Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Bicikliútnak nézik a gyalogoszónákat

Nem szállnak le a nyeregből a kerékpárosok a szegedi Kárász utcán és a Széchenyi téren, ahol csak a gyalogosforgalom megengedett. A táblázás is hiányos, de ez nem menti fel azokat, akik megszegik a szabályokat. Egy óra alatt huszonnégyen kerékpároztak a sétálóutcán.
Egyik olvasónk levelében azt írja, hogy kislányát egy negyven kilométeres sebességgel száguldó kerékpáros a szegedi Széchenyi téren majdnem elgázolta. A szabályok szerint a város főterén és a Kárász utcán sem lehet kerékpározni – bár ez egyértelműen nincs kitáblázva. A tér és a sétálóutca két végén ugyan ott van a gyalogoszónát jelző tábla, de aki például a Kárász utcára a mellékutcákból, a Kölcseyből vagy a Kígyóból érkezik, az nem találkozik kerékpárosokat kitiltó táblával. Ugyanez a helyzet a Széchenyi térnél is, a posta felőli oldalon nincsenek gyalogoszónára felhívó táblák, csak a városháza felőli részen.

A rendőrség is figyel

– A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a belváros közlekedését, amely kiterjed a szabálytalan helyen kerékpározókra is – mondta Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Gyalogos és gépkocsizó járőrök egyaránt ellenőrzik a területet a jogsértések megelőzése és visszaszorítása érdekében. A szabálytalan helyen kerékpározó személyeket a rendőrök igazoltatják, és a szabálysértés miatt helyszíni bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek.

Erre a hiányosságra egy olyan kerékpáros is felhívja a figyelmünket, aki betartja a szabályokat. Kissné Bálint Mária azt mondta, minden alkalommal leugrik a nyeregből, mert balesetveszélyes végighajtani a Kárász utcai tömegen.

A legtöbb kerékpáros azonban nem zavartatja magát. Egy óra alatt a főutcán huszonnégyen hajtottak végig, és csak ketten szálltak le a jelzőtáblánál. A kerékpározóknak szlalomozni kellett a padok, a kirakott kávéházi székek és asztalok, valamint a szobrok között. Gyalogosan majdnem hamarabb végig lehet menni a Kárász utcán, mint a kerékpárt hajtva.
– Nemegyszer úgy kell elugrani a biciklisek elől. Nincsenek tekintettel a gyalogosokra – kelt ki magából Bernáth Angéla, aki babakocsiban tolta kisfiát.

Járdán

Nem egy kerékpáros a járdát használja. Ez is balesetveszélyes, hiszen ha leszorítják a gyalogost az úttestre, abból nagyobb baj is lehet. A járdán hajtók szerint: kevés a kerékpárút a városban.

A Széchenyi téren és Kárász utcán több kerékpározót is próbáltunk megállítani, de hiába. Végül Tamási Péter válaszolt kérdéseinkre. Elismerte, hogy szabálytalankodik, de úgy gondolta, hogy senkinek nem veszélyezteti a testi épségét azzal, hogy a Kárász utcán biciklizik.
– Óvatosan hajtok és figyelek a gyalogosokra. Persze nem kevesen vannak, akik mennek, mint az őrültek. Tizenegy és délután hat óra között tényleg nagy a gyalogosforgalom, vigyázni kell – mondta Péter, és felpattant a kerékpárjára, majd átkerekezett a Kárász utcáról a Széchenyi térre, hogy mielőbb kiérjen a Kossuth Lajos sugárútra. Ezt szabályosan úgy is megtehette volna, ha a Fekete Sas utcán, a kerékpárúton teker végig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a híres szegedi omnibusz

Filmszerephez jut a százötven éves szegedi omnibusz mása, amelyet húsz éve készítettek. Az a… Tovább olvasom