Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bezárt a Zodiákus – Kinyit az Alabárdos

Szeged - Újabb étterem zárt be Szeged belvárosában – ezentúl a Zodiákus nem fogadja a vendégeket. Az üzletvezető szerint egyre kevesebb pénzük van az embereknek, rohamosan csökkent a vendégek száma. Az új üzletvezető viszont szeretné visszaállítani az Alabárdos éttermet.
Újabb étterem zárt be Szeged belvárosában – ezentúl a Zodiákus nem fogadja a vendégeket. Az üzletvezető szerint egyre kevesebb pénzük van az embereknek, rohamosan csökkent a vendégek száma. Az új üzletvezető viszont szeretné visszaállítani az Alabárdos éttermet, amely 1967-től 2003-ig működött ezen a helyen.

Bezárt a szegedi Oskola utcában a Zodiákus étterem. A legtöbb szegedi nem ezt a nevet használta, hanem az Alabárdost – nem csoda, hiszen mielőtt 2003-ban Zodiákusra váltott, 36 évig azon a néven üzemelt.
Kiss Eszter 1995-ben vette át az Alabárdos vezetését és a hagyományoknak megfelelően működtette. Egészen négy évvel ezelőttig, amikor profilváltásra szánta el magát. – Úgy éreztem, hogy eljárt az idő az ódon hangulatú éttermek felett. Nem volt igény a meghitt, nyakkendős, szmokingos vacsorázóhelyre. Úgy gondoltam, a rohanó világban egy pezsgőbb, szélesebb repertoárt kínáló vendéglátóhely kelendőbb – magyarázta.

Szegedikumok

A Hági épületét 1894-ben építették. A vendéglátóegységet 1992-ben zárták be, tartozásai miatt. Az APEH 1994-ben elárverezte 41 millió forintért. A Hágit 1999-ben 67 millió forintért megvásárolták. Nemrégiben tatarozták, de továbbra sem üzemel.
A Kass Szállót 1898-ban Kass János építette, de 1931-ben megvált tőle. Három évvel később egy részvénytársaság Hungáriára keresztelte, ezen a néven 1977-ig működött. A rendszerváltás után a Régi Hungária Rt. kívülről felújította, majd 1995-ben eladta a jelenlegi tulajdonosnak, a
Questor Rt.-nek. Négycsillagos szállodaként akarják üzemeltetni, de pályázati pénzre várnak a felújításhoz.
A Bárkát 1902-ben építették, a szegediek egyik kedvenc helye volt. 2002-ben bezárták, mert az épület elöregedett. Többéves huzavona és pereskedés után 2006-ban az Anikó '84 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. az IKV tulajdonú ingatlant pályázat útján megvehette volna, de nem fizette ki a vételárat. Végül az idén az olimpiai bajnok kajakos Janics Natasa vette meg a Bárkát.

A Zodiákus viszont nem lett olyan hosszú életű, mint az Alabárdos volt. Hiába alakítottak ki nemzeti és nemzetközi étlapot, a vendégek száma egyre csökkent. Az üzletvezető szerint Szegeden szinte állandóan ugyanazok az emberek járnak éttermekbe. Kiss Eszter azt mondja, nem a környék több jó hírű vendéglője „szívta el" a Zodiákus vendégeit. – A jó éttermek csak erősítik egymást. Az a nagy probléma, hogy nincs pénzük az embereknek. Más éttermek tulajdonosai is fontolgatják a bezárást – mondta az üzletvezető, aki 1979 óta van a szakmában.

A Szegeden közismert, patinás Alabárdos éttermet 1967-ben a HungarHotels alakította ki. 1993-ban privatizálták, az IKV-házban a mai napig az Alabárdos Szeged Kft.-é a bérleti jog.

A városban gyorsan terjedt a hír a bezárásról. Tudni vélték, hogy szálloda épül az étterem helyén, mások biztosra vették, hogy kaszinót alakítanak ki. Az új üzletvezető – a neve elhallgatását kérve – elmondta, hogy megmarad a vendéglátóegység, méghozzá Alabárdosnak nevezik, és azon dolgoznak, hogy visszaállítsák a régi étterem hangulatát: hétvégenként megint cigányzene szól majd, és a vendég előtt az asztalnál készítenek el néhány ételt. Az étterem mellett régen borozó is működött. Arra is emlékezhetnek az idősebbek, hogy itt többek között zsíros kenyeret lilahagymával szolgáltak fel, mellé pedig egydecis pohárban jófajta vörös- és fehérbort kínáltak.

Az új üzletvezető úgy gondolja, hogy decemberben már fogadhatják a vendégeket a régi-új Alabárdosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordévadot zárt a szegedi szabadtéri

Szeged - Rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Csúcsot döntött a hetvenezres nézőszám, és… Tovább olvasom