Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Biciklisek kontra autósok

A kerékpárosoknak is ugyanolyan jogaik vannak, mint az autósoknak – ezzel a mottóval tegnap délután a Dóm térről biciklis demonstráció indult el. Szegeden eddig mintegy negyven kilométernyi bicikliút épült.
– Ti is a biciklis felvonulásra jöttök? – kérdezi a szegedi Boldogasszony sugárúton kerekező férfi a mellé érkező pártól. Közösen a Dóm tér felé veszik az irányt, ahol vasárnap délután 4 órakor már több száz biciklis várja az 5 órát, hogy elkezdhessék a Critical Mass által szervezett felvonulást. Idősek és fiatalok, campinggel és sportkerékpárral, egyedül és nagy társasággal álldogálnak. Egy szabad négyzetméter sem maradt a téren.

Volt, aki a kutyáját is kihozta, sokan pedig családostul érkeztek, mint például László Levente. – A kislányunk, Berill születése óta többet kerekezünk. Deszken lakunk, sűrűn kirándulunk a környéken. Most azért vagyunk itt, mert szeretnénk, ha a bicikliseket jobban tolerálnák az autósok – mondja a családfő.

Néhány perccel öt óra előtt a szervezők arra kérik a résztvevőket, mindenki emelje magasba drótszamarát, majd elindul a tömeg a Dugonics tér irányába. BMX-ező fiatal és régi 24-esen ücsörgő idős néni együtt indul neki a 12,7 kilométeres túrának – közös céllal vezérelve. Fél hat is lesz, mire az utolsó kerekező elhagyja a teret. Hangos csengőszó kíséretében kezdjük meg az utat. A belvárosban megállásra kényszerített autósok türelmesen várakoznak. – Sokat járok kerékpárral, ezért szívügyemnek tekintem a rendezvényt. Úgy gondolom, minél többen vagyunk, annál inkább felfigyelnek ránk – mondja Nagy Máté, szegedi egyetemista, aki barátnőjével vesz részt a felvonuláson.

– Szeretnénk rávilágítani arra, hogy nekünk, kerékpárosoknak is ugyanolyan jogaink legyenek az utak használatában, mint az autósoknak – szögezi le Oláh Tímea. Véleménye szerint vannak előzékeny vezetők is, de a legtöbben nem veszik figyelembe a bicikliseket. – Többször előfordult, hogy majdnem elütöttek, főleg a körforgalmaknál veszélyes közlekedni. A Csongrádi sugárúton, az aszfaltra felfestett kerékpárútnak titulált sáv pedig egyenesen életveszélyes – panaszkodik a lány. Tovább tekerünk, egymás mellett, most békésen beszélgetve. Át Újszegedre, majd vissza a Dóm térre. Fél hét is elmúlik, mire befejezzük túránkat.

– Ezért megérte eljönni! Végre az autósok álltak miattam, és nem én miattuk – szól oda barátjának egy fiú, rikító zöld színű „Jogokat nekünk is" feliratú pólóban. A szervezők a rendezvény záróakkordjaként ismét arra kérnek, emeljük magasba kétkerekűnket. Több száz bicikli mered a magasba, üdvrivalgások közepette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom