsóvárosi tagiskolájaként működött intézménybe évről-évre kevesebb diákot írattak be, idén már csak harminchárman tanultak a négy tanteremben. Az épületet a Kincsesház Általános Iskola kapja meg szeptembertől.
– Cserebere fogadom, többet vissza nem adom – szavalta egy kislány a Klebelsbergtelepi Általános Iskola utolsó napján szervezett csereberevásáron. A gyerekek könnyű szívvel adtak túl a régi babákon, könyveken és kisautókon, hiszen cserébe azonnal választhattak másikat. Ami egyiküknek megunt holmi volt, másikuknak igazi kincset jelentett. Akárcsak iskolájuk, amelytől szintén meg kell válniuk, cserébe azonban nem kapnak másikat.

Iskolasirató

A tegnapi évzáró ünnepségen a gyerekek elbúcsúztatták szeretett iskolájukat. Németh Gábor szívhez szóló mondataiból idézünk: „A városi nyüzsgő, zsúfolt iskolák diákjai nem is tudják, hogy itt egy nagy család tagjainak érezhettük magunkat. Borzasztó súly nyomja a szívemet, hiszen megtudtuk, hogy az iskolánkat bezárják. Így nekünk a következő év az új iskolában kezdődik. El sem hiszem, hogy itt jövőre nem száll a szélben a jól megszokott csengőszó. Szívemben hála, bánat, szomorúság kavarog. Soha nem gondoltam volna, hogy egy iskolát megsiratok."

– Évről-évre kevesebb gyereket írattak be hozzánk. Idén a négy teremben már csak két osztályt tanítottunk. A harmadikosok és negyedikesek összesen harminchárman voltak. A tanári testület is mindössze négy főből állt, szeptembertől mégis csak két kollégámmal folytathatjuk a tanítást az Alsóvárosi Általános Iskolában, ahová a gyerekeket is átveszik. Az épületet a Kincsesház Általános Iskola kapja meg, akik sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak – halljuk az egyik tanárnőtől, Laczi Ágnestől.

Tapasztalatból tudom, hogy a kedves tekintető, meleg szívű pedagógus mindig lelkiismeretesen tanította a „kis hattyasiakat", hiszen jómagam is Ági néni gondoskodó figyelme alatt gyakoroltam a betűvetést. Ezért is volt annyira fájdalmas az üres osztálytermek dobozokba pakolt emlékei között beszélgetni. – Tudom, hogy elcsépelt szó, de ez a közösség tényleg olyan volt, mint egy nagy család. Az tudja igazán, aki ide járt.

Ekkora létszámnál a gyerekek minden rezdüléséről tudtunk. Az utóbbi években temérdek foglalkozást és szakkört szerveztünk: néptánc, szolfézs, furulya, angol szakkör, tömegsport, úszás, foci, tai-chi, jóga, sas-íjászat – melyek közül néhányat, az iskola volt tanítványai tartottak a gyerekeknek.

Jövőre kevesebben kezdenek

Június 15-ével Szeged összes általános iskolájában megkezdődött a nyári szünet. 10 ezer 873 kisdiák mehet vakációzni, szeptemberben várhatóan 10 ezer 700-an kezdik majd az iskolát. A szegedi középiskolások, összesen 12 ezer 643 fiatal is eldobhatta a tankönyveit három hónapra. Szeptemberben várhatóan az iskolakezdő középiskolások létszáma is kevesebb lesz.

– A telep lakói mindig aktívan részt vettek az iskola életében, nemhiába ért meg majd nyolcvan évet – mondja Sashegyi Tiborné, Rózsa néni, aki huszonöt évig igazgatta a patinás intézményt. – 1928-ban a telep akkori lakói, a vasutas családok személyesen keresték fel gróf Klebelsberg Kunó kultuszminisztert, hogy iskolát kérjenek tőle. Ez az összefogás végigkísérte az intézmény további életét. Akik ide jártak, a telepen is maradtak. Ide íratták gyermekeiket, majd unokáikat. A szülők segítettek az udvar parkosításában, a meszelésben, a vízvezeték szerelésében.

Több generáció tanult itt írni-olvasni. Millió szép emlék köti ide az egykori diákokat, akik szívesen visszajártak hozzánk. Ha ezek a fák beszélni tudnának... – sóhajt szomorúan Rózsa néni. – Az egyre rohanó világban a szülők már nem látták az iskola értékét. A városi intézményeket választották, így ez a kedves, nyugodt, egykoron a gyerekek szeretetétől csilingelő épület elnéptelenedett. Az itt lakók közül mindenki tudja, a telep szíve az iskola volt. Bezárásával Klebelsbergtelep lelke fog meghalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katicát édesanyja nevelheti

Jól végződött a szegedi születésű Katica története, akiről többször megírtuk, hogy a gyámhivatal nem… Tovább olvasom