Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Bicikliút épül jövőre Szegedtől Ópusztaszerig

Csongrád megye - Szeged és Ópusztaszer között még többen fognak kerékpárra ülni, ha elkészül a 17 kilométeres bicikliút. A pénzt megnyerték rá, négy önkormányzat összefogott, most a tervezőkön a sor, hogy a használók igényeihez szabják az utat.
Négy önkormányzat építteti jövőre a megye egyik leghosszabb összefüggő bicikliútját. Szeged és Ópusztaszer között a főút mellett, 17 kilométeren, 699 millió forintból készül el. A megyei önkormányzat szervezte a beruházást, együtt pályázott és nyert vele Sándorfalva, Dóc, Ópusztaszer. A szegedi önkormányzat pályázata is nyert, így a megyeszékhely a saját közigazgatási területén elkészíti a maga részét. Jövőre kezdődik az építkezés.

Több túrázó jön majd

A kétezres évek végén ezen a szakaszon minden esztendőre jutott egy súlyos biciklis baleset. Régóta várják ezt a beruházást az itt élők. Sokan járnak biciklivel ezen a főúton, és ha biztonságosabb lesz a közlekedés, még többen fognak járni, ahogy ez a többi, településeket összekötő kerékpárút megépülése után szokott történni. Makra József ópusztaszeri polgármester azt mondja, jellemző, hogy a helybeli Mari néni, Pista bácsi mellett hosszú túrákat teljesítő, komoly kerékpárral járó turisták is eljönnek idáig Szegedről, most is. A kerékpárút tehát a turizmusra is jó hatással lesz. Amikor a Kistelekre vezető aszfaltcsík megépült, megnőtt a biciklisforgalom a két település között.
Kerékpárral Sándorfalván.Az autósok is nagyobb biztonságban érzik magukat, ahol van bicikliút.
Kerékpárral Sándorfalván.Az autósok is nagyobb biztonságban érzik magukat, ahol van bicikliút.
Fotó: Török János

Föladják a leckét a tervezőknek

– Biciklivel járok, és itt szinte mindenki. Nagyon várjuk, hogy kész legyen – mondta a sándorfalvi Fajka Kata. Ők a város mellett laknak, a strand közelében, ahol öt utcában nagyon sok gyerekes család él. Elsősorban miattuk szeretné a sándorfalvi önkormányzat, hogy ezen a részen a főút bal oldalán haladjon majd a kerékpárút Dóc felé, mert akik majd használni fogják, zömmel ezen az oldalon laknak – tudtuk meg Gajdosné Pataki Zsuzsanna sándorfalvi polgármestertől.
A külterületiek 90 százaléka ezen az oldalon él, itt a Nádas-tó is. Fotó: Török János
A külterületiek 90 százaléka ezen az oldalon él, itt a Nádas-tó is.
Fotó: Török János

A tervezőknek ezzel föladták a leckét. Ahogy Szegedről elindulunk Sándorfalva felé, először a főút jobb oldalán van kerékpárút, a vasúti töltésig. Aztán nincs, majd az autópálya-fölhajtón a bal oldalban készítették el a biciklisek átvezetését. Sándorfalvára érve a nagy jobbkanyar után a Sövényházi út mellett megint a jobb oldalon van bicikliút. Ez már nem túl jó minőségű, járdának is használják. Ha epret árulnak, azon áll a napernyő is... Kérdés, hogyan vizsgázik ez az út, ha többen fognak itt átbiciklizni. Hallottunk olyan véleményt, hogy praktikus lenne, a város belsejének megközelítése szempontjából is, ha itt is a bal oldalon épülne új, rendes kerékpárút – ahogy a már említett külterületen. A kérdés az, van-e erre elég hely.

A tervezők most egyeztetnek a szakhatóságokkal, és ez a kérdés is szóba kerül, hiszen átvezetni a főúton a bicikliforgalmat egyik oldalról a másikra növeli a balesetveszélyt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeket az autóbuszvonalakat érinti az esti Holdfény félmaraton

Ezeket az autóbuszvonalakat érinti az esti Holdfény félmaraton
Útlezárásra és terelőútvonalakra kell számítani az I. Holdfény Éjszakai Félmaraton miatt szombat este 10 órától. Tovább olvasom