Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Bicskey, a tökéletes gyilkos

Szeged – Bicskey Lukács eddig több amerikai filmben tűnt fel, mint magyarban. A szegedi születésű színész játszott már Michael Yorkkal, Whoopi Goldberggel és Ornella Mutival. Legutóbb Donald Sutherlanddel forgatott A kilencedik légió sasmadara című filmben, amit jövő tavasszal mutatnak be Magyarországon. Vasárnap 14 év után lép újra színpadra Szegeden.

Noha Bicskey Lukács 14 éve Budapestre költözött, ezer szállal kötődik a Tisza partjához. Itt született, lett színész, itt élnek a szülei, testvérei és barátai, itt játszott 12 évig a színházban. A fővárosban rengeteget szinkronizál, de színházi és televíziós szerepek is köthetők a nevéhez. Legutóbb a Tűzvonalban című magyar akciósorozatban osztották rá az Angyalarcú Lucky becenévre hallgató gengszter szerepét. Bicskey az Argo című magyar filmben Psychót, a szótlan bérgyilkost alakította. Általában ilyen szerepekkel találják meg, pedig Lukács szelíd, mint a bárány, a légynek se tudna ártani, de a nézése gyilkos – ha a filmszerep úgy kívánja.

Bicskey Lukács szelíd, mint a bárány, a légynek se tudna ártani, de a nézése gyilkos – ha a filmben a szerepe úgy kívánja.
Bicskey Lukács szelíd, mint a bárány, a légynek se tudna ártani, de a nézése gyilkos – ha a filmben a szerepe úgy kívánja.

Hogyan kezdődött amerikai filmes karrierje? – Egyszer kérdezték tőlem, miért nem jelentkezem valamelyik ügynökségnél, hogy filmezzek – kezdett mesélni arról, hogyan került be az első amerikai filmbe. A színészügynök rögtön azzal kezdte, hogy tud-e angolul. Bicskey – bár egy szót sem beszélt angolul – közölte, hogy bírja a nyelvet. Behívták másnapra a Rutger Hauer főszereplésével készülő Taktikai támadás című film válogatására.

Bicskey Lukács és Bicskey Zsófia Szegeden

Bicskey Lukács 14 év után lép újra színpadra Szegeden. Vasárnap este 7 órától a Thealter Fesztiválon láthatják őt a nézők a Régi Zsinagógában a budapesti GoBe Társulat Tolnai Tánclexikon – Az eszéki zsiráf című produkciójában. Az előadás érdekessége, hogy a darabban együtt játszik leányával, Bicskey Zsófiával.

– Bemagoltam egy mondatot, ami így szólt: I'm quite a good raider, but unfortunately my English is poor. Ez magyarul annyit tesz, hogy „Elég jó lovas vagyok, de sajnos kevéssé beszélek angolul." Ezt elmondtam a rendezőnek, aki közölte: nem is kell angolul tudni. Megkérdezte, el tudnék-e játszani egy olyan embert, aki zakkant, és a piacon sétálgatva molesztálja a nőket. Közöltem, hogy igen. Volt egy próbafelvétel, és megkaptam a szerepet. Így kezdődött – mondta Bicskey Lukács, aki utána feltűnt a Michael York és Whoopi Goldberg főszereplésével készült Egy jenki Arthur király udvarában című amerikai filmben, valamint játszott A kívülálló ember című alkotásban, amelyben Ornella Muti volt a főszereplő. E filmeket nagyobbrészt Magyarországon forgatták. Ugyanígy itt készült Christopher Lamberttel a főszerepben A harag napja című amerikai film is, amelyben Miguel del Alvaradót, a hidegvérű, kegyetlen gyilkost alakította.

Bicskey Lukács: Egyszer kérdezték tőlem, miért nem jelentkezem valamelyik ügynökségnél, hogy filmezzek.
Bicskey Lukács: Egyszer kérdezték tőlem, miért nem jelentkezem valamelyik ügynökségnél, hogy filmezzek.


A színész elmondta, hogy az eltelt évek alatt már jól megtanult angolul, bár legújabb filmjében ezt nem kamatoztathatta, hiszen a Donald Sutherland főszereplésével készült A kilencedik légió sasmadara című skót–angol alkotásban a kelták sámán fővezérét alakította – és kelta nyelven beszélt. A római korban játszódó kalandfilmben egy centurio serege élén megküzd a barbár törzsekkel Kaledóniában.

– Nemrégiben jöttem haza Londonból, ahol a film utómunkálataiban vettem részt. Ismert, hogy a kelta halott nyelv. Norvég sámándalokat hallgattam, s próbáltam a hanghordozást elsajátítani. A rendezőnek nagyon megtetszett az általam kreált nyelv, s meghagyta a filmben – mondta Bicskey Lukács, aki elárulta: A kilencedik légió sasmadara világpremierjét, amire ő is hivatalos, februárban tartják Londonban. A filmet csak utána kezdik el vetíteni Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 2. lidi 2010. július 17. 12:59
  „és még merje azt mondani valaki, hogy nincs átjárás az alternatív/független és a kőszínházi szcéna (sőt, Hollywood) között... :)

  egyébként az előadás további érdekessége, hogy a rendező-koreográfus Góbi Rita az egyik legígéretesebb fiatalja a kortárs táncszínháznak, egyik projektje tavaly látható volt a Thealter keretében - a Kárász utca egyik kirakatában. Ez az előadás ősbemutató, amely a fesztivál felkérésére jött létre, inspirálója a hetvenéves Tolnai Ottó.
  részletek:
  http://www.thealter.hu/magyar/2010/fellepes/741”
 • 1. ferdzso 2010. július 17. 11:51
  „"Karesz" katona társam, és barátom volt a katonaságnál, Röszkén. A csornai kiképzésünk alatt ismerkedtünk, és barátkoztunk össze.Nem lehetett ilyen karaktert nem észrevenni, és nem szeretni, vagy legalábbis: elismerni a tehetségét! Örülök, hogy ennyire sokra vitte, és amikor találkoztam vele, hát ugyan az a "jó haver" volt fél perc alatt, akinek megismerhettem! Rég volt, hisz´ én keveset járok Londonba...(haha), Neki kívánok további jó éveket, sok sikert!!! (Nem is hinnénk, hogy mennyi "tudományos- ismeret terjesztő" filmcsatornán hallhatjuk a szinkronhangját, "naponta",a Spektrumtól a Discoveriig...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a nő az úr

Egyre több nő tölt be manapság magas pozíciót. Hogy ez jó vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Tovább olvasom