Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Big band a Deák-gimiben

Szeged - A szegedi Deák Ferenc Gimnázium énektanára, Kiszin Miklós 17 tagú big bandet alakított egykori és jelenlegi diákokból. Az együttes a ma esti szalagavató bálon kíséri a nyitótáncot, és rövid koncertet is ad.
Öt szaxofonos, négy harsonás, négy trombitás, dobos, gitáros, basszusgitáros és zongorista alkotja a Szegedi Deák Big Bandet. Az együttes vezetője, karmestere a gimnázium tanára, Kiszin Miklós, aki egyébként a Molnár Dixieland Band tagja.

– Húsz éve tanítok az iskolában. Mindig egyengettem a diákokból alakult pop-, rock-, metálegyüttesek munkáját. Régi, dédelgetett vágyam volt egy big band létrehozása. Ez tavaly sikerült – magyarázta Kiszin Miklós.

Jelenlegi és egykori deákosok alkotják a 17 tagú együttest, illetve a városi Fricsay Fúvószenekarból is toboroztak tagokat. Főként dzsessz-sztenderdeket adnak elő, jelenleg 50 perces műsorral színpadképes a csapat. Tavaly már volt néhány fellépésük. Különösen a Dugonics téren adott koncertre emlékeznek szívesen, mert sokan megálltak, hallgatták az előadást, és tapsoltak nekik. Szegeden az 1950-es években működött legutóbb hasonló profilú zenekar.

Csütörtök este a mai szalagavatóra készült a zenekar. Fotó: Frank Yvette
Csütörtök este a mai szalagavatóra készült a zenekar.
Fotó: Frank Yvette

Most újabb művek is bekerültek a repertoárba, ugyanis ma este a Deák-gimnázium szalagavató bálján a zenekar játssza a nyitótánchoz a bécsi és az angol keringőt. Ezen túl pedig rövid koncerttel kedveskednek a diákoknak, a hozzátartozóknak, a vendégeknek.

A jövőről, a tervekről is faggattuk az együttes vezetőjét. Elmondta, szívesen fogadják a koncertfelkéréseket, elmennek bigband-találkozókra is. Mivel sok szegedi középiskola tartja a Deákban a szalagavatóját, örömmel játszanak más intézmények végzőseinek is. Elvégre hazai pályán vannak.

A műfaj, a zenekar jellemzői

A big band a dzsesszzenében nagyzenekar. Általában 12–20 főből áll. A big band dallamot játszó hangszereinek feladata nem szólisztikus, hanem meghangszerelt kórus. Az együttes megkomponált számokat ad elő. A big bandek fénykora a szvingkorszak volt, nagyjából 1935–1945 között, de az 50-es évekre is átnyúlt. A big band hangszerszekciói: rézkórus (trombita, pozan, néha kürt), szaxofonkórus, ritmusszekció (nagybőgő, gitár, dob, zongora).

Olvasóink írták

  • 1. online 2011. február 15. 08:19
    „Rendkívül gratulálok a zenekarnak, és a karnagynak is. Csak így tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járjon gyerekcipőben a választójog?

Szeged - Az alkotmányról szóló nemzeti konzultációhoz kiállított kérdőívben is helyet kapott a… Tovább olvasom