Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bicikliút épülhet a román határig

Tavasszal kerékpárút épül a kiszombori körforgalom és a csanádi határátkelő között: erre a munkára uniós forrásból nyert 157 millió forintot a község. A zomboriak a határ menti turizmus fellendülését várják a beruházástól.
Fontos terv valósul meg jövőre: kerékpárút köti össze a 43-as úton lévő kiszombori körforgalmat és a csanádi határátkelőhelyet. Ezzel lehetővé válik, hogy akár Makóról is biciklivel át lehessen lépni a határon – és viszont, a partiumi-bácskai oldalról is bárki akadály nélkül átkerekezhet a magyar falvakban élő rokonokhoz, vagy a nagyáruházakba.

– Immár negyedik éve, hogy joggal kérdezgetik a falubeliek: mikor készül el a kerékpárút Romániáig, hiszen terveink szerint már rég használnunk kellene, ám forrást csak most tudtunk szerezni megvalósítására – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere. – Szeretnénk, ha fellendülne a turizmus, hiszen így a határ túlfeléről is még többen, és bátran átjöhetnének rokonaikhoz. Ez a beruházás is a része annak a turisztikai fejlesztési koncepciónak, amelynek keretében megújul községünk étterme, az egykori Rónay-kúria, illetve településközpontunk.

Több kiszombori családnak is élnek rokonai, jó ismerősei, barátai a határ túlfelén, leginkább a közeli Csanádon, illetve a néhány kilométeres körzetben lévő falvakban. Ezért már most is gyakran előfordul, hogy gyalogosan, illetve kerékpáron látogatnak át Magyarországra, és viszont. Népszerű a kerékpáros bevásárlás is, hiszen még mindig sok cikk vonzóbb a magyar üzletekben, mint a romániaiakban, ezért elképzelhető, hogy egy sajátos vásárlóturizmus fellendüléséhez is hozzájárul az új út.

– A beruházáshoz az unió Interreg 3-as programjától nyertünk 157 millió forintot, így a bicikliút megvalósításához közbeszerzési pályázatot kell kiírnunk az év elején. A támogatás elnyeréséhez határon túli partnert kellett találnunk, ezért a romániai Csanád községgel együtt nyújtottuk be a pályázatot, ott ennek keretében út épül a határig – fogalmazott a polgármester, aki még hozzátette: a bicikliút megvalósításához egy vasúti fénysorompót is megépítenek majd, hogy az áthaladás még biztonságosabbá váljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdázások és egy sajtlopás volt az összes rendbontás

Szeged belvárosában petárdadobálók miatt indult szabálysértési eljárás, a Pulcz utcában egy… Tovább olvasom