Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bianka kalandjai au pairként Svájcban

Egy hónapja egy svájci családnál dolgozik au pairként a 24 éves Domonkos Bianka. A szegedi lány két kisgyermekre felügyel, szabadidejében pedig igyekszik felfedezni Davost és környékét.
A Szegedi Tudományegyetemen szerzett három diplomájával, munkaügyi és közgazdasági tanulmányokkal felvértezve a 24 éves Domonkos Bianka gondolt egy merészet és Szegedről egy gyönyörű, aprócska svájci településre, Davosba költözött, ahol au pairként két kis lurkóra, az ötéves Gianra és a 6 esztendős Chiarára felügyel. A lehetőséget az interneten találta, tavaly decemberben el is hívták magukhoz egy hétvégére, hogy ismerkedjen velük, mielőtt kiköltözik hozzájuk. Már akkor tudta: megtalálta azt, amit keresett.

Egy szegedi lány svájci kalandjai.
Egy szegedi lány svájci kalandjai.

Au pair vs. bébiszitter

Gyakran összekeverik az au pair értelmét a bébiszitter jelentésével. A bébiszitter gyermekfelügyelettel foglalkozik fizetésért, az au pair feladata azonban sokkal összetettebb és változatosabb, illetve a hozzá kapcsolódó ellenszolgáltatás több forrásból származik. A bébiszitter órára kapja a fizetését, és csak napi pár órát tölt a családnál, az au pair viszont a családdal él, zsebpénzt kap, de teljes ellátásban részesül, és segítik a beilleszkedését (nyelviskola, kirándulások stb.).

 
Biankát gyorsan megkedvelték a szülők - a háziorvos anyuka és a pilóta apuka-, és a gyerekekkel is hamar megtalálta a hangot. Hiába beszél kitűnően németül, mégis egy kis nehézségbe ütközött, mert a család a svájci németet beszéli. - Főleg a kisfiút volt nehéz megértenem az elején, de nagyon lelkes volt, folyton mutogatott. A kislány szerencsére már beszéli a "Hochdeutsch"-ot, amit mi is tanulunk otthon az iskolában - mondja Bianka.

A szegedi lány nagy örömére a család nagyon szereti az állatokat, van egy kutyájuk, Djinger - vele már többször is túrázott a közeli hegyekben. Lenox, az anyuka lova egy közeli lovardában lakik, míg Laura, a nyuszi az erkélyen él.

És hogy mik a napi feladatai au pairként? - Főleg a gyerekekre vigyázom, Gian csak hétfőn és pénteken jár bölcsibe, a többi napon velem van. Ilyenkor sokat játszunk, elmegyünk a játszótérre és bevásárolni. Igaz, hogy még kisgyerek, de nagyon szófogadó, kap egy doboz almalevet és másért már nem is könyörög. Egy kis tündér, hatalmasakat nevet, nem tud rossz kedvem lenni, ha vele vagyok. A testvérével hétköznapokon esténként csak 20 percet tévézhetnek, szóval egész nap én foglalkozom velük - magyarázza Bianka, aki Chiarát, a nagyobbik gyermeket így jellemezte: Tipikus nő! Saját elképzelése van mindenről, mindent ki szeretne próbálni, mindent fel akar fedezni és ha teheti, szívesen feszegeti a határokat. Lassan kezdünk összecsiszolódni, sokat rollerezünk, gördeszkázunk együtt. Ha csak ketten vagyunk, akkor egy igazi kis angyal.

Bius Giannal és Chiarával.
Bius Giannal és Chiarával.

Ha éppen "szabadnapja" van, akkor sem tétlenkedik, ilyenkor rövidebb túrákat tesz vonattal vagy kirándul a közeli hegyekben. Davos Európa legmagasabban fekvő városa, 1600 méteres magasságban fekszik. A meseszép település Thomas Mannt is megihlette, itt írta meg a Varázshegy című regényét.

Bius nagy meglepetésére már magyarul is cseveghetett Svájcban. Történt, hogy a szomszéd gyerekek anyukája beszélgetés közben egyszer csak megkérdezte tőle, hogy magyar vagy ukrán származású-e, mert olyan az akcentusa. Mosolyogva közölte, hogy magyar, miközben azon tűnődött, tudja-e egyáltalán, hogy merre van a hazánk. Nagyon meglepődött, amikor az asszony tört magyarsággal közölte: “Én is beszélek kicsit magyarul." Kiderült, hogy bár ő Németországban született, a szülei magyarok voltak, így tovább folytatták a csevegést - magyarul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táborok, 3-tól 35 ezerig

Átlagosan 15-20 ezer forintba kerül idén egy gyerek egyhetes szegedi táboroztatása, de találtunk… Tovább olvasom